ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

"Λάδι στη φωτιά" των πυρηνικών: Αμερικανικά B-52H Stratofortress προσομοίωσαν επίθεση στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αύξησε πρόσφατα τη δραστηριότητα των στρατηγικών βομβαρδιστικών της κοντά στα σύνορα Ρωσίας και Ιράν, προχωρώντας σε κινήσεις-μηνύματα που αν μη τι άλλο, ρίχνουν λάδι στη φωτιά της πυρηνικής απειλής.

Στις 11 Μαρτίου, το αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52H Stratofortress, ικανό να φέρει πυρηνικά όπλα, προσομοίωσε εκτόξευση πυραύλων στη ρωσική πόλη της Αγίας Πετρούπολης. Το αεροσκάφος με την πινακίδα NOBLE61 προσέγγισε το νησί Γκότλαντ, το οποίο απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από τη βόρεια πρωτεύουσα της Ρωσίας. Απογειώθηκε από την Πολωνία, και χωρίς να προσεγγίσει τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία, έκανε παράκαμψη στον Κόλπο της Φινλανδίας και πέταξε προς τη νότια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας Mariusz Blaszczak στο Twitter, το B-52H Stratofortress συνοδευόταν από πολωνικά μαχητικά. «Πολωνικά μαχητικά συνόδευσαν για άλλη μια φορά αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της άσκησης διαλειτουργικότητας. Μαζί, νοιαζόμαστε για την ασφάλεια της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ», έγραψε ο ίδιος.

Σύμφωνα με ειδικούς, με τη βοήθεια του B-52H Stratofortress, οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάστηκαν ένα σενάριο για τη διάρρηξη της αντιπυραυλικής και αεράμυνας της βορειοδυτικής ομάδας του ρωσικού στρατού με πυρηνικούς πυραύλους σε στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο περιοχή.

Στις 12 Μαρτίου, ένα παρόμοιο αμερικανικό αεροσκάφος με το σήμα NOBLE71 ικανό να μεταφέρει πυρηνικούς πυραύλους προσομοίωσε ένα άλλο χτύπημα στο Ιράν. Πλησίασε τη νότια ιρανική περιοχή και εντοπίστηκε πάνω από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τις τοπικές αναφορές, το Stratofortress «μπήκε στην πορεία της πολεμικής χρήσης πυραύλων κρουζ με πυρηνική κεφαλή, μετά την οποία γύρισε πίσω». Στην περιοχή παρατηρήθηκε επίσης υψηλή δραστηριότητα αμερικανικών αεροσκαφών αναγνώρισης. Πιθανότατα, παρακολούθησαν το έργο της αεράμυνας του Ιράν και κατέγραψαν την «επιτυχία» ενός εικονικού χτυπήματος στην Τεχεράνη.

Οι πτήσεις των στρατηγικών βομβαρδιστικών των ΗΠΑ ήταν σαφείς πράξεις εκφοβισμού εν μέσω της συνεχιζόμενης προσέγγισης μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού τομέα. Ο ελιγμός των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του Λευκορώσου Προέδρου Λουκασένκο που ήρθε σε επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη.

Όσον αφορά τη Ρωσία, η επιχείρηση των ΗΠΑ στα σύνορά της πραγματοποιήθηκε μετά από μια σειρά πυρηνικών ελιγμών και από τις δύο πλευρές.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Ρωσία έστειλε μια ομάδα υποβρυχίων κοντά στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο τακτικών εκπαιδευτικών ελιγμών. Τα υποβρύχια ήταν εξοπλισμένα με υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους Zircon με πυρηνικές κεφαλές. Το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός τους ξεπερνούσε αυτόν που συνήθως συμμετέχει σε τέτοιες εκπαιδευτικές εκστρατείες.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ρωσικά πυρηνικά βομβαρδιστικά αναχαιτίστηκαν δύο φορές από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ κοντά στην Αλάσκα. Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την εμφάνιση αεροπλάνων στα σύνορά της «προειδοποίηση από το Κρεμλίνο προς τη Δύση». Η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) δήλωσε ότι «εντόπισε με ακρίβεια και αναχαίτισε τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη», συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγικών βομβαρδιστικών.

Στις 24 Φεβρουαρίου, την επέτειο ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι μια ομάδα τεσσάρων B-52 Stratofortresses έφτασε στην αεροπορική βάση Moron στην Ισπανία. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας στη Συνθήκη New START, η οποία περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών και στις δύο πλευρές.

Νωρίτερα, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ εκτέλεσαν παρόμοιες προσομοιώσεις πυρηνικών επιθέσεων στα ρωσικά εδάφη στην Κριμαία, το Καλίνινγκραντ και την περιοχή του Ροστόφ. Αναγνωριστικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ συνεχίζουν επίσης τις τακτικές τους περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...