ΗΠΑ

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης «κέρδισε» εκτέλεση με πυροβολισμό αντί για ένεση

Ο 61χρονος θανατοποινίτης στην Τζόρτζια των ΗΠΑ είχε καταθέσει το αίτημα να μην εκτελεστεί με θανάσιμη ένεση, αλλά προτιμούσε το εκτελεστικό απόσπασμα, δηλαδή το να τον πυροβολήσουν. Όπως είχε διαμηνύσει, πιστεύει ότι η ένεση προκαλεί αδικαιολόγητο πόνο και ταλαιπωρία.

Βέβαια, η εκτέλεση της θανατικής ποινής με πυροβολισμό δεν αποτελεί εγκεκριμένη μέθοδο στην πολιτεία της Τζόρτζια, θεωρείται βάναυση και οι θανατοποινίτες εκτελούνται είτε με ένεση είτε με ηλεκτρική καρέκλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Ο Νανς βέβαια ως απάντηση, έχει υποστηρίξει ότι αν τον εξαναγκάσουν σε θανατηφόρα ένεση θα παραβίαζε το δικαίωμα της 8ης τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ, το οποίο προστατεύει τους ανθρώπους από τη σκληρή τιμωρία.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το Sky News, ο Νανς είπε επίσης ότι οι φλέβες του είναι «σοβαρά κατεστραμμένες και ακατάλληλες για διαρκή ενδοφλέβια χορήγηση» και υποστήριξε ότι υπήρχε κίνδυνος η ένεση να μην λειτουργήσει λόγω της μακροχρόνιας χρήσης ενός συνταγογραφούμενου φαρμάκου, που του είχε χορηγηθεί για τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υπόθεση έχει φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε ότι ο Νανς μπορεί να αμφισβητήσει το πρωτόκολλο εκτέλεσης της Τζόρτζια βάσει των ομοσπονδιακών πολιτικών δικαιωμάτων του. Συν τοις άλλοις, δεν έχει καταπέσει ο ισχυρισμός ότι οι διαταραγμένες φλέβες του Νανς ενέχουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει μια «βασανιστική» και «υπερβολικά επώδυνη» εκτέλεση.

Το εκτελεστικό απόσπασμα για τους θανατοποινίτες χρησιμοποιείται προς το παρόν μόνο σε τέσσερις πολιτείες, συγκεκριμένα: Στον Μισισιπή, την Οκλαχόμα, τη Γιούτα και τη Νότια Καρολίνα. Η θανατηφόρα ένεση προτιμάται σε 31 πολιτείες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ