ΗΠΑ

Θα γίνει της "Ουκρανίας" και εκεί; Στην Ταϊβάν κάτω από άκρα μυστικότητα 12 Ανώτατοι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ

Ενώ μαίνεται ακόμα πιο άγριος ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο στην περιοχή Κίνας-Ταϊβάν, ανοίγοντας πιθανότατα τους ασκούς του Αιόλου και σε αυτήν τηΝ πλευρά του πλανήτη.    

ΜΜΕ της Ταϊβάν, αναφέρουν ότι η αντιπαράθεση στα στενά του νησιού αυτού με την Κίνα έχουν "διεθνοποιηθεί", καθώς το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν διοργάνωσε πρόσφατα συνάντηση με θέμα “ πολεμικές επιχειρήσεις” σε συνεργασία με το εθνικό πανεπιστήμιο άμυνας, καλώντας κάτω από άκρα μυστικότητα 12 ανώτατους και ανώτατους αξιωματικούς από έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Τσεχίας και “άλλων χωρών”.

Οι αξιωματικοί αυτοί μαζί με την ηγεσία του στρατού της Ταϊβάν “αντάλλαξαν πληροφορίες για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και την κατάσταση στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού”.

Ο στρατός της Ταϊβάν έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους σε ζητήματα συνεργασίας με την Ακαδημία Άμυνας του ΝΑΤΟ στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν προσκάλεσε στρατηγό του ΝΑΤΟ στην Ταϊβάν.

Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα μια τέτοια συνάντηση η οποία φυσικά ήταν κεκλεισμένων των θυρών κάτω από δρακόντια μέτρα ασφαλείας, ειδικά σε μια περίοδο εντάσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Ποιος ακριβώς επισκέφθηκε την Ταϊβάν, ειδικά Αμερικανός ανώτατος αξιωματικός δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.  

Ο Lin Zhongbin, στρατηγός του πανεπιστημίου εθνικής άμυνας στην Ταϊβάν, αποκάλυψε  σε προσωπική του ανάρτηση στο Facebook ότι στις 27 Οκτωβρίου έδωσε ομιλία στο «NATO GENERALS CLASS».

Το θέμα ήταν «η Μεγάλη Στρατηγική του Πεκίνου: Κυριαρχία στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική χωρίς πόλεμο.»

Στην ομιλία του ο στρατηγός της Ταϊβάν, ανέφερε γιατί ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς στράφηκε στο Πεκίνο και γιατί ο Κομμουνιστικός Στρατός του Πεκίνου δεν θα επιτεθεί στην Ταϊβάν το 2027.

Η ηλεκτρονική έκδοση της αφίσας που αποκάλυψε ο Lin Zhongbin δείχνει ότι ο στρατός της Ταϊβάν είχε διοργανώσει  το "Σεμινάριο Γενικού επιπέδου Διεθνούς και Περιφερειακής Ασφάλειας του ΝΑΤΟ" (National Defense University ROC - Beitou Campus NATO GENERALS CLASS) που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη Beitou στις 27 του τρέχοντος μήνα.

Ο Lin Zhongbin είναι ειδικός στη μελέτη του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, των διεθνών σχέσεων και των διασταυρούμενων σχέσεων.

Ήταν καθηγητής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Tamkang, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής Επιστήμης στο National Sun Yat-Sen Πανεπιστήμιο και καθηγητής έδρας στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ηπειρωτικών Υποθέσεων και Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας.

Η Κίνα απειλεί την Ταϊβάν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο

“Η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία επί της Ταϊβάν ως έσχατη επιλογή και αν υπάρχει επιτακτικός λόγος παρότι η πρώτη επιλογή της είναι η ειρηνική επανένωση, όπως είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η επανένωση της Κίνας και της Ταϊβάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων, περιλαμβανομένων των ταϊβανέζων συμπατριωτών”, είπε σε συνέντευξη Τύπου πρόσφατα στο Πεκίνο ο Σουν Γελί.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη πενταετή θητεία ως γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος--η ισχυρότερη θέση εξουσίας στη χώρα-- στο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος οι εργασίες του οποίου περατώθηκαν στο Πεκίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο νυν Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει δηλώσει ότι δεν θα απεμπολήσει την αρχή της προσφυγής στην στρατιωτική βία για την ανάκτηση της Ταϊβάν.

Ο ίδιος έχει προειδοποιήσει πολλές φορές την Ουάσινγκτον "να μην παίζει με την φωτιά" μετά την νέα πώληση όπλων στην Ταϊπέι.

Ο κόσμος σίγουρα δεν βαδίζει στον ορθό δρόμο και όλα δείχνουν δυστυχώς, νέα ανακατανομή των σφαιρών επιρροής με την Κίνα μέσα σε αυτήν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ