ΗΠΑ

NASA: Η τελευταία αποστολή αστροναυτών της SpaceX έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (βίντεο)

Τρεις αστροναύτες και ένας κοσμοναύτης στο SpaceX Dragon Endurance έδεσαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Πέμπτη.

Η αποστολή Crew-5 εκτοξεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα, μια κάψουλα Dragon πάνω σε έναν πύραυλο Falcon 9 και έδεσε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μετά από ένα ταξίδι 29 ωρών.

Οι καταπακτές μεταξύ του Endurance και του ISS άνοιξαν μετά τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) και οι αστροναύτες του Crew-5 - η Νικόλ Αουνάπου Μαν της NASA και ο Τζος Κασάντα, ο Ιάπωνας Κοΐτσι Γουακάτα και η κοσμοναύτης Άννα Κίκινα - εισήλθαν στον Σταθμό περίπου 10 λεπτά αργότερα και θα παραμείνουν σε τροχιά στον ISS για πέντε μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Νικόλ Μανν είναι η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα στο διάστημα και η Άννα Κίκινα η πρώτη κοσμοναύτης από τη Ρωσία που πέταξε με ιδιωτικό αμερικανικό διαστημόπλοιο και είναι επίσης η πρώτη που πέταξε με αμερικανικό πύραυλο τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τη NASA. Η τελευταία φορά που κοσμοναύτης από τη Ρωσία πέταξε με αμερικανικό σκάφος σε τροχιά ήταν το 2002, με διαστημικό λεωφορείο της NASA.

Πρώτη διαστημική πτήση είναι και για τον Τζος Κασάντα, ενώ αντίθετα ο Ιάπωνας Κοΐτσι Γουακάτα έχει βρεθεί στο διάστημα άλλες πέντε φορές.

Οι αστροναύτες του Crew-5 συνάντησαν άλλους επτά συναδέλφους του πληρώματος που βρίσκονται ήδη στο ISS, τέσσερις από τους οποίους είναι μέλη της αποστολής Crew-4 του SpaceX . Η άφιξη του Crew-5 ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση για την αναχώρηση του Crew-4 από το σταθμό, η οποία θα γίνει σε περίπου μια εβδομάδα, σύμφωνα με τη διευθύντρια για τη διαχείριση της αποστολής Dragon στο SpaceX.

Ο ακριβής χρόνος της επιστροφής του Crew-4, τρεις Αμερικανοί και ένας Ιταλός που βρίσκονται στο ISS για σχεδόν ενάμιση χρόνο, στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα εξαρτάται από τον καιρό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...