ΗΠΑ

Σαμουράι στo AUKUS και το παιχνίδι ξεφεύγει σε άλλη διάσταση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε την έντονη αντιπαλότητα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία, την οποία σιωπηρά στηρίζει η Κίνα.

Βρισκόμαστε στο κατώφλι πλέον ενός νέου "Ψυχρού πολέμου", Δύσης-Ανατολής που θα έχει από ότι όλα δείχνουν πολλά εδαφικά θέατρα αντιπαλότητας εκτός από την Ουκρανία, στην άεναη πάλη για Παγκόσμια Κυριαρχία.

Ένα από αυτά τα θέατρα αντιπαλότητας που έχουν τη δυναμική να μεταπέσουν σε θέατρα επιχειρήσεων είναι ο Ειρηνικός Ωκεανός και η κυριαρχία σε αυτόν.

Η πρόσκληση της Ιαπωνίας να ενταχθεί στον AUKUS

Στο πλαίσιο αυτό η Ιαπωνία έλαβε ανεπίσημη πρόσκληση για την ένταξή της στην αμυντική συμμαχία AUKUS που δημιουργήθηκε από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Στο Τόκιο, δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση για αυτό το θέμα, σύμφωνα με την ιαπωνική έκδοση του Sankei.

Υποτίθεται ότι αυτές οι θαλάσσιες χώρες ενδιαφέρονται για την ιαπωνική παρουσία και θα ήθελαν να την καλέσουν να συνεργαστεί στη δημιουργία υπερηχητικών όπλων, επεκτείνοντας τις δυνατότητες σε προηγμένες τεχνολογίες: από την κυβερνητική και την εργασία στην τεχνητή νοημοσύνη έως τις κβαντικές τεχνολογίες.

Αναφέρεται ότι ορισμένοι πολιτικοί στο Τόκιο υποστηρίζουν ενεργά την είσοδο της χώρας σε αυτή τη συμμαχία, τονίζοντας το ενδεχόμενο ενίσχυσης του περιορισμού της Κίνας.

Άλλοι επισημαίνουν την ύπαρξη συμφωνιών με καθένα από τα μέλη του AUKUS και εξετάζουν μόνο τη συνεργασία σε ορισμένους τομείς, για παράδειγμα, στη δημιουργία πυρηνικών υποβρυχίων, λόγω της αδυναμίας της Ιαπωνίας να συμμετάσχει σε ορισμένους από τους τομείς στρατιωτικών ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας νέας τριμερούς εταιρικής σχέσης ασφαλείας που ονομάζεται AUKUS, βάσει της οποίας η Αυστραλία επρόκειτο να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνικά υποβρύχια με τη βοήθεια αμερικανικών τεχνολογιών με την πρώτη αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2036.

Η αντίδραση Κίνας-Ρωσίας

Στην Κίνα, είπαν ότι η συμφωνία μεταξύ των μελών της AUKUS για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων θα προκαλέσει μια κρίση παρόμοια με την ουκρανική.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας με τον  Ντμίτρι Πεσκόφ να τονίζει  ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση με την πρόσκληση προς την Ιαπωνία να ενταχθεί στο AUKUS.

Η τριμερής εταιρική σχέση μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών (AUKUS) είναι μια «στενή συμφωνία» που δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για την παροχή ασφάλειας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος Προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Παρακολουθούμε στενά όλες αυτές τις διαδικασίες», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσκληση που είχε δοθεί  στην Ιαπωνία να ενταχθεί στο AUKUS.

«Ωστόσο, τέτοιες συμμαχίες αποτυγχάνουν να γίνουν χωρίς αποκλεισμούς κρίνοντας από τη θέση, τους στόχους και τα καθήκοντά τους, και σίγουρα καταλήγουν σε ένα σχηματισμό «στενών συμφώνων», τα οποία είναι πολύ απίθανο να εξελιχθούν σε μια ευρεία πλατφόρμα για την παροχή σταθερότητας και ασφάλειας σε τόσο τεράστια περιοχές , όπως η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», πρόσθεσε.

Oι αντιδράσεις των χωρών της  ASEAN από τη δημιουργία του AUKUS

 Υπενθυμίζουμε ότι οι χώρες της ASEAN έχουν εδώ και καιρό διαφορετικές θέσεις σχετικά με τη δυτική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και οι απόψεις για το AUKUS ακολούθησαν  παρόμοια γραμμή.

Χώρες που τείνουν να καλωσορίζουν μια δυτική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, όπως η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, απάντησαν θετικά, ή τουλάχιστον ουδέτερα, στο AUKUS.

Χώρες όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία, που ήταν ήδη καχύποπτες για μια τέτοια κίνηση, ήταν πιο επιφυλακτικές.

Οι στρατιωτικές επιπτώσεις του AUKUS είναι τεράστιες, ειδικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ενώ οι Φιλιππίνες υποστηρίζουν ότι μια ισχυρότερη δυτική παρουσία θα μπορούσε να αποτρέψει πιο επιθετικές κινήσεις από την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Ινδονησία επισημαίνει ότι το AUKUS θα μπορούσε να προκαλέσει μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή και να είναι επιζήμια για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Το AUKUS μπορεί να μην απειλεί άμεσα την Ινδονησία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά θα προκαλέσει απάντηση από το Πεκίνο και θα εντείνει τον στρατιωτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας στην περιοχή.

Ένας τέτοιος αυξημένος στρατιωτικός ανταγωνισμός θα φέρει τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας σε ανασφαλή θέση.

O υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσεΐν τόνισε την ανάγκη διατήρησης του διαλόγου με την Κίνα. Η απάντηση της Κίνας στο AUKUS θα είναι ένας σημαντικός δείκτης της πιθανότητας πολέμου ή κλιμάκωσης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

O εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «εξαιρετικά ανεύθυνη» και «υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και εντείνει την κούρσα εξοπλισμών».

Ενώ ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ανοιχτός πόλεμος στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας παραμένει απίθανος, η περιοχή εμφανίζεται να έχει τέτοια δυναμική.

Το 2020, όταν ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping επισκέφτηκε μια στρατιωτική βάση στο Guangdong, ένα από τα βασικά μηνύματά του προς τους στρατιώτες ήταν να «βάλουν όλο το μυαλό και την ενέργειά τους στην προετοιμασία για πόλεμο» και «να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους σε  κατάσταση υψηλού συναγερμού».

Επίλογος

Η Κίνα φαίνεται να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.

Σε απάντηση στο AUKUS, η χώρα πιθανότατα θα επιταχύνει τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση της AUKUS οδήγησε σε αυξημένη αβεβαιότητα στην περιοχή, ωθώντας όλες τις χώρες να προετοιμαστούν για οποιοδήποτε σενάριο τα επόμενα χρόνια.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ