ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Αραβική εξοπλιστική ομπρέλα! Οι ΗΠΑ ενέκριναν πωλήσεις F-16 στην Ιορδανία-Ενισχύουν και την αεράμυνα Σαουδικής Αραβίας και Εμιράτων

Μετά  τις αυξημένες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενέκριναν πιθανές πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας στην Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και στην αντιμετώπιση του Ιράν.

Το Πεντάγωνο λέει ότι «οι συμφωνίες θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των περιφερειακών εταίρων, ενώ θα αντιμετωπίσει το Ιράν και άλλους εχθρικούς παράγοντες, εν μέσω καταιγισμού επιθέσεων με drone και πυραύλων που κατηγορούνται οι αντάρτες στην Υεμένη και στο Ιράκ».

Οι προτεινόμενες πωλήσεις περιλαμβάνουν μαχητικά αεροσκάφη, πυρομαχικά και άλλο εξοπλισμό για το Αμμάν, με τιμή 4,21 δισεκατομμύρια δολάρια, 23,7 εκατομμύρια δολάρια σε αναβαθμίσεις στα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας της Σαουδικής Αραβίας και 65 εκατομμύρια δολάρια σε ανταλλακτικά για συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που αναπτύσσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο ανακοίνωσε τις εγκρίσεις.

Οι εγκρίσεις περιελάμβαναν την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και σχετικού εξοπλισμού στην Ιορδανία, με εκτιμώμενο κόστος 4,21 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε το αίτημα της Ιορδανίας για 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 C Block 70, ραντάρ που στοχεύουν λοβούς και συναφή εξαρτήματα πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων κιτ ουράς κατευθυνόμενων πυραύλων. 

Καμία από τις πωλήσεις δεν θα αλλάξει τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή, δήλωσε η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνας Ασφάλειας, μια αποφασιστικότητα που σκοπό έχει να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο ότι το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή θα διατηρηθεί.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν γίνει στόχος πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες από επιθετικά drones και πυραύλους που πιστεύεται ότι εκτοξεύτηκαν από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη. 

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των Εμιράτων αναχαίτισαν από κοινού δύο πρόσφατες αεροπορικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς ο Πρόεδρος του Ισραήλ Isaac Herzog ξεκίνησε μια ιστορική επίσκεψη στην αραβική χώρα του Κόλπου.

Η Σαουδική Αραβία υπήρξε επίσης συχνός στόχος μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι πολεμούν έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο του επταετούς εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη.

Την Τετάρτη, η Emirates ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία αργότερα την ευθύνη ανέλαβε μια ομάδα υποστηριζόμενη από το Ιράν στο Ιράκ, η οποία είχε στοχεύσει στο παρελθόν τη Σαουδική Αραβία.

Το Πεντάγωνο είπε ότι θα μπορούσε να πουλήσει 31 συστήματα σύνδεσης δεδομένων MIDS-LVT, για να αναβαθμίσει τις πλατφόρμες αεράμυνας THAAD του Ριάντ, συμπληρώνοντας παρόμοια συστήματα που είναι ήδη εγκατεστημένα στη συστοιχία πυραυλικής άμυνας Patriot.

 Επίσης, συμφωνήθηκε οι ΗΠΑ  να πουλήσουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων, ανταλλακτικά για τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Hawk.

«Η προτεινόμενη πώληση θα παράσχει στις ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και την υποστήριξη που απαιτείται για την προστασία της Σαουδικής Αραβίας και της περιοχής, από τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις της τρομοκρατίας, την αντιμετώπιση της ιρανικής επιρροής και άλλες απειλές», ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωση προς το Κογκρέσο.

Οι ΗΠΑ  υποστηρίζουν, ότι τέτοιες συμφωνίες είναι απαραίτητες για την υποστήριξη των στόχων εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βοηθώντας στη βελτίωση της ετοιμότητας για την ασφάλεια των «συμμάχων που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ», κάτι που είναι κρίσιμο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ