ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Κινεζικό τελεσίγραφο σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο να εγκαταλείψει τη Ν. Σινική Θάλασσα-Πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή

Ο κινεζικός στρατός προειδοποίησε πριν λίγο ένα αμερικανικό Αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων να «αποχωρήσει» από τα ύδατα στην διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση με τους Αμερικανούς, ειδικά μετά το ταξίδι του Κινέζου Προέδρου στην Μόσχα.

Οι ισχυρισμοί των Κινέζων διαψεύδονται  ως «ψευδείς» από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Είναι γνωστό ότι η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν σε ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας,  μια στρατηγική πλωτή οδό από την οποία διέρχονται εκατοντάδες πλοία που φέρνουν τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, παρά την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου ότι ο ισχυρισμός δεν έχει νομική βάση.

Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι έχουν όλες αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις στην θάλασσα αυτή, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού τους εκεί για να διεκδικήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα.

Η ναυτική Διοίκηση του Νότιου τομέα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA) ανακοίνωσε επίσημα ότι το USS Milius, ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων, εισήλθε την Πέμπτη σε ύδατα γύρω από τα νησιά Paracel, τα οποία διεκδικούνται επίσης από το Βιετνάμ.

“Κινεζικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και drones παρακολουθούν από κοντά (το αμερικανικό Αντιτορπιλικό) σύμφωνα με το νόμο» ενώ το έχουμε προειδοποιήσει να αποχωρήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Κινέζων Τιάν Τζουνλί.

“Το σκάφος "πραγματοποίησε παράνομη εισβολή στα κινεζικά χωρικά ύδατα... χωρίς άδεια από την κινεζική κυβέρνηση, βλάπτοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα" στην περιοχή”, κατέληξε ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό αρνήθηκε αμέσως τους ισχυρισμούς, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η δήλωση των Κινέζων είναι ψευδής», χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

“Το σκάφος μας διεξάγει επιχειρήσεις ρουτίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και δεν θα αποχωρήσει απελάθηκε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πετούν, να πλέουν και να επιχειρούν όπου το διεθνές δίκαιο τους επιτρέπει», είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ.

Η ένταση στην περιοχή είναι στο “κόκκινο”, αφού ούτε οι Κινέζοι, ούτε οι Αμερικανοί κάνουν “πίσω”, σε μια κατάσταση που αποτελεί δοκιμασία για τις δύο χώρες.   

Ενώ διεκδικούν τις αξιώσεις τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, οι κινεζικές αρχές τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευάσει τεχνητά νησιά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με στρατιωτικές εγκαταστάσεις και διαδρόμους.
Οι περιφερειακές χώρες έχουν επίσης κατηγορήσει τα κινεζικά σκάφη ότι παρενοχλούν τα αλιευτικά τους σκάφη.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η αποκαλούμενη κινεζική ουδετερότητα απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία διαψεύδεται πλέον, αφού δείχνει ότι παρά την έλλειψη προμηθειών μεγάλων όπλων και φονικών συστημάτων, το Πεκίνο εξακολουθεί να υποστηρίζει τη Ρωσία, δίνοντας την δυνατότητα απόκτησης droneς σε μεγάλους αριθμούς, εξοργίζοντας τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...