ΗΠΑ

Η Ρωσία ήταν έτοιμη να σταματήσει τον πόλεμο από τον Μάρτιο αλλά οι ΗΠΑ δεν έδωσαν εγγύηση ουδετερότητας της Ουκρανίας

Η Ρωσία ήταν έτοιμη να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και σε αντάλλαγμα ζήτησε εγγύηση ουδετερότητας.
Αυτό δήλωσε η Φιόνα Χιλ, πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που ειδικεύεται στις ρωσικές και ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Η ίδια πρόσθεσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί ήδη από τον Απρίλιο.

Η Χιλ, η οποία είναι βετεράνος της διπλωματίας, πρώην ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, υπεύθυνος για την Ευρώπη και τη Ρωσία στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι ήρθαν στις ειρηνευτικές συνομιλίες με καλές προθέσεις.

«Σύμφωνα με πολλούς πρώην ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ με τους οποίους μιλήσαμε, τον Απρίλιο του 2022 Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές συμφώνησαν προσωρινά στο περίγραμμα μιας μεταβατικής διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων, η Ρωσία θα αποσυρόταν από τη θέση της  όταν έλεγχε μέρος του Ντονμπάς και θα έδινε μέρος της Κριμαίας, και σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα υπόσχονταν να μην επιδιώξει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και αντ' αυτού θα λάμβανε εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες», αναφέρει η ίδια.

Η Ρωσία πρότεινε μια συνθήκη ειρήνης που θα αναφέρονταν σε ουδετερότητα της Ουκρανίας με ένα προσχέδιο εγγράφου που υπέβαλε κατά τη διάρκεια συνομιλιών στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ρωσικός στρατός θα ανακοίνωνε την απόσυρσή του από ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας ως χειρονομία καλής θέλησης.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε ότι το Κίεβο ανακάλυψε στοιχεία εγκλημάτων πολέμου στα εδάφη που εγκατέλειψαν τα ρωσικά στρατεύματα, ειδικά στην πόλη Bucha.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο ουκρανικός λαός δεν του επιτρέπει να διαπραγματευτεί με ένα έθνος που, σύμφωνα με τον ίδιο, διαπράττει γενοκτονία κατά του λαού του.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου ήταν κατασκευασμένα και πίστευε ότι το Κίεβο είχε χρησιμοποιήσει τους ισχυρισμούς ως δικαιολογία για να εγκαταλείψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να συνεχίσει τις μάχες με την ελπίδα ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια θα επέτρεπε να κερδίσει στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με Ρώσους διπλωμάτες, η Μόσχα συνέταξε μια επίσημη ειρηνευτική συμφωνία βασισμένη στις ουκρανικές προτάσεις και την έστειλε στο Κίεβο, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Τον Μάιο, ορισμένα ουκρανικά ΜΜΕ συνέδεσαν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την πίεση που επέβαλε στο Κίεβο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αντιτάχθηκε δημόσια στις διαπραγματεύσεις για τη λύση της κρίσης στην Ουκρανία και κάλεσε το Κίεβο να αγωνιστεί για μια ισχυρότερη θέση στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Ο Τζόνσον επισκέφθηκε το Κίεβο στις 9 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν απροειδοποίητα και με ένα μήνυμα προς τον Ζελένσκι ότι δεν θα μπορούσε να πετύχει τη συμφωνία που ήθελε από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrainska Pravda, χαρακτήρισε τον Πούτιν ως εγκληματία πολέμου που δεν μπορείς να εμπιστευτείς και είπε ότι «ακόμα και αν η Ουκρανία ήταν  έτοιμη να υπογράψει κάποιες συμφωνίες για εγγυήσεις με τον Πούτιν, δεν θα το κάνει η Δύση».

Η ουδέτερη Ουκρανία των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της προτεινόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να επιλύσει τη σύγκρουση και προειδοποίησαν ότι η απόφαση τερματισμού των διαπραγματεύσεων απλώς επιδείνωσε τις τελικές συνθήκες για την Ουκρανία.

Η ηγεσία στο Κίεβο επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο αφού η Ρωσία αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα θεωρεί έδαφός της.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν εντολή από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να φτάσουν στα διοικητικά σύνορα της Περιφέρειας του Ντόνετσκ έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο Oleksii Hromov, Αναπληρωτής Αρχηγός της Κύριας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας, σε ενημέρωση του ανέφερε:  «Οι Ρώσοι συνεχίζουν να κρατούν Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Μικολάιβ και προσπαθούν επίσης να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την επανέναρξη της επίθεσης.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής αλλάζουν και πάλι τα σχέδια και τις ενέργειές τους σύμφωνα με την εντολή του Πούτιν να φτάσουν στα διοικητικά σύνορα της Περιφέρειας του Ντόνετσκ έως τις 15 Σεπτεμβρίου».

Ο Χρόμοφ ανέφερε επίσης ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να ανασυγκροτούν τους σχηματισμούς και τις στρατιωτικές μονάδες του 3ου Σώματος Στρατού στα εδάφη αυτά, πιθανώς για να αυξήσουν τη στελέχωση των ρωσικών δυνάμεων και να δημιουργήσουν συνθήκες για την επανάληψη της επίθεσης στην επιχειρησιακή περιοχή του Ντόνετσκ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, λόγω σημαντικών απωλειών προσωπικού, η ανώτατη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας έλαβε απόφαση να διαλύσει την 31η Ταξιαρχία Φρουρών και την 22η Ταξιαρχία Ειδικού Σκοπού Φρουρών, λόγω απωλειών, αφού λιγότερο από το 20% προσωπικού έχει μείνει σε αυτές τις ταξιαρχίες», πρόσθεσε ο Χρόμοφ.

Η ειρήνη τελικά με τον πόλεμο είναι τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά στην Ουκρανία, με το πιθανότερο σενάριο της επέκτασης της και σε άλλες περιοχές της ΕΕ. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ