Τζέφρι Πάιατ
ΗΠΑ

Αμερικάνικος δάκτυλος και στην ελληνική οικονομία! Πάιατ: Η καινοτομία κινητήρια δύναμη για τις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις-Τι είπε για το 3+1

Για την επιχειρηματική και επενδυτική υπόσταση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας μίλησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια της τέταρτης συνεδρίας του προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Πρεσβεία με θέμα «Οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είναι πραγματικά σημαντικό να κάνουμε μια συζήτηση όχι μόνο για τις στρατιωτικές διαστάσεις και τις διαστάσεις ασφάλειας της διευρυνόμενης συνεργασίας μας, αλλά και για τον τομέα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που είναι τόσο σημαντικός», είπε ο Πάιατ.

«Δε νομίζω ότι υπάρχει προηγούμενο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία τις τελευταίες δύο εβδομάδες με καλά νέα στο μέτωπο των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Αν κοιτάξετε όλες τις τεράστιες προσφορές που έχουν ανακοινωθεί, την επένδυση της JP Morgan στο Viva Payments, το Meta/Facebook που παίρνει την Accusonus και την Prodege που επενδύει στο Pollfish. Και οι τρεις είναι εξαιρετικοί δείκτες του πώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις αρχίζουν πραγματικά να επικεντρώνονται συστηματικά στις ευκαιρίες του τεχνολογικού τομέα εδώ (στην Ελλάδα)», σχολίασε ο Αμερικανός πρέσβης.

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε εκτενώς στα πολλαπλά πεδία που συνεργάζονται Έλληνες και Αμερικανοί, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και τον Περσικό Κόλπο, αλλά και στα στρατηγικά συμφέροντα που εξασφαλίζουν οι ΗΠΑ μέσω της Ελλάδας τόσο σε αυτά τα κρίσιμα πεδία, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιανατολικής Μεσογείου.

 

https://www.youtube.com/watch?v=TMY2cPIeABs

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Έχω δει τεράστια πρόοδο τα τελευταία πεντέμισι χρόνια στο πώς συνεργάζονται οι δύο χώρες μας, αντλώντας από τα μεγαλύτερα δυνατά σημεία της οικονομίας των ΗΠΑ, την εφευρετικότητά μας, το επιχειρηματικό μας περιβάλλον, αλλά και το φανταστικό ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα, και την επιτυχία των Ελλήνων επιχειρηματιών κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο.

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος όταν σκέφτομαι αυτήν την περίοδο της εξαιρετικής επιτυχίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 2018, η οποία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο ως καταλύτης για μεγαλύτερες αμερικανικές επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα, έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη μετά από μια πραγματικά δύσκολη δεκαετία. Αλλά, επίσης, βοηθώντας να δοθεί έμφαση στην οικονομία που βασίζεται στη γνώση, στους τομείς της τεχνολογίας που ήταν τόσο σημαντικό μέρος της ιστορίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Προσπαθήσαμε να το ενισχύσουμε αυτό από το 2018. Το 2020, είχαμε την υπογραφή της Συμφωνίας Επιστήμης και Τεχνολογίας μεταξύ των δύο χωρών μας, δημιουργώντας ένα πλαίσιο για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στην έρευνα και την καινοτομία προσανατολισμένη στην αγορά. Είμαι πολύ περήφανος για όλη τη δουλειά που έχουμε κάνει εκεί με το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Είμαι επίσης θαυμαστής όλων όσων έχουμε στον κολλεγιακό και πανεπιστημιακό χώρο, τη δουλειά μας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με το ΙΤΕ στην Κρήτη, όλα τα αμερικανικά ιδρύματα, το NYU, τον Tufts, τον Duke, που έχουν έρθει εδώ, συνεργαζόμενοι με ελληνικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, του Πανεπιστημίου Αθηνών, δουλεύοντας σε οτιδήποτε, από ασθένειες μέχρι ηλιακή τεχνολογία αιχμής.

Ένα παράδειγμα για το οποίο μιλάω, είναι μια ελληνοαμερικανική εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη, η Advent Technologies, την οποία αισθάνομαι ότι ανακάλυψα. Σκόνταψα στο Advent την πρώτη φορά στο Επιστημονικό Πάρκο της Πάτρας, όταν ήταν μια start-up που εργαζόταν πάνω σε μερικές φιλόδοξες ιδέες για τεχνολογίες κυψελών καυσίμου υδρογόνου.

Από τότε, η Advent έχει κερδίσει συμβόλαια από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Είχαν την IPO τους. Έχουν αρχίσει να κάνουν εξαγορές στη Silicon Valley. Αλλά έχουν μεγαλώσει και εδώ στην Ελλάδα. Είναι ένα φανταστικό παράδειγμα της συνέργειας που συμβαίνει σε έναν πραγματικά σημαντικό τομέα. Διότι, μεταξύ άλλων, η Advent είναι ο κύριος πάροχος τεχνολογίας για το έργο White Dragon, το οποίο αποτελεί τόσο σημαντικό μέρος της στρατηγικής του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για την ενεργειακή μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία. Και, συγκεκριμένα, οι μεγάλες ιδέες που έχουν οι ελληνικές εταιρείες κολοσσοί όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil για τον τομέα του υδρογόνου.

Είμαστε, φυσικά, πολύ ενθουσιασμένοι με όλα όσα κάνει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι πραγματικά ένας από τους ήρωες των τελευταίων δυόμισι ετών. Αν κοιτάξετε όλα όσα έχει κάνει η ομάδα του για να προωθήσει τη διακυβέρνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά και για να δημιουργήσει το είδος του περιβάλλοντος που προσελκύει τόσους πολλούς αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες — το Digital Realty παίρνει τη Lamda Helix, τις Υπηρεσίες Ιστού της Amazon, φυσικά, τη Microsoft.

Βλέπουμε ότι αυτά δημιουργούν θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τους Έλληνες, αλλά και βοηθούν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος του τεχνολογικού τομέα με έναν πραγματικά ισχυρό τρόπο.

Μας ενδιαφέρει επίσης πολύ τι κάνει ο Υπουργός Πιερρακάκης και η ομάδα του στον τομέα του 5G. Όλες αυτές οι μετασχηματιστικές καινοτομίες στις τηλεπικοινωνίες που θα είναι τόσο σημαντικές για τη διαμόρφωση της οικονομίας της γνώσης του μέλλοντος.

Προφανώς η ναυτιλία είναι μέρος της ελληνικής ταυτότητας εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια. Και είμαστε μεγάλοι υποστηρικτές αυτού που έκανε η αμερικανική εταιρεία ONEX στη Σύρο για να αναζωογονήσει τα εκεί ναυπηγεία, το ενδιαφέρον της τώρα για τα ναυπηγεία εδώ στην περιοχή της Αττικής. Αλλά και το είδος των συνεργασιών που βλέπουμε, για παράδειγμα, μεταξύ της ONEX και της CISCO για τη δημιουργία ενός κέντρου τεχνολογικής καινοτομίας στις Κυκλάδες για να βοηθήσει τον κλάδο της ναυτιλίας να προχωρήσει στο ψηφιακό μέλλον.

Επίσης υγειονομική περίθαλψη. Η Pfizer είναι το εμβληματικό παράδειγμα αυτής της επιτυχίας στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα που μπορούν να γίνουν και σε αυτόν τον τομέα.

Και, τέλος, θα αναφέρω ως κάτι που αξίζει να παρακολουθήσετε, είναι όλα τα προγράμματα που έχει χορηγήσει η Πρεσβεία των ΗΠΑ, πολλά από τα οποία είναι επίσης με τους βασικούς μας εταίρους της διασποράς, όπως το Hellenic Initiative και το φόρουμ του MIT Enterprise, με επίκεντρο τους Έλληνες νέους, αναβάθμιση δεξιοτήτων, ομάδες όπως το Mindspace, το Found.ation, το MExoxo, τα οποία έχουν συμβάλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες νέους να πειραματιστούν σε αυτόν τον τεχνολογικό χώρο και να προχωρήσουν από κοινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόλις έθιξα το θέμα του κλίματος που είναι προφανώς τόσο σημαντικό για το συλλογικό μας μέλλον, υψηλή προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αλλά και για τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του.

Αν κοιτάξετε όλους τους τομείς όπου η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Η δουλειά μας με τους 3+1, με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, η συνεργασία μας, επίσης, με την Αίγυπτο, η δουλειά μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Και, φυσικά, μόλις είχαμε μια ιστορική επίσκεψη του Προέδρου του Μαυροβουνίου. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ζάγκρεμπ και το Βελιγράδι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Και, μετά, βόρεια ως τη Μαύρη Θάλασσα, την Ουκρανία. Όλα αυτά είναι σημαντικά μέρη του στρατηγικού χώρου της Ελλάδας, αλλά είναι επίσης τομείς όπου υπάρχει φυσικός ρόλος που πρέπει να διαδραματίσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, η ελληνική επιχείρηση, η οποία έχει βγει από αυτήν την πραγματικά δύσκολη δεκαετία και είναι πλέον σε καλή θέση για να βοηθήσει στην ενίσχυση αυτής της νέας, πιο στρατηγικά δεσμευμένης φάσης στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

https://www.youtube.com/watch?v=p_OgFWAJ36o

Δεν έχετε παρά να δείτε το παράδειγμα του Ομίλου Μυτιληναίου. Είδα ότι προχωρά η συνεργασία με την GE για την ανακατασκευή του ηλεκτρικού δικτύου στην ανατολική Λιβύη. Το έργο που κάνουν οι ελληνικές εταιρείες στη Μέση Ανατολή, στον Κόλπο, όλα αυτά είναι ώριμα πεδία συνεργασίας μεταξύ αμερικανικών εταιρειών και Ελλήνων εταίρων, όπως αυτό που βλέπουμε μεταξύ της GE και του Ομίλου Μυτιληναίου στη Λιβύη.

Και ελπίζω ότι μπορούμε να παρακολουθούμε πώς αυτές οι συνεργασίες θα συνεχίσουν να επεκτείνονται, ειδικά στην άμεση γειτονιά όπου η Ελλάδα έχει τόσο βαθιά ιστορικούς δεσμούς αλλά και πολλή τοπική γνώση που οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...