ΗΠΑ

Αμερικανο-ισραηλινή "ασπίδα"! Κοινό πρόγραμμα κατά υπερηχητικών πυραύλων-Πώς "αγγίζει" την Ελλάδα

"Ισραήλ και ΗΠΑ συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της απειλής υπερηχητικών πυραύλων", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Το Ισραήλ ανησυχούσε για τους υπερηχητικούς πυραύλους στην περιοχή πολύ πριν το Ιράν ανακοινώσει ότι είχε αναπτύξει τέτοια όπλα και συνεργαζόταν με την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε τέτοιων απειλών.

«Οι υπερηχητικές πύραυλοι δεν αποτελούν ακόμη απειλή στην περιοχή, αλλά προκαλούν μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματικός της Συστοιχίας Αεράμυνας του IDF τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, λόγω της απειλής, το Ισραήλ εργάζεται χέρι-χέρι με το MDA των ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός Οργανισμός Πυραυλικής Άμυνας (IMDO) και το MDA είναι βασικοί εταίροι σε πολλά έργα αεράμυνας.

Η Ουάσιγκτον και το Ισραήλ έχουν επίσης υπογράψει μια συμφωνία που θα έδινε στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να έρθουν να βοηθήσουν το Ισραήλ στην αντιπυραυλική άμυνα σε περιόδους πολέμου και οι δύο στρατοί έχουν διεξάγει  πολυάριθμες κοινές ασκήσεις αεράμυνας τα τελευταία χρόνια.

Αν και το Ισραήλ διαθέτει μια πολυεπίπεδη ομπρέλα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των Iron Dome, Arrow- 2, Arrow- 3, David’s Sling και του υπό ανάπτυξη ακόμη συστήματος λέιζερ Iron Beam, δεν υπάρχει ακόμα σύστημα που να μπορεί να αναχαιτίσει υπερηχητικούς πυραύλους.

Λόγω της αναδυόμενης απειλής, η MDA ζήτησε 225 εκατομμύρια δολάρια για υπερηχητική αντιπυραυλική άμυνα στο δημοσιονομικό της αίτημα για το 2023.

Το MDA εργάζεται για την ανάπτυξη αναχαιτιστών πυραύλων για να χτυπήσει εχθρικούς υπερηχητικούς πυραύλους με έναν άλλο υπερηχητικό πύραυλο γνωστό ως Glide Phase Interceptor (GPI).

Το GPI θα έβρισκε τον εχθρικό πύραυλο στη φάση ολίσθησης της πτήσης του, όταν είναι πιο ευάλωτος.

Εργάζεται επίσης σε ένα διαστημικό σύστημα για την εξάλειψη εχθρικών πυραύλων που είναι δύσκολο να εντοπιστούν, όπως υπερηχητικούς πυραύλους. Το πρόγραμμα θα έβλεπε ένα πολυεπίπεδο σύστημα που θα συγκεντρώνει δορυφορικούς αισθητήρες, ραντάρ εδάφους και πολλά άλλα για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αναχαίτιση υπερηχητικών πυραύλων.

Το Ισραήλ εργάζεται επίσης για να αυξήσει την παρουσία του στο διάστημα με έναν αστερισμό δορυφόρων που θα μπορούσαν να παρακολουθούν εχθρικούς στόχους.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι αποτελούν μια αναδυόμενη απειλή καθώς πετούν πέντε φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου και έχουν πολύπλοκες και ποικίλες διαδρομές πτήσης, καθιστώντας δύσκολη την αναχαίτισή τους.

Πετούν επίσης πολύ ψηλότερα από τους υποηχητικούς πυραύλους αλλά πολύ χαμηλότερα από τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε μια περιοχή όπου πολλές χώρες ,συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ-,δεν έχουν αρκετή κάλυψη παρακολούθησης.

Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν επίσης να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, καθιστώντας την απειλή ακόμη πιο ανησυχητική.

Ειδικά αφότου το Ιράν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είχε αναπτύξει έναν υπερηχητικό πύραυλο που θα μπορούσε «να διεισδύσει σε κάθε ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας».

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλέστηκε τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης του IRGC, Ταξίαρχο Amir Ali Hajizadeh  ο οποίος είπε ότι "Αυτός ο πύραυλος έχει υψηλή ταχύτητα και μπορεί να ελίσσεται μέσα και έξω από την ατμόσφαιρα. Θα στοχεύσει τα προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα του εχθρού και είναι ένα μεγάλο άλμα γενεών στον τομέα των πυραύλων".

Σύμφωνα με τον Hajizadeh, ο νέος πύραυλος μπορεί να διεισδύσει σε εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας.

Παρά τις κυρώσεις και τη διεθνή κριτική, το Ιράν, το οποίο διαθέτει πάνω από 1.000 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, συνεχίζει να εργάζεται για τα πυραυλικά και πυρηνικά του προγράμματα.

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την περιφερειακή εχθρότητα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Το Ισραήλ έχει την ικανότητα να δράσει στο Ιράν. Έχουμε την ετοιμότητα, τις δυνατότητες ανάπτυξης και τα μακροπρόθεσμα σχέδια . Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο, και θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε αυτό το θέμα πολύ προσεκτικά πριν το πραγματοποιήσουμε», είπε σε στρατιωτικούς δημοσιογράφους την Τρίτη."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε τα εξής:

1. Το Ισραήλ μαζί με τις ΗΠΑ επιχειρούν να αναπτύξουν αντιπυραυλικό σύστημα ικανό να αναχαιτίσει υπερηχητικούς πυραύλους

2. ΗΠΑ και  Ισραήλ έχουν επίσης υπογράψει συμφωνία που δίνει  στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να βοηθήσουν το Ισραήλ στην αντιπυραυλική άμυνα  του σε περίοδο πολέμου, ενώ οι δύο στρατοί  των 2 χωρών έχουν διεξάγει πολυάριθμες   κοινές ασκήσεις αεράμυνας τα τελευταία χρόνια.

3. Οι ΗΠΑ επιθυμούν την δημιουργία  ενός ΝΑΤΟ Μ.Ανατολής θα λέγαμε, κατά του Ιράν, στο οποίο να πρωτοστατεί το Ισραήλ και οι Αραβικές χώρες του Κόλπου, με προεξέχουσες όσες εξ αυτών έχουν υπογράψει Συμφωνία Αβρααάμ με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ λόγω γεωμορφολογίας στερείται  του αναγκαίου στρατηγικού βάθους, κάτι που μπορεί να το παρέχει η θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου μαζί με Ελλάδα και Κύπρο.

Η Ελλάδα  ανήκει στο ΝΑΤΟ, φιλοξενεί αμερικανικές βάσεις και είναι σύμμαχος με το Ισραήλ, ενώ αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα που εδράζεται και στο Δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας¨με το οποίο επιχειρεί να κλέψει σημαντικό μέρος της ΑΟΖ μας νοτίως της Κρήτης.

Συνεπώς, η χώρα μας θα έχει κάθε όφελος από την υπογραφή αμυντικού συμφώνου με το Ισραήλ, παρόμοιου με εκείνου με την Γαλλία, προβαίνοντας στην ενοποίηση της αντιαεροπορικής της άμυνας με αυτής του Ισραήλ, βάζοντας ταφόπλακα στην "Γαλάζια Πατρίδα" την Τούρκων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ