ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Νέο! Οι ΗΠΑ τροποποίησαν τους HIMARS του Κιέβου για να μην ρίχνουν ATACMS (Εικόνες)

Τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών υψηλής ευκινησίας M142, γνωστά ως HIMARS, είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα που μετέφεραν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία. Τα συστήματα αυτά ωστόσο τροποποιήθηκαν, έτσι ώστε να μην μπορούν οι Ουκρανοί μαχητές να εκτοξεύσουν καμία έκδοση του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς ATACMS. Αυτό αναφέρει πρόσφατη έρευνα.

Οι HIMARS και οι Ρουκέτες τους

Οι Ουκρανοί επιθυμούν εδώ και καιρό την αποστολή πυραύλων ATACMS για τους πολλαπλούς εκτοξευτές HIMARS τους. Τα όπλα αυτά έχουν μεγάλο βεληνεκές και μπορούν να καταστρέψουν μεγαλύτερους και καλύτερα θωρακισμένους στόχους των Ρώσων, σε μέγιστη εμβέλεια περίπου 320 χιλιομέτρων. 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί αυτές τις αιτήσεις των Ουκρανών. Η αποστολή τόσο ισχυρών επιθετικών πυραύλων θα μπορούσε να επιδεινώσει τόσο τις ενέργειας των Ρώσων στην Ουκρανία, όσο και τις σχέσεις Ρωσίας-NATO και Ρωσίας-ΗΠΑ.

Τώρα νέα δεδομένα γίνονται γνωστά, αφού η αμερικανική σελίδα The Wall Street Journal πρώτη ανέφερε πως έγιναν τροποποιήσεις στα οχήματα εκτόξευσης 6x6 των HIMARS που στάλθηκαν στο Κίεβο. Μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στείλει ή είχαν προγραμματιστεί την αποστολή 38 τέτοιων συστημάτων. Τα πυρομαχικά που θα χρησιμοποιούσαν είναι οι κατευθυνόμενες ρουκέτες ακριβείας M30A1 και M31A1 διαμετρήματος 227 χιλιοστών. Τα όπλα αυτά επιδεικνύουν βεληνεκές 71 χιλιομέτρων. Από την άλλη, η έκδοση των ATACMS με το μικρότερο βεληνεκές έχει εμβέλεια 140 χιλιομέτρων, ενώ η μεγαλύτερη χτυπά στόχους σε μέγιστη απόσταση 300 χιλιομέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι Αποκαλύπτει η Έρευνα;

Σύμφωνα με τις νεότερες έρευνες, οι Αμερικανοί τροποποίησαν κάθε εκτοξευτή HIMARS που στάλθηκε στο Κίεβο. Πώς το έκαναν αυτό; Μία πιθανότητα αφορά την υποβάθμιση του επιπέδου του λογισμικού, έτσι ώστε το σύστημα να μην μπορεί να εκτοξεύσει ATACMS.

Επιπλέον, μικρές φυσικές αλλαγές θα μπορούσαν να αποτρέψουν την σωστή εκτόξευση αυτών των πυραύλων. Π.χ. με κάποιες τροποποιήσεις στα συστήματα θα μπορούσε να αποτραπεί ο ανεφοδιασμός τους με τους πυραύλους ATACMS. Ωστόσο οι πύραυλοι αυτοί έρχονται ήδη σε ακάτους εκτόξευσης (κάνιστρα), οπότε αυτό περιπλέκει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύστημα με φυσικό τρόπο.

Έτσι, αφού δεν ξέρουμε τι αλλαγές έγιναν στα όπλα δεν μπορούμε να πούμε κατά πόσο αναστρέψιμες είναι αυτές οι τροποποιήσεις. Για αυτό και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εξ ολοκλήρου την πιθανότητα αποστολής βαλλιστικών πυραύλων ATACMS από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

GALLERY

M142 HIMARS
M142 HIMARS
M142 HIMARS
MGM-140 ATACMS
MGM-140 ATACMS
MGM-140 ATACMS
MGM-140 ATACMS
MGM-140 ATACMS
MGM-140 ATACMS
MGM-140 ATACMS
MGM-140 ATACMS
MGM-140 ATACMS
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ