ΗΠΑ

Προειδοποίηση Αμερικανού ναυάρχου: Οι ΗΠΑ να είναι έτοιμες για κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν

Ο αμερικανικός στρατός πρέπει να είναι έτοιμος να απαντήσει σε μια πιθανή εισβολή του Πεκίνου στην Ταϊβάν ίσως και πριν τελειώσει το 2022, προειδοποίησε ένας ναύαρχος την Τετάρτη, αυτό είναι ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας για τις προθέσεις της Κίνας προς το νησί, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ναύαρχος Μίχαελ Μ. Γκίλντεϊ, επικεφαλής των ναυτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, ρωτήθηκε από το Ατλαντικό Συμβούλιο σχετικά με την πιθανότητα εισβολής του Πεκίνου στην Ταϊβάν έως το 2027.  «Δεν είναι μόνο αυτό που λέει ο Πρόεδρος Σi, είναι το πώς συμπεριφέρονται οι Κινέζοι και τι τους κάνουν», είπε ο Gilday. «Ως εκ τούτου, όταν μιλάμε για το 2027, κατά τη γνώμη μου περιμένω πιθανή εισβολή ακόμη και μέσα στο 2022 ή ίσως το 2023», πρόσθεσε ο στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ. «Δεν μπορώ να αποκλείσω αυτό το ενδεχόμενο.  Ανησυχώ όταν το σκέφτομαι αυτό», είπε ο ναύαρχος.

Την Κυριακή, στα εγκαίνια του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος που θα του χορηγούσε μια ιστορική τρίτη εντολή, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιβεβαίωσε εκ νέου ότι σκοπεύει να «επανενώσει» την Ταϊβάν με την Κίνα , με τη βία εάν χρειαστεί.

Η έκθεση εργασίας του 20ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ανέφερε ότι η «επανένωση» είναι το μεγάλο όνειρο του Σι για «μεγάλη αναζωογόνηση» του κινεζικού έθνους, το οποίο ο Κινέζος ηγέτης σκοπεύει να ολοκληρώσει μέχρι το 2049.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα σχόλια του ναύαρχου Γκίλντεϊ, έρχονται μια μέρα μετά την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο τελευταίος δήλωσε ότι το Πεκίνο θέλει να καταλάβει την Ταϊβάν « με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό» από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί, προσθέτοντας ότι μια «πολύ διαφορετική Κίνα» έχει εμφανιστεί υπό την προεδρία του Σι. 

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν έχει ελέγξει ποτέ την Ταϊβάν, αλλά η Κίνα θεωρεί το αυτόνομο νησί αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της. Η Ουάσιγκτον είχε ιστορικά μια πολιτική « στρατηγικής ασάφειας » ως προς μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ εάν η Ταϊβάν δεχθεί επίθεση από την Κίνα.

Αυτή η πολιτική στοχεύει τόσο στο να αποθαρρύνει την Κίνα να εισβάλει στην Ταϊβάν όσο και στο να αποτρέψει τους ηγέτες του νησιού από το να προκαλέσουν το Πεκίνο κηρύσσοντας επίσημα την ανεξαρτησία τους, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ πωλούν όπλα στην Ταϊπέι, με στόχο το νησί να μπορεί να αμυνθεί. « Θα εργαστούμε με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια και τις μεγαλύτερες προσπάθειες για μια ειρηνική επανένωση με την Ταϊβάν, αλλά ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε την καταφυγή στη βία και θα επιφυλάξουμε τη δυνατότητα να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα », δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ την Κυριακή στο Κογκρέσο του ΚΚΚ. «

Η επανένωση της πατρίδας πρέπει να γίνει και θα γίνει » , πρόσθεσε, καταδικάζοντας « κάθε αυτονομισμό και κάθε ξένη παρέμβαση » .

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ