ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πώληση εξαρτημάτων drone MQ-9 Reaper στη Γαλλία

Παρόλο που η Ινδία αναμένει ένθερμα την πώληση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper από τον στρατηγικό της εταίρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τελευταίες ενέκρινε την προμήθεια εξαρτημάτων UAV και συναφών υπηρεσιών στη Γαλλία.

Η Ινδία αναμένει εσωτερική έγκριση για την απόκτηση των Reaper από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το Συμβούλιο Προμηθειών Άμυνας της Ινδίας (DPB) είπε ότι απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις για να εγκριθεί η πώληση.

Η Γαλλία είναι μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, στην επιδίωξη της ειρήνης και της σταθερότητας. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, να βοηθήσουν τη Γαλλία να αναπτύξει και να διατηρήσει μια ισχυρή και έτοιμη ικανότητα αυτοάμυνας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε πιθανή Πώληση Ξένων Στρατιωτικών στη Γαλλία MQ-9 Communications Intelligence Sensor Pod Suites και σχετικού εξοπλισμού.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε να αγοράσει έως και οκτώ Communications Intelligence Sensor Pod Suites, τα οποία θα προστεθούν σε μια αγορά  που είχε ολοκληρωθεί  στο παρελθόν. Η αρχική αγορά και οι τροποποιήσεις του FMS, αξίας 71 εκατομμυρίων δολαρίων, περιελάμβαναν πέντε Communications Intelligence Sensor Pod Suites, ανέφερε η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Ασφάλεια της Άμυνας (DSCA) σε μια ανακοίνωση.

Περιλαμβάνεται επίσης εξοπλισμός επίγειας εξυπηρέτησης, ανταλλακτικά και ανταλλακτικά επισκευής, αναλώσιμα και εξαρτήματα, ασφαλείς συσκευές επικοινωνίας και κρυπτογράφησης, λογισμικό και υπηρεσίες υποστήριξης, δημοσιεύσεις και τεχνική τεκμηρίωση, Υπηρεσίες μηχανικής τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης της κυβέρνησης και των εργολάβων των ΗΠΑ και άλλα συναφή στοιχεία υλικοτεχνικής και προγραμματικής υποστήριξης.

Αυτή η  πώληση θα ενισχύσει την ικανότητα πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) του γαλλικού στρατού για την υποστήριξη εθνικών επιχειρήσεων, του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Εθνών και άλλων επιχειρήσεων του συνασπισμού. Η κοινότητα των δυνατοτήτων ISR θα αυξήσει σημαντικά τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των στρατιωτικών και ειρηνευτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, η Γαλλία έλαβε άδεια από το MQ-9 Follow-on Contractor Logistics Support και σχετικό εξοπλισμό για εκτιμώμενο κόστος 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κύριος ανάδοχος θα είναι η BAE Systems.

Η Γαλλία ζητά αυτές τις δυνατότητες για την άμυνα των αναπτυσσόμενων στρατευμάτων της, την περιφερειακή ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ. Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Γαλλίας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, παρέχοντας βελτιωμένη κάλυψη ISR που προάγει αυξημένη επίγνωση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, προβλέπει την πρόθεση του εχθρού , αυξάνει την έρευνα και διάσωση μάχης και παρέχει υποστήριξη επίγειων στρατευμάτων. Η Γαλλία, η οποία διαθέτει ήδη τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη στο απόθεμά της, δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτή την πρόσθετη ικανότητα.

 Μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας

Η συμφωνία για τα drones MQ-9 Reaper, υπογράφηκε για πρώτη φορά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας το 2013.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε εγκρίνει την πώληση 16 άοπλων MQ-9, σχετικού εξοπλισμού, υλικού ελέγχου εδάφους και υποστήριξης, συνολικής αξίας έως και 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν και οι Reaper ήταν ικανοί να μεταφέρουν όπλα τότε, η Γαλλία είχε επιλέξει νωρίτερα να μην τα οπλίσει.

Τον Ιανουάριο του 2014, η γαλλική Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 (Block 1) Medium Altitude Long Endurance (MALE) Reaper και τα ανέπτυξε στην αεροπορική βάση Niamey στον Νίγηρα, για αναγνώριση συνόρων στην έρημο Σαχέλ. Αυτά τα drones, συμπλήρωσαν τα drones Harfang που ήδη λειτουργούν σε διάφορα θέατρα.

Με τη χρήση οπτικών αισθητήρων και ραντάρ για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, η εμβέλεια και η αντοχή των drones Reaper επέτρεψαν στις γαλλικές δυνάμεις να επιχειρήσουν σε όλη τη λωρίδα Σαχέλ-Σαχάρα.

Οι στρατιωτικοί δεσμοί ΗΠΑ-Γαλλίας σε ανοδική πορεία

Πριν από λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε εγκρίνει την πώληση ενός συστήματος εκτόξευσης ηλεκτρομαγνητικού αεροσκάφους (EMALS) αξίας άνω των 1,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το μελλοντικό αεροπλανοφόρο της Γαλλίας. Αυτή η πώληση θα περάσει επίσης από τη διαδικασία Foreign Military Sale (FMS).

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε γράψει Τα EMALS και AAG, που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από την General Atomics, προορίζονται για το πρόγραμμα αεροπλανοφόρου επόμενης γενιάς «PANG» του Γαλλικού Ναυτικού. Η συμφωνία ΗΠΑ – Γαλλίας για νέα αεροπλανοφόρα θα μπορούσε να διορθώσει το ρήγμα.

Η απόφαση της Γαλλίας να αποκτήσει τα MQ-9 Reapers, μπορεί να συνδέεται άμεσα με τα κενά ικανότητας που αποκαλύπτονται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Μάλι, όπου οι γαλλικές δυνάμεις έπρεπε να βασιστούν στις ΗΠΑ για επιχειρήσεις που απαιτούσαν προηγμένες πληροφορίες, επιτήρηση και απόκτηση στόχων και δυνατότητες αναγνώρισης.

Ταυτόχρονα, ο περιορισμένος αριθμός UAV Harfang που χειριζόταν ο γαλλικός στρατός, εμπόδισε τις έρευνες μεγάλης εμβέλειας για μαχητές πάνω από το Βόρειο Μάλι.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper Block 5 πραγματοποίησαν με επιτυχία την πρώτη τους αεροπορική επιδρομή σε «επιχειρησιακό περιβάλλον» στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής όπου η Γαλλία έχει σημαντική παρουσία, σύμφωνα με την Defense Post.

Οι τελευταίες συμφωνίες με τις ΗΠΑ, έρχονται αφότου το Παρίσι εμφανίστηκε δυσαρεστημένο για τον αποκλεισμό του από την τριμερή συμφωνία AUKUS (Αυστραλία-Ηνωμένο Βασίλειο-ΗΠΑ) και για το ότι η Αμερική συνάπτει τη σύμβαση πυρηνικών υποβρυχίων μέσω αυτής της περιορισμένης ομάδας. 

MQ-9 Reapers

Το MQ-9 Reaper μπορεί να εκτελέσει τόσο τηλεχειριζόμενες όσο και αυτόνομες αποστολές. Πρόκειται για ένα drone κυνηγού-δολοφόνου που διαδέχεται το MQ-1 Predator, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την Πληροφορία, την Αναγνώριση και την Επιτήρηση (IRS).

Είναι κατασκευασμένο για μεγάλες αποστάσεις, σε μεγάλο υψόμετρο. Λόγω του μεγάλου χρόνου του, του μεγάλου εύρους αισθητήρων, της σουίτας επικοινωνιών πολλαπλών λειτουργιών και των ακριβών όπλων του, το MQ-9 έχει μια μοναδική ικανότητα να εκτελεί χτυπήματα, συντονισμό και αναγνώριση ενάντια σε στόχους υψηλής αξίας, παροδικούς και ευαίσθητους στο χρόνο.

Το drone MQ-9 Reaper έχει εξωτερική χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου όπλων άνω του ενός τόνου, επιτρέποντάς του να μεταφέρει έως και τέσσερις πυραύλους Hellfire και δύο βόμβες 227 κιλών στην ίδια πτήση.

Το Reaper είναι εξοπλισμένο με ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα, που περιλαμβάνει πολλαπλά αεροσκάφη με αισθητήρες/όπλα, έναν σταθμό ελέγχου εδάφους, το Predator Primary Satellite Link, εφεδρικό εξοπλισμό και προσωπικό επιχειρήσεων και συντήρησης.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ