ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ έχουν 100.000 στρατιώτες στην Ευρώπη για πρώτη φορά από το 2005

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 100.000 στρατιώτες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, καθώς το Πεντάγωνο μετατοπίζει δυνάμεις στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η τελευταία φορά που τα επίπεδα στρατευμάτων ήταν τόσο υψηλά στην Ευρώπη ήταν το 2005, σύμφωνα με τα αρχεία της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ. Η EUCOM έχει τώρα περίπου 65.000 στρατιώτες που εδρεύουν μόνιμα στην Ευρώπη, με πρόσθετες εκ περιτροπής μονάδες που έχουν συμπληρώσει την αποστολή εδώ και αρκετά χρόνια. Τον Ιανουάριο, υπήρχαν περίπου 80.000 συνολικά στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα πυροδότησε μια δραματική αύξηση στον αριθμό των αναπτύξεων για προσωρινές αποστολές στην ήπειρο. Πολλά από αυτά τα στρατεύματα στάλθηκαν στο ανατολικό τμήμα της Πολωνίας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν πρόσφατα πρόσθετες δυνάμεις και τώρα έχουν περίπου 100.000 στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ευρώπη», ανέφερε η EUCOM σε ανακοίνωση την Τρίτη.

Προσωπικό έχει αναπτυχθεί για να καθησυχάσει τους συμμάχους, να εκπαιδεύσει με τις δυνάμεις του κράτους υποδοχής και να συμβάλει σε σχέδια έκτακτης ανάγκης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως γράφαμε χθες στο Πενταπόσταγμα, το στόχο να φέρουν τη δημοκρατία και την... ειρήνη στην Ευρώπη εκφράζουν οι ΗΠΑ, ανακοινώνοντας πρόγραμμα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω αποβολής της ξένης επιρροής, ενώ την ίδια στιγμή ο αμερικανικός Στρατός σχεδιάζει επικεντρωθεί από εδώ και εμπρός στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά την εγκατάλειψη της Μέσης Ανατολής.

Αμερικανοί αναλυτές ασφαλείας εκφράζουν την άποψη ότι η CENTCOM πρέπει να μετατραπεί σε ένα υποστηρικτικό θέατρο, ενώ η EUCOM πρέπει να αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα του Αμερικανικού στρατού φέρνοντας δραματικές αλλαγές στο στρατηγικό προσκήνιο και παρασκήνιο της Γηραιάς Ηπείρου...

Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του τώρα και του αποτυπώματος του Ψυχρού Πολέμου του στρατού των ΗΠΑ, είναι ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι απλωμένες σε 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των παλαιών κρατών του Συμφώνου της Βαρσοβίας που αποτελούν πλέον μέρος του ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία εξακολουθεί να έχει τους περισσότερους στρατιώτες των ΗΠΑ, με 38.500, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της EUCOM. Μετά έρχεται η Ιταλία με 12.000. Η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν από 10.000. Η Ρουμανία έχει 2.400 στρατιώτες των ΗΠΑ, ενώ η Ισπανία έχει 2.500.

Από την Τρίτη, οι ΗΠΑ είχαν 2.500 στρατιώτες σε όλη τη Βαλτική και 1.500 στη Σλοβακία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία της EUCOM.

Η τοποθέτηση των δυνάμεων εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων που πραγματοποιεί ο στρατός σε μια συγκεκριμένη στιγμή και των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης, όπως η προσπάθεια των ΗΠΑ να καθησυχάσουν τους συμμάχους στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Την τελευταία φορά που υπήρχαν 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη, η μακρά αποχώρηση του στρατού μετά τον Ψυχρό Πόλεμο αντιμετώπιζε επιπλοκές λόγω των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μεταξύ 2001 και 2005, τα επίπεδα στρατευμάτων στην Ήπειρο παρέμειναν σταθερά, ενώ μονάδες με βάση την Ευρώπη πραγματοποίησαν πολυάριθμες αναπτύξεις στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, και ειδικότερα του Στρατού, συρρικνώθηκε σταθερά τα επόμενα χρόνια καθώς οι τεθωρακισμένες ταξιαρχίες και άλλες μονάδες αναχώρησαν από τις φρουρές τους στη Γερμανία για τις βάσεις της πολιτείας.

Όμως, το 2014, οι ΗΠΑ άρχισαν σταδιακά να ξαναχτίζουν τη θέση τους στην Ευρώπη, υποκινούμενες από την αρχική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε σε ώθηση στις εκ περιτροπής αναπτύξεις που περιλάμβαναν ταξιαρχίες αρμάτων μάχης και άλλες μονάδες που επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Τα επίπεδα στρατευμάτων στην Ευρώπη ήταν πάντα σε ροή ανάλογα με τις συνθήκες ασφαλείας. Ήταν στα υψηλότερα επίπεδά τους το 1945, στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν υπήρχαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια στρατεύματα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Αυτός ο αριθμός μειώθηκε σε 128.309 μέχρι το 1948 καθώς ο στρατός αποχωρούσε σταδιακά, σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία της EUCOM.

Ο Ψυχρός Πόλεμος επανέφερε τα στρατεύματα μαζικά, φτάνοντας στα ύψη το 1957 με περισσότερους από 450.000 στρατιώτες στην Ευρώπη. Τα επόμενα 30 χρόνια, τα επίπεδα δύναμης κυμάνθηκαν αλλά παρέμειναν υψηλά.

Τα τέλη της δεκαετίας του 1980 σηματοδότησε τη δεύτερη σημαντική συσσώρευση καθώς οι εντάσεις του Ψυχρού Πολέμου κλιμακώθηκαν για άλλη μια φορά. Το 1987, υπήρχαν σχεδόν 350.000 στρατιώτες στην Ευρώπη. Αλλά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, άρχισε η μακρά αποχώρηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ