ΗΠΑ

ΗΠΑ: Αποκλιμακώθηκε στο 8,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Ειδικότερα,  Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 8,5% υποχωρώντας σημαντικά από το υψηλό 40 ετών στο 9,1% του Ιουνίου, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν ηπιότερη υποχώρηση στο 8,7%.

Σε επίπεδο μήνα δε, ο πληθωρισμός διατηρήθηκε αμετάβλητος τον Ιούλιο μετά το άλμα κατά 1,3% που είχε σημειώσει τον προηγούμενο μήνα, έναντι εκτίμησης για ήπια αύξηση κατά 0,2%.

Παράλληλα, το δομικό μέρος του Δείκτη, που δεν περιλαμβάνει τις έντονα ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε αμετάβλητο σε ετήσια βάση στο 5,9% έναντι εκτίμησης της αγοράς για επιτάχυνση στο 6,1%.

Σε επίπεδο μήνα ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,3%, κινούμενος πάντως σημαντικά χαμηλότερα από το 0,7% που είχε προηγηθεί τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τη δημοσίευση των στοιχείων τα πονταρίσματα για την επόμενη κίνηση της Fed τον Σεπτέμβριο αντιστράφηκαν πλήρως, με το ενδεχόμενο για ακόμα μία γιγαντιαία αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης να πέφτει κατακόρυφα στο 32% από το 68% που ήταν πριν τις ανακοινώσεις.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην Wall Street, με την αγορά να υποδέχεται πανηγυρικά τα στοιχεία καθώς τα futures και των τριών δεικτών πραγματοποίησαν άλμα, με εκείνα του Dow Jones να προσθέτουν πάνω από 400 μονάδες.

Όπως έδειξαν τα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων είχε η μεγάλη μείωση της τιμής των καυσίμων, με εκείνη της βενζίνης να έχει υποχωρήσει κατά 7,7% παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη πτώση της από τον Απρίλιο του 2020 της πανδημίας.

Κάτι που αντιστάθμισε την αύξηση του κόστους των τροφίμων κατά 1,1% και της στέγασης κατά 0,5% (πιο ήπια από το 0,6% του περασμένου μήνα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 0,4% και των αεροπορικών εισιτηρίων κατά 1,8%.

Παρά την πτωτική τάση που έδειξαν τα στοιχεία πάντως, οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά έντονες στην αμερικανική οικονομία.

Ενδεικτικά, ο δείκτης των τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 10,9% στους τελευταίους 12 μήνες, ο ταχύτερος ρυθμός που έχει παρατηρηθεί από τον Μάιο του 1979. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος - που αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Ιούλιο - είναι στο +15,2% από πέρυσι, ενώ γενικά ο δείκτης των τιμών της ενέργειας εμφανίζει θηριώδη αύξηση κατά 32,9% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...