ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για παραβίαση της τελευταίας συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα που είναι σε ισχύ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την τελευταία συμφωνία που ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου - την πυρηνική συνθήκη New START.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία αρνείται να επιτρέψει την επανέναρξη των επιτόπιων επιθεωρήσεων, κάτι που είναι κεντρικό στη ρήτρα της Συνθήκης ότι και οι δύο πλευρές είναι σε θέση να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση της άλλης. «Η άρνηση της Ρωσίας να διευκολύνει τις δραστηριότητες επιθεώρησης εμποδίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν σημαντικά δικαιώματα βάσει της συνθήκης και απειλεί τη βιωσιμότητα του ελέγχου των πυρηνικών όπλων ΗΠΑ-Ρωσίας», δήλωσε την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η New START θεωρείται ευρέως ως το τελικό σύνορο της εξαιρετικά αναγκαίας συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας, ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία περιλάμβανε πρόσφατα πυρηνικό κροτάλισμα και μετά την κατάρρευση άλλων συνθηκών της εποχής του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, όπως η πλέον ανενεργή INF και Open Skies.

Το Associated Press συνοψίζει το χρονοδιάγραμμα: «Οι επιθεωρήσεις στρατιωτικών χώρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο πλαίσιο της συνθήκης New START διακόπηκαν και από τις δύο πλευρές λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020». Μετά από αυτό, «η επιτροπή ΗΠΑ-Ρωσίας που επιβλέπει την εφαρμογή της συνθήκης συνεδρίασε τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2021, αλλά η Ρωσία ανέστειλε μονομερώς τη συνεργασία της με τις διατάξεις επιθεώρησης της Συνθήκης τον Αύγουστο του 2022 για να διαμαρτυρηθεί για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία».

Η νέα δήλωση των ΗΠΑ προέτρεψε την επιστροφή της Ρωσίας στα βασικά προστατευτικά κιγκλιδώματα των επιθεωρήσεων: «Είναι ακόμη πιο σημαντικό σε περιόδους έντασης όταν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και η διαύγεια έχουν μεγαλύτερη σημασία», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η θέση των ΗΠΑ ως απάντηση στην καταγγελία της Ρωσίας ότι η πλήρης συμμόρφωση με τους όρους της συνθήκης έχει πληγεί και έχει καταστεί αδύνατη λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών περιορισμών, που επιβλήθηκαν σε Ρώσους αξιωματούχους, είχε προηγουμένως δηλωθεί ως εξής: «Οι κυρώσεις και τα περιοριστικά μέτρα των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι πλήρως συμβατός» με τη New START.

Και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την προθυμία τους να αποφύγουν την κλιμάκωση λόγω ανησυχιών ότι οι πυρηνικές ένοπλες υπερδυνάμεις θα μπορούσαν να εισέλθουν σε άμεση σύγκρουση. Ωστόσο, η Μόσχα έχει καταδικάσει τη στάση της Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ τροφοδοτούν έναν πλήρη πόλεμο αντιπροσώπων και επί του παρόντος διολισθαίνουν σε πιθανό άμεσο πόλεμο, χρησιμοποιώντας ουκρανικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι κατασκεύασαν τον πανίσχυρο κινητήρα TEI-TF6000 -Το μαχητικό αεροσκάφος της TF-X & τα UAV Kızılelma και Anka-3 αποκτούν τεράστιες δυνατότητες (Bίντεο)

Η εξοπλιστική προσπάθεια της Τουρκίας δεν περιορίζεται σε παραγωγή νέων οπλικών συστημάτων, αλλά επεκτείνεται και στην...