ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση όπλων πρώτου πλήγματος στη Φινλανδία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αποφασίσει να εγκρίνει μια πιθανή πώληση οπλικών συστημάτων στην κυβέρνηση της Φινλανδίας και συγκεκριμένα τακτικών πυραύλων AIM 9X Block II και AGM-154 Joint Stand Off Weapons (JSOW) και σχετικού εξοπλισμού για εκτιμώμενο κόστος 323,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση χθες.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας ζήτησε να αγοράσει σαράντα (40) τακτικούς πυραύλους AIM 9X Block II, τέσσερις (4) μονάδες τακτικής καθοδήγησης AIM 9X Block II και σαράντα οκτώ (48) AGM-154 Joint Stand Off Weapons (JSOW). Περιλαμβάνονται επίσης Dummy Air Training Missiles (DATM).

Τα AGM-154 Joint Stand Off Weapons αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς και όπλα πρώτου πλήγματος καθώς μπορούν να εξουδετερώσουν στρατηγικά κέντρα των εχθρικών δυνάμεων χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο το αεροσκάφος φορέα.

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός αξιόπιστου εταίρου, που αποτελεί σημαντική δύναμη για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Είναι ζωτικής σημασίας για τις Η.Π.Α. εθνικό συμφέρον να βοηθήσει τη Φινλανδία να αναπτύξει και να διατηρήσει μια ισχυρή και έτοιμη ικανότητα αυτοάμυνας.

Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει τις δυνατότητες όπλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους της Φινλανδίας και θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις των ΗΠΑ με χώρες της σκανδιναβικής περιοχής. Η Φινλανδία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα αμυντικά είδη και υπηρεσίες για τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών της. Η Φινλανδία δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτόν τον εξοπλισμό στις ένοπλες δυνάμεις της.

Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Οι κύριοι ανάδοχοι θα είναι η Raytheon Missiles and Defense, Tucson, AZ. Δεν έχουν προταθεί γνωστές συμφωνίες αντιστάθμισης σε σχέση με αυτήν την πιθανή πώληση» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ και οι εργολάβοι θα επισκεφθούν τη Φινλανδία σε προσωρινή βάση σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις τεχνικής εποπτείας και υποστήριξης του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων και των τεχνικών ελέγχων.

Δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην αμυντική ετοιμότητα στις Η.Π.Α. ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης αναφέρει επίσης η αρμόδια Υπηρεσία.

«Αυτή η ειδοποίηση για πιθανή πώληση απαιτείται από το νόμο. Η περιγραφή και η αξία σε δολάρια είναι για την υψηλότερη εκτιμώμενη ποσότητα και αξία σε δολάρια με βάση τις αρχικές απαιτήσεις. Η πραγματική αξία σε δολάρια θα είναι χαμηλότερη ανάλογα με τις τελικές απαιτήσεις, την αρχή του προϋπολογισμού και τις υπογεγραμμένες συμφωνίες πώλησης, εάν και όταν συναφθούν» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια των ΗΠΑ.

Όπως όλα δείχνουν η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να ενισχύσει το Ελσίνκι που έχει μπει στο στόχαστρο της Μόσχας τους τελευταίους μήνες. Η προσθήκη σαράντα οκτώ (48) AGM-154 Joint Stand Off Weapons (JSOW) στο οπλοστάσιο της Φινλανδίας θα προσδώσει σημαντικές δυνατότητες στην αεροπορία της ενώ αποτελεί και μήνυμα στην Μόσχα..

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ