ΗΠΑ

Η Σαουδική Αραβία παρακαλεί τις ΗΠΑ για ανεφοδιασμό πυραυλικής άμυνας

Η Σαουδική Αραβία έχει απευθύνει έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στην Ευρώπη και τον Κόλπο, για ανεφοδιασμό πυρομαχικών που χρησιμοποιεί για να υπερασπιστεί το βασίλειο από επιθέσεις με drone και πυραύλους.

Το Ριάντ χρησιμοποιεί το πυραυλικό του σύστημα εδάφους-αέρος Patriot τους τελευταίους μήνες, για να αποτρέψει επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και drone που εξαπολύουν αντάρτες Χούτι που εδρεύουν στην Υεμένη, αλλά το απόθεμα πυραύλων Patriot του βασιλείου για την αναχαίτιση εναέριων επιθέσεων έχει μειωθεί επικίνδυνα.

«Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να ξεμείνει από πυραύλους αναχαίτισης για το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot της σε μήνες», σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times (FT), προτρέποντας το Ριάντ να απευθύνει έκκληση στους περιφερειακούς συμμάχους για βοήθεια για την αναπλήρωση του αποθέματος.

Το Ριάντ είχε επίσης ζητήσει να αγοράσει επιπλέον προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς AIM-120, για να τροφοδοτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη του ενάντια στις επιθέσεις των Χούτι. 

Οι αντάρτες Χούτι, οι οποίοι είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν και ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη, ενίσχυσαν τις επιθέσεις τους στο βασίλειο πέρυσι, εξαπολύοντας 375 διασυνοριακές επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας, πολλές από τις οποίες είχαν ως στόχο πετρελαϊκές υποδομές, αεροδρόμια και πόλεις.

Η έκκληση για ανεφοδιασμό, έρχεται αφότου οι ΗΠΑ μείωσαν ένα μεγάλο μέρος της στρατιωτικής τους παρουσίας στη Μέση Ανατολή που στήριξε την ασφάλεια του βασιλείου, καθώς η διοίκηση του προέδρου  Μπάιντεν, στρέφεται για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή.

Αν και οι ΗΠΑ αναμένεται να εγκρίνουν το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για περισσότερα αναχαιτιστικά συστήματα Patriot, Σαουδάραβες αξιωματούχοι  ανησυχούν ότι τα ανεπαρκή αποθέματα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιτυχή επίθεση με πυραύλους ή drone, κοστίζοντας ζωές στο βασίλειο ή βλάπτοντας τη σαουδαραβική οικονομία καταστρέφοντας τις κρίσιμες υποδομές πετρελαίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2019, ένα σμήνος πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών απέφυγε με επιτυχία την αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας και σταμάτησε προσωρινά τη μισή παραγωγή πετρελαίου του βασιλείου. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι μαχητές των Χούτι, αλλά οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία δήλωσαν ότι το Ιράν, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με τους Χούτι, βρίσκεται ακριβώς πίσω από την επίθεση.

Η Σαουδική Αραβία πρωτοστάτησε σε μια στρατιωτική επίθεση κατά της Υεμένης, που ξεκίνησε το 2015 για να υποστηρίξει τον Πρόεδρο Abd-Rabbu Mansour Hadi, λίγο μετά την κατάκτηση του ελέγχου της πρωτεύουσας της Σαναά από τους Χούτι. 

Ενώ οι ΗΠΑ παρείχαν αρχικά υποστήριξη «υλικοτεχνικής υποστήριξης και πληροφοριών» στην εκστρατεία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε, ότι οι ΗΠΑ τερματίζουν την υποστήριξη για όλες τις «επιθετικές επιχειρήσεις» στην Υεμένη.

Αλλά αρκετούς μήνες αργότερα, η κυβέρνησή του ενέκρινε την πώληση πυραύλων αέρος-αέρος 650 εκατομμυρίων δολαρίων στο βασίλειο.

Σύμφωνα με το aljazeera που επικαλείται πηγές από την Wall Street Journal, το Ριάντ ζητά από την Ουάσιγκτον «ακόμα εκατοντάδες» αναχαιτιστές Patriot που κατασκευάζονται από την Raytheon Technologies Corp και ότι εξετάζεται η απευθείας πώληση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

 Αναφέρει επίσης, ότι το βασίλειο έχει  προσεγγίσει Ευρωπαίους συμμάχους και το Κατάρ σχετικά με τη μεταφορά των αναχαιτιστών Patriot στο οπλοστάσιό του, αλλά μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε έγκριση από τις ΗΠΑ.

Πέρα από την απειλή αυξημένων θανάτων αμάχων, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι έχουν έντονο ενδιαφέρον για την προστασία της υποδομής ορυκτών καυσίμων της Σαουδικής Αραβίας. Αν και οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία έχει το χαμηλότερο κόστος παραγωγής στον πλανήτη και οι μεταβολές της παραγωγής της μπορούν να επηρεάσουν δραματικά τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Συστήματα αεράμυνας Patriot

Το Patriot (MIM-104) είναι ένα σύστημα αεράμυνας παντός καιρού, μεγάλου βεληνεκούς, σχεδιασμένο για την καταπολέμηση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και προηγμένων αεροσκαφών.

Το Patriot έχει ανατρέψει πάνω από 150 βαλλιστικούς πυραύλους σε πολεμικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο από τον Ιανουάριο του 2015, με περισσότερες από 90 από αυτές τις αναχαιτίσεις να αφορούν πυραύλους εδάφους-αέρος χαμηλού κόστους.

Στον πύραυλο Patriot είναι εγκατεστημένο ένα σύστημα καθοδήγησης track-via-sirsile (TVM). Το κινητό κέντρο ελέγχου εμπλοκής, στέλνει οδηγίες διόρθωσης κατά τη διάρκεια της διαδρομής στο σύστημα καθοδήγησης.

Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 70 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος πάνω από 24 χιλιόμετρα. Ο συντομότερος και ο μέγιστος χρόνος πτήσης είναι λιγότερο από εννέα δευτερόλεπτα και τρεισήμισι λεπτά, αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ το 2003, οι αμερικανικές δυνάμεις τοποθετούσαν πυραυλικά συστήματα Patriot. Τα συστήματα ήταν τοποθετημένα στο Κουβέιτ και χρησιμοποίησαν το νέο PAC-3 και τους αναβαθμισμένους πυραύλους καθοδήγησης για να καταστρέψουν έναν αριθμό εχθρικών πυραύλων εδάφους-εδάφους.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ