ΗΠΑ

Εκτίναξη του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ στο 1τρίς δολάρια με την Μ. Βρετανία να ακολουθεί-Στο στόχαστρο Κίνα-Ρωσία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία με την Ρωσία αλλά κυρίως ο ανταγωνισμός με την Κίνα, είναι οι βασικοί λόγοι που ώθησαν τις ΗΠΑ στην εκτίναξη του αμυντικού προϋπολογισμού τους κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Το Πεντάγωνο σκοπεύει να εμβαθύνει στους τομείς ,προηγμένων πυραύλων, διαστημικής άμυνας και σύγχρονων αεροσκαφών στο μεγαλύτερο αμυντικό του αίτημα εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να ανταποκριθεί στην απειλή που αντιλαμβάνεται από το Πεκίνο και την Μόσχα

Ο Αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2024

Η κυβέρνηση ζητά από το Κογκρέσο έγκριση σχετικά με την πρόταση προϋπολογισμού 886,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εθνική άμυνα για το οικονομικό έτος 2024, η οποία περιλαμβάνει 842 δισεκατομμύρια δολάρια για το Υπουργείο Άμυνας.

Ενώ ο αριθμός φαίνεται αστρονομικά υψηλός, είναι μόνο περίπου το 3,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας

Οι Ρεπουμπλικάνοι το θεωρούν μικρό ποσοστό, λόγω του πληθωρισμού που είναι σχεδόν διπλάσιος και τα γεράκια προσβλέπουν σε αύξηση του

Επισημαίονεται ότι εδώ  δεν περιλαμβάνονται  τα δεκάδες δισεκατομμύρια  δολάρια που έχουν διατεθεί για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ο σχεδιασμός 

Το δημοσιονομικό σχέδιο του 2024 εστιάζεται περισσότερο, στην κατασκευή περισσότερων πυρομαχικών και πυραύλων για πιθανή χρήση στην Ασία, στην διαστημική άμυνα και στην επέκταση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης.

Οι αμοιβές για ένστολους και πολίτες αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο έτος κατά 5,2%

Ενώ το προσωπικό και το κόστος λειτουργίας παραμένουν το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χίκς χαρακτήρισε το φετινό αίτημα «προϋπολογισμό προμηθειών» με το Πεντάγωνο να αυξάνει τις αγορές σε όλα τα σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Μία από τις  σημαντικότερες  νέες προτεραιότητες είναι η επιτάχυνση της παραγωγής πυρομαχικών από την αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ και δη των  βλημάτων των  155 mm για πυροβόλα και άλλων πυρομαχικών ακριβείας.

Ήταν ένα μάθημα που πάρθηκε τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα καθώς οι ΗΠΑ αξιολογούν τον καλύτερο τρόπο για να αντιμετωπίσει η Ταϊβάν την Κίνα.

Ο στόχος του προϋπολογισμού είναι να διασφαλίσει ότι η Κίνα «ξυπνάει κάθε μέρα, εξετάζει τους κινδύνους επιθετικότητας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «σήμερα δεν είναι η μέρα», είπε η Χικς.

Ο επιμερισμός των κονδυλίων 

Η κυβέρνηση, ζητά από το Κογκρέσο 30 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή  προηγμένων πυραύλων  αέρος-αέρος, πυραύλους κατά πλοίων και  αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Το Πεντάγωνο επιδιώκει επίσης γρήγορο εκσυγχρονισμό των εναέριων, διαστημικών και πυρηνικών όπλων του.

Το αίτημα περιλαμβάνει σχεδόν 38 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή νέων πυρηνικών υποβρυχίων, την παραγωγή του νέου βομβαρδιστικού stealth B-21 και την κατασκευή νέων επίγειων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Το αίτημα θα χρηματοδοτήσει επίσης έρευνα και δοκιμές για έναν νέο τύπο πολεμικού αεροπλάνου, που ονομάζεται Next Generation Air Dominance, το οποίο θα έχει πιλοτικό σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος, όπως το F-35, που θα "διοικεί" μη επανδρωμένα drones που το συνοδεύουν στις αποστολές, με την Πολεμική Αεροπορία να σχεδιάζει  να αναπτύξει 1.000 από αυτά.

Το Πεντάγωνο αναζητά 33 δισεκατομμύρια δολάρια για να κάνει τις δορυφορικές του επικοινωνίες πιο ανθεκτικές σε παρεμβολές ή να  τις καταστήσει ικανές να  βοηθήσουν στον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την άμυνα έναντι μιας νέας γενιάς κινεζικών και ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων.

Ο Αμυντικός προϋπολογισμός της Μ.Βρετανίας για το 2024

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Σούνακ ανακοίνωσε  αύξηση κατά  6 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 2 χρόνια στις αμυντικές δαπάνες,  για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πυρομαχικών που παρέχονται στην Ουκρανία, τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών δυνατοτήτων και τη χρηματοδότηση της επόμενης φάσης των υποβρυχίων AUKUS, 

Η υπόσχεση δαπανών του Σούνακ εμπίπτει στο Integrated Review Refresh (IRR) 2023, μια ενημέρωση εθνικής αμυντικής στρατηγικής που ανατέθηκε να ενσωματώσει διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αντιμετωπίσει την απειλή της Κίνας.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μικρότερη από το ήμισυ του ποσού που προφανώς είχε ζητήσει ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας, σύμφωνα με το Sky News, ο,οποίος ωστόσο δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένος με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού του.

Ο Σουνάκ θα συμμετάσχει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζε στο Σαν Ντιέγκο τη Δευτέρα για να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο του AUKUS. 

Οι πρόσθετες «ενέργειες προτεραιότητας» IRR  εστιάζουν  μεταξύ άλλων στην Κινεζική απειλή και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διπλασιασμό της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «China Capabilities», συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης στην εκπαίδευση της γλώσσας στα Μανδαρινικά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα «ανοίξει επίσης ένα πρόγραμμα σπουδών Κολλεγίου για την Εθνική Ασφάλεια», ενισχύοντας τις ικανότητες εθνικής ασφάλειας σε όλη την κυβέρνηση.


 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ