ΗΠΑ

ΗΠΑ: Σχεδόν 1.000 παιδιά μεταναστών δεν έχουν επανενωθεί ακόμα με τις οικογένειές τους

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν εδώ και 2 χρόνια, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι από τα 998 παιδιά μεταναστών, μόνο τα 148 είναι στη διαδικασία της επανένωσης με τους συγγενείς τους.

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, από την ώρα που αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021, ίδρυσε με εκτελεστική εντολή μια ειδική επιχειρησιακή μονάδα που έχει αρμοδιότητα να εντοπίσει και να επανενώσει τις οικογένειες μεταναστών.

Τότε, ο Τζο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει «ανθρώπινη τραγωδία» τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ την άνοιξη του 2018 χώρισε χιλιάδες από αυτές, εφαρμόζοντας την πολιτική «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους μετανάστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά την πολιτική «μηδενικής ανοχής» διώκονταν όλοι όσοι περνούσαν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ. Επιτροπές ελέγχου και εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι οι χωρισμοί αυτοί ξεκίνησαν προτού ακόμη να τεθεί επισήμως σε ισχύ αυτή η πολιτική.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ειδική μονάδα, αφού ερεύνησε εξονυχιστικά τα «πρόχειρα» αρχεία που τηρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, διαπίστωσε ότι 3.924 παιδιά, κυρίως από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, χωρίστηκαν από τους δικούς τους στα σύνορα.

Πολλά εντοπίστηκαν και επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους προτού να αναλάβει την προεδρία ο Μπάιντεν, χάρη σε μια δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε όταν η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) κατέθεσε μήνυση για να σταματήσει αυτή η πολιτική.

«Ο αριθμός των νέων οικογενειών που εντοπίζονται συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς πολλές εμφανίζονται από μόνες τους», ανέφερε το υπουργείο. Μέχρι σήμερα, η ειδική μονάδα έχει επανενώσει 600 οικογένειες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ