ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Το Πεντάγωνο μπλοκάρει την αποδέσμευση αποδεικτικών στοιχείων για πιθανά ρωσικά εγκλήματα πολέμου στο δικαστήριο της Χάγης

Το Πεντάγωνο εμποδίζει την κυβέρνηση Μπάιντεν να κοινοποιήσει αποδεικτικά στοιχεία για φερόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί προηγούμενο για τη δίωξη Αμερικανών για τις στρατιωτικές τους ενέργειες, ανέφεραν την Τετάρτη οι New York Times.

Οι ΗΠΑ έχουν ιστορικό παρεμπόδισης των προσπαθειών του ΔΠΔ για τη διερεύνηση ύποπτων εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αλλά προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στη διερεύνηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland επισκέφθηκε την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα και υποσχέθηκε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα βοηθήσει τους Ουκρανούς στις έρευνες.

Σύμφωνα με τους Times, η υπόλοιπη κυβέρνηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των υπηρεσιών πληροφοριών, τάσσεται υπέρ της παροχής πληροφοριών στο ΔΠΔ. Τον Δεκέμβριο, το Κογκρέσο τροποποίησε τους περιορισμούς για να βοηθήσει το δικαστήριο να διευκολύνει τις έρευνες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο ΔΠΔ επειδή εξέτασε τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντέστρεψε τις κυρώσεις, αλλά εξέφρασε την αντίθεσή της στην έρευνα για το Αφγανιστάν και τις έρευνες για τις ισραηλινές ενέργειες κατά των Παλαιστινίων.

«Συνεχίζουμε να διαφωνούμε σθεναρά με τις ενέργειες του ΔΠΔ σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη», είπε ο Μπλίνκεν όταν οι κυρώσεις αντιστράφηκαν τον Απρίλιο του 2021. «Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι οι ανησυχίες μας για αυτές τις υποθέσεις θα αντιμετωπιστούν καλύτερα μέσω της συνεργασίας με όλους των ενδιαφερομένων στη διαδικασία του ΔΠΔ και όχι μέσω της επιβολής κυρώσεων».

Η πίεση των ΗΠΑ χωρίς κυρώσεις φάνηκε να λειτούργησε καθώς το ΔΠΔ ανακοίνωσε αργότερα ότι θα συνεχίσει την έρευνα για το Αφγανιστάν, αλλά θα επικεντρωνόταν στις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τους Ταλιμπάν και το ISIS-K, όχι από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...