ΗΠΑ

Σε μαύρη λίστα το Ισλαμαμπάντ: Οι ΗΠΑ στοχεύουν την παράνομη πυρηνική δραστηριότητα του Πακιστάν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκάλυψε μια μαύρη λίστα κυρώσεων με δύο δωδεκάδες εταιρείες και άλλες οντότητες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν στρατιωτικά τη Ρωσία, καθώς και ότι έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις στο Ιράν. Αλλά ίσως το πιο εκπληκτικό είναι ότι μεταξύ των 24 εταιρειών περιλαμβάνονται επίσης οντότητες που κατηγορούνται για παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Πακιστάν.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ εντόπισε εταιρείες με έδρα τη Λετονία, το Πακιστάν, τη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη και την Ελβετία, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής AO Kraftway Corporation, που θεωρείται από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής της χώρας.

Όσον αφορά τις κυρώσεις που σχετίζονται με το Ιράν, «το Υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε επίσης τέσσερις εμπορικές και προμηθευτικές εταιρείες στη Σιγκαπούρη για προμήθεια ή απόπειρα προμήθειας μιας ιρανικής εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών, Pardazan System Namad Arman», η οποία, όπως αναφέρει το Reuters αρχικά υπόκειτο σε κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ το 2018, μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Ενώ τους τελευταίους πολλούς μήνες οι κυρώσεις στη Ρωσία και το Ιράν έχουν γίνει ένα κανονιστικό πράγμα στην Ουάσιγκτον, η εξέλιξη που σχετίζεται με το Πακιστάν είναι το πιο ενδιαφέρον. Όπως εξηγεί το Reuters:

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσθεσε επίσης 10 εταιρείες στο Πακιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που λέει ότι ενέχουν απαράδεκτους κινδύνους χρήσης ή εκτροπής αντικειμένων για μη προστατευμένες πυρηνικές δραστηριότητες του Πακιστάν ή εμπλέκονται σε «πυρηνικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διάδοση πυραύλων».

Το Πακιστάν, πρέπει να θυμόμαστε, είναι ένας σύμμαχος με πυρηνικά όπλα της Ουάσιγκτον, αλλά ένας σύμμαχος που πάντα έκανε τους Αμερικανούς αξιωματούχους απίστευτα νευρικούς, δεδομένης της ανησυχητικής πιθανότητας πυρηνικών όπλων να «πέσουν σε λάθος χέρια». Φυσικά, μερικές από τις πιο διαβόητες ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες στον κόσμο είχαν σημαντική παρουσία στο Πακιστάν και ειδικά κατά μήκος των συνόρων Αφγανιστάν-Πακιστάν εδώ και δεκαετίες.

Μετά την εκ νέου κατάκτηση της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν στον απόηχο της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη χώρα, το Ινστιτούτο Brookings προειδοποίησε για τα εξής:

Ο πρόεδρος δεν θα χρειαστεί να ψάξει πολύ μακριά. Στα σύνορα με το Αφγανιστάν, τώρα και πάλι υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, είναι το Πακιστάν, ένας από τους πιο περίεργους «συμμάχους» της Αμερικής. Διοικούμενο από έναν ασταθή συνασπισμό αναποτελεσματικών πολιτικών και εκπαιδευμένων στρατιωτικών ηγετών που προσπαθούν απεγνωσμένα να περιορίσουν την πρόκληση της εγχώριας τρομοκρατίας, το Πακιστάν μπορεί να είναι ο καλύτερος ορισμός μιας εξαιρετικά εύφλεκτης απειλής που, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα μπορούσε να οδηγήσει στον εφιάλτη: οι τζιχαντιστές παίρνουν έλεγχος ενός πυρηνικού οπλοστασίου 200 κεφαλών.

Οι νέες εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ της Τετάρτης προφανώς έχουν τον παραπάνω απρόβλεπτο χαρακτήρα του πολιτικού τοπίου και της ασφάλειας του Πακιστάν που είναι ακόμη νωπή στο μυαλό. Επί του παρόντος, το Πακιστάν έχει το έκτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν είναι “βρώμικες βόμβες”: Ποιες περιοχές θα χτυπήσουν οι Ουκρανικές δυνάμεις με τις οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου- Ετοιμάζεται ο Πούτιν

Τι είναι το απεμπλουτισμένο ουράνιο με το οποίο η Ουκρανία θα λάβει οβίδες και γιατί δεν είναι «βρώμικη βόμβα»