ΗΠΑ

Πώς τα Αμερικανικά "γεράκια" Τζέιμς Σταυρίδης και Έλιοτ Άκερμαν επιχειρούν να πείσουν ότι ο πόλεμος με την Κίνα είναι αναπόφευκτος

"Ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ μεταμφιέζει την πολεμική προπαγάνδα σε μυθιστόρημα", είναι ο τίτλος άρθρου ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημείας είναι τα εξής:

"Στις 9 Μαρτίου 2021, ο πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ, Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, συνέγραψε ένα μυθιστόρημα φαντασίας με τον Έλιοτ Άκερμαν, έναν άλλο πρώην αξιωματικό του στρατού των ΗΠΑ. Το βιβλίο, με τίτλο 2034: A Novel of the Next World War, αναφέρεται σε έναν φανταστικό  πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Δεδομένης της γενεαλογίας της συγγραφής του, το μυθιστόρημα παρέχει ένα συναρπαστικό παράθυρο στην ψυχολογία της στρατιωτικής ηγεσίας του ΝΑΤΟ και αντίστοιχα, στο κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής πίσω από αυτό. Για όσους γνωρίζουν την εν λόγω ψυχολογία, τα γεγονότα του μυθιστορήματος δεν θα εκπλήξουν.

Ξεκινά με μια κινεζική ενέδρα  κατά ενός πλοίου των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια σύλληψη ενός Αμερικανού πιλότου από το Ιράν, μια ναυμαχία πλήρους κλίμακας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ,με αποτέλεσμα την ολική ήττα των ΗΠΑ και μια ρωσική εισβολή στην Πολωνία. Το μυθιστόρημα ολοκληρώνεται με μια περιορισμένη πυρηνική ανταλλαγή μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεδομένου του γερακίσιου τρόπου σκέψης των τελευταίων δεκαετιών για τις κινεζικές και ρωσικές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο, οι τακτικές που χρησιμοποιούνται στο μυθιστόρημα δεν προκαλούν έκπληξη.

Μια κινεζική κυβερνοεπίθεσηπλήτει τις ΗΠΑ, επιτρέποντας τη ναυτική όχληση. Οι Ιρανοί, ως σύμμαχοι της Ρωσίας και της Κίνας, πλήτουν ομοίως τα αεροσκάφη των ΗΠΑ. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι κόβουν τα υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας που οδηγούν σε πλήρη μπλακ άουτ στο διαδίκτυο στη Δύση.

Για έναν άκριτο αναγνώστη, το μυθιστόρημα φαίνεται να είναι μια  «προειδοποίηση» για παγκόσμια σύγκρουση.

Η εισαγωγή του μυθιστορήματος αναφέρει:

Τα πάντα  που διαδρματίζονται το 2034 είναι μια ευφάνταστη προέκταση από τα σημερινά δεδομένα στο έδαφος σε συνδυασμό με τα χρόνια εργασίας των συγγραφέων στα υψηλότερα και πιο διαβαθμισμένα επίπεδα εθνικής ασφάλειας. Μερικές φορές χρειάζεται ένα λαμπρό έργο μυθοπλασίας για να φωτίσει τις πιο τρομερές προειδοποιήσεις, αφού  το 2034 είναι πολύ κοντά και αυτή η προειδοποιητική ιστορία παρουσιάζει στον αναγνώστη ένα σκοτεινό αλλά πιθανό μέλλον που πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε.

Το Wired, το οποίο κυκλοφόρησε μια σειρά από αποκλειστικά προεκτυπωμένα αποσπάσματα, είπε τα εξής:

Το Wired ήταν πάντα μια δημοσίευση για το μέλλον - για τις δυνάμεις που το διαμορφώνουν και τη μορφή που θα θέλαμε να πάρει. Μερικές φορές, για εμάς, αυτό σημαίνει να είμαστε αισιόδοξοι με άγρια ​​μάτια, να οραματιζόμαστε τα σενάρια που μας ενθουσιάζουν περισσότερο. Και μερικές φορές αυτό σημαίνει να καταβάλλουμε προσπάθειες για να οραματιστούμε  πράγματα του μέλλοντος που πραγματικά θέλουμε να αποφύγουμε.

Δίνοντας σαφήνεια και ορισμό σε αυτές τις εφιαλτικές τροχιές, η ελπίδα είναι ότι μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους την ικανότητα να τις αναγνωρίζουν και να αποκλίνουν από αυτές.Ας πούμε, ότι είναι ο τρόπος που ένα εμβόλιο διδάσκει στο ανοσοποιητικό σύστημα τι να αποκρούσει. Και αυτό προσπαθεί να κάνει αυτό το τεύχος του WIRED…

Σκεφτείτε αυτό  ως ένα άλλο εμβόλιο κατά της καταστροφής. Ευτυχώς, αυτή η δόση δεν θα προκαλέσει προσωρινό πυρετό  και τυχαίνει να είναι μια εξαιρετικά καλή ανάγνωση. Αποδεικνύεται ότι ακόμη και οι προειδοποιητικές ιστορίες μπορεί να είναι συναρπαστικές, όταν το μέλλον που μας ενθουσιάζει περισσότερο είναι εκείνο που δεν πραγματοποιούνται ποτέ.

Η κριτική της Washington Post ήταν σχεδόν χειρότερη.

Αυτό το πεντακάθαρα  καλογραμμένο βιβλίο διαβάζεται σαν μια προειδοποίηση σε έναν κόσμο δεσμευμένο με τις μηχανές που κουβαλάμε στις τσέπες μας και τοποθετούμε στην αγκαλιά μας, ενώ κατανοεί αόριστα πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες και κοινοποιημένες από αυτές τις συσκευές .

Έχουμε γίνει μουδιασμένοι με την τελευταία παραβίαση δεδομένων, όπως ήταν μια πολιτική εκστρατεία (της Χίλαρι Κλίντον), ή μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας (Equifax), ή ένας μεγαθήριος ξενοδοχείων (Marriott) ή ένας ιστότοπος σύνδεσης περιστασιακού σεξ ( Adult Friend Finder) ή κυβερνητικές υπηρεσίες που ενημερώνουν τα δίκτυά τους με το σύστημα SolarWinds (Υπουργείο Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ);

Στο «2034», είναι σαν να θέλουν ο Άκερμαν και ο Σταυρίδης να μας αρπάξουν από το πέτο, να μας δώσουν ένα-δυο χαστούκια και να ουρλιάξουν: Προσοχή! Το δυστοπικό αριστούργημα του Τζορτζ Όργουελ, «1984 » κυκλοφόρησε 35 χρόνια πριν από το 1984. Το βιβλίο του Άκερμαν και του Σταυρίδη διαδραματίζεται στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, όταν οι σημερινοί νεοσύλλεκτοι στρατιωτικοί στο γυμνάσιο μόλις θα κλείσουν τα 30.

Μεταξύ της αναλογίας του εμβολίου COVID-19 με το ζαμπόν του Wired και της ειρωνικής αναφοράς του Orwell της CIA Washington Post, η κύρια καμπάνια μάρκετινγκ επιχειρεί ξεκάθαρα να απεικονίσει το μυθιστόρημα ως προειδοποιητική ιστορία. Είναι αδύνατο να κοιτάξουμε τις καρδιές των ανθρώπων, αλλά έχουμε κάποιες ενδείξεις.

Αυτές οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι οι  δύο συγγραφείς επιδιώκουν πραγματικά να προειδοποιήσουν ενάντια στον πόλεμο με την Κίνα. Ωστόσο, κάνοντας κάτι τέτοιο, το συνηγορούν. Πράγματι, η προειδοποίησή τους δεν είναι ενάντια στην ανοησία της αυτοκρατορίας, αλλά ενάντια σε μια ανερχόμενη Κίνα.

Στις 18 Μαρτίου 2021, το ζευγάρι των συγγραφέων έδωσε συνέντευξη από το NPR. Ο Σταυρίδης είχε να πει:

Αυτό που επιδιώκει το μυθιστόρημα είναι να χτυπήσει ένα προειδοποιητικό καμπανάκι για την άνοδο της Κίνας και την τάση στην ανθρώπινη ιστορία να πηγαίνει πίσω 2.500 χρόνια σχεδόν, όπου  κάθε φορά που μια καθιερωμένη  δύναμη αμφισβητείται από μια ανερχόμενη δύναμη, αυτό  οδηγεί σε πόλεμο. Είναι μια επικίνδυνη στιγμή. Και σε 15 χρόνια από τώρα, νομίζω, θα είναι μια στιγμή μέγιστου κινδύνου, επειδή η Κίνα θα έχει προχωρήσει στη στρατιωτική της ικανότητα και τεχνολογία. Ως εκ τούτου, η στρατιωτική μας αποτροπή θα μειωθεί κάπως. Βρισκόμαστε σε κίνδυνο, όπως λέμε στο Ναυτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Άκερμαν ασπάζεται αυτή την άποψη λέγοντας:

Και δεν κρούουμε μόνο τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά το βιβλίο προσπαθεί επίσης να εντοπίσει πού  θα βρίσκεται η Αμερική τη στιγμή του 2034.

Επιπλέον, το ζευγάρι ισχυρίζεται ότι δεν πιστεύει στην αμερικανική παρακμή, απαντώντας στην παρακάτω ερώτηση:

Δημοσιογράφος (και στους δύο): «…το πιστεύεις αυτό, ότι η Αμερική θα είναι ο δημιουργός της δικής της καταστροφής;»

Σταυρίδης: «Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί στον κόσμο που το πιστεύουν αυτό. Προσωπικά όχι… υπάρχουν πολλοί στον κόσμο που πιστεύουν ότι οι καλύτερες μέρες μας είναι κάπως πίσω μας. Θα έκαναν λάθος υπολογισμό, κατά την άποψή μου, αν το πιστέψουν αυτό».

Ackerman: «Θα πρόσθετα ότι δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση στην παρακμή της Αμερικής. Και είμαι πολύ αφοσιωμένος στην ιδέα του αμερικανικού ιδεώδους. Τούτου λεχθέντος, κοιτάζοντας πίσω σε όλη την ιστορία μας, η μεγαλύτερη απειλή είναι να στραφούμε προς τα μέσα και να καταστρέψουμε αυτό το ιδανικό. Ο ίδιος ο Λίνκολν είπε , παραφράζω, αλλά βασικά είπε ότι αν η Αμερική πρόκειται να αυτοκαταστραφεί, εμείς θα είμαστε ο συγγραφέας και ο τελειωτής.

Και νομίζω ότι λέει, ένα έθνος ελεύθερων ανθρώπων θα ζήσει για πάντα ή θα πεθάνει από αυτοκτονία. Και δεν νομίζω ότι ο Λίνκολν είναι παρακμιακός για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά νομίζω ότι είναι εκείνος που αναγνωρίζει ότι ο διχασμός μας μπορεί πολλές φορές να είναι η μεγαλύτερη απειλή και αυτό που μας αφήνει πιο ανίκανους να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις εκτός της χώρας».

Πράγματι, ένας αναγνώστης θα δυσκολευόταν να βρει κάποιο σημείο όπου οι δύο συγγραφείς προτείνουν οποιαδήποτε στρατηγική εκτός από την αύξηση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Κίνα. Αντίθετα, προειδοποιούν ότι η Αμερική πρέπει να είναι πιο ενωμένη ενάντια σε μια εξωτερική απειλή. 

Ο Σταυρίδης επεκτάθηκε στις συνταγές πολιτικής του για την Κίνα σε μια συνέντευξη του Ιουνίου 2021:

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι ένα ζωτικό σημείο εισόδου για τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα. Είναι ένας τεράστιος όγκος νερού γεμάτο πετρέλαιο και φυσικό αέριο καθώς και αλιεία, και περίπου το 40% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από αυτό.

Επομένως, υπάρχουν ισχυροί στρατηγικοί λόγοι, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τις συμμαχίες τους στην Ασία, για να πιέσουν τις κινεζικές αξιώσεις.

Δεν είναι μόνο η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά και η Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, όπου βρίσκονται τα νησιά Σενκάκου, που είναι ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα, εφόσον οι σύμμαχοί μας δραστηριοποιούνται εκεί και το εμπόριο ρέει από εκεί.

Και πάνω από όλα εμείς απλώς ως διεθνής κοινότητα δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τους παράλογους ισχυρισμούς της Κίνας, οι οποίοι έχουν απορριφθεί από το διεθνές δίκαιο.

Πράγματι, μια νούμερο ένα κόκκινη γραμμή θα ήταν μια επίθεση εναντίον των συμμάχων μας.

Για παράδειγμα, εάν η Κίνα επιτεθεί και προσπαθούσε να καταλάβει βίαια τα νησιά Σενκάκου, αυτό θα ήταν μια κόκκινη γραμμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ή  μια επίθεση κατά των Φιλιππίνων, ενός άλλου συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε συμμάχου θα ήταν η νούμερο ένα κόκκινη γραμμή.

Μια δεύτερη κόκκινη γραμμή θα ήταν η προσπάθεια επίθεσης στο στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που δρα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Διεξάγουμε αυτό που ονομάζουμε «περιπολίες ελευθερίας πλοήγησης». Αυτά είναι τα πολεμικά μας πλοία που διασχίζουν διεθνή ύδατα όπως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Εάν η Κίνα επρόκειτο να επιτεθεί σε ένα αμερικανικό πλοίο για να προσπαθήσει να αποδείξει την άποψή της ότι κατέχει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αυτό θα ήταν μια κόκκινη γραμμή. Στην πραγματικότητα, το βιβλίο «2034» ξεκινά με μια επίθεση που περιλαμβάνει στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που σκοτώνεται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Σταυρίδης πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να αφοσιώνονται στη δημιουργία συμμαχιών,και να συνεχίσουν την παρουσία τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Παρά την αποφασιστική προειδοποίηση για πόλεμο κατά της Κίνας, ο Σταυρίδης δεσμεύει τις ΗΠΑ να βάλουν μυριάδες λόγους που θα την ανάφλεγαν. Αυτές οι θέσεις πολιτικής της Κίνας είναι παράλληλες με τις θέσεις του Σταυρίδη για την Ουκρανία.

Χρειάζονται  πάντα  ολοένα και περισσότερα.Περισσότερη χρηματοδότηση, οπλισμός και εκπαίδευση Ουκρανών, περισσότερη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ, περισσότερη οπλοποίηση της Big Tech από τις ΗΠΑ, περισσότερα χρήματα στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, περισσότερη διυπηρεσιακή συνεργασία και περισσότερη φίμωση της διαφωνίας. Αυτές οι θέσεις είναι κλιμακωτές. Τουλάχιστον, φλερτάρουν με το να κάνουν την Ουάσιγκτον άμεσο συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Μπορεί να δώσουν λόγο στη Ρωσία να επιτεθεί στις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Δεδομένης της πυρηνικής δυνατότητας της Ρωσίας, αυτές οι πολιτικές αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την ίδια την ανθρωπότητα.

Πράγματι, θα είναι πάντα μυστήριο το πώς τα γεράκια έπεισαν το αμερικανικό κοινό ότι ο δρόμος προς την ειρήνη οδηγεί μέσα από τον πόλεμο. Ίσως όσοι από εμάς επιζήσουμε από το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτού του πολέμου να σκεφτούμε την απάντηση ενώ ζωγραφίζουμε στους τοίχους των σπηλαίων."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε πρόσφατο άρθρο μας   αναλύσαμε την έκθεση του SIPRI αναφορικά με την άνοδο των στρατιωτικών δαπάνών σε Παγκόσμιο επίπεδο, όπου οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι ηγέτης.

Παρόλο που οι δαπάνες των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,4 τοις εκατό πέρυσι σε σύγκριση με το 2020, εν μέρει λόγω του υψηλού πληθωρισμού, η Ουάσιγκτον ξόδεψε 801 δισεκατομμύρια δολάρια στις ένοπλες δυνάμεις της, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αυτό αντιστοιχεί σε παγκόσμιο μερίδιο 38 τοις εκατό.

Η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με παγκόσμιο μερίδιο 14%. Πέρυσι το Πεκίνο δαπάνησε περίπου 293 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για εξοπλισμούς, που ήταν 4,7 τοις εκατό περισσότερα από το 2020. Σε σύγκριση με το 2012, αυτό σημαίνει ακόμη και αύξηση 72 τοις εκατό. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν για 27η συνεχή χρονιά. Το SIPRI δεν έχει τεκμηριώσει αυτήν την αδιάκοπη ανοδική τάση για καμία άλλη χώρα στον κόσμο.

Το γεγονός ότι την κούρσα οδηγούν ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία που αντιπροσωπεύουν το 62% των παγκόσμιων στρατιωτικών επενδύσεων, με τις Γαλλία και Γερμανία να έπονται, υποδηλώνει τις τάσεις για επιβολή Παγκόσμιας κυριαρχίας μεταξύ των δύο κυρίαρχων αξόνων ΗΠΑ-Μ.Βρετανίας-ΕΕ από την μία και Κίνας-Ρωσίας από την άλλη, με την Ινδία να διεκδικείται  και από τους δύο. 

Οι ΗΠΑ έχουν την πρωτοκαθεδρία, με την Κίνα να έπεται. Ωστόσο η δεύτερη αυξάνει ραγδαία και συνεχώς τις αμυντικές δαπάνες της δείχνοντας και στην πράξη τις προσπάθειες αμφισβήτησης της Παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ.

Τα παραπάνω οδηγούν  στο συμπέρασμα ότι το ενδεχόμενο ενός πολέμου ΗΠΑ-Κίνας κάθε άλλο παρά μυθιστόρημα μπορεί να είναι τα επόμενα χρόνια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...