ΗΠΑ

Πέντε επιταγές ενός σύγχρονου πολέμου-Κοιτώντας το μέλλον: Νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ

Στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας του ΝΑΤΟ  στη Μαδρίτη αυτό το καλοκαίρι, θα καλυφθεί μια σειρά στρατιωτικών θεμάτων μιας νέας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ.

Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τις Προσωρινές Κατευθυντήριες Γραμμές Εθνικής Ασφάλειας (NSS), του Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει «απειλές για την ασφάλεια» από τη Ρωσία και την Κίνα, να διασφαλίζει την «κυριαρχία της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της σε βασικές περιοχές του κόσμου» και επικεντρώνεται στη μάχη σε «γκρίζες ζώνες» και στη χρήση των δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση του Ιανουαρίου 2022, οι Αρχηγοί των Επιτελείων θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή της ιδέας, ως μέρος των ολοκληρωμένων στρατιωτικών βημάτων για τον περιορισμό και την υπεράσπιση της ευρωατλαντικής περιοχής.

Η Αναπληρώτρια Βοηθός Υπουργός Άμυνας για Πολιτικές Υποθέσεις Μάρα Κάρλιν, μιλώντας σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον στις 9 Δεκεμβρίου, είπε ότι ο ακρογωνιαίος λίθος του νέου NSS θα είναι «μια ολοκληρωμένη αμυντική ιδέα».

Ενσωμάτωση των στρατιωτικών προετοιμασιών του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τον ιστότοπο zvezdaweekly, κύρια εστίαση θα είναι στη βελτίωση της ολοκληρωμένης στρατιωτικής δομής της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που εκπροσωπούνται από τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου από τα κράτη μέλη. 

Αυτές οι δυνάμεις περιλαμβάνουν τρεις κύριες κατηγορίες: Δυνάμεις Άμεσης και Ταχείας Αντίδρασης, Κύριες Δυνάμεις Άμυνας και Δυνάμεις Αναπλήρωσης. Μια ολοκληρωμένη στρατιωτική δομή βρίσκεται υπό πολιτική και υψηλού επιπέδου ηγεσία. 

Αποτελεί επίσης τη βάση, για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και συνεργασία στους τομείς των επικοινωνιών και πληροφοριών, της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής άμυνας, της υλικοτεχνικής υποστήριξης, της τυποποίησης και της διαλειτουργικότητας του στρατιωτικού εξοπλισμού και των διαδικασιών προσωπικού.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ανταλλαγή απόψεων για τα διδάγματα του Αφγανιστάν. Η δήλωση πολιτικής για αυτό το θέμα, διατυπώθηκε στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στα τέλη του 2021.

 Μια πολιτική που βασίζεται στον συμβιβασμό μεταξύ των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης

Κατά το zvezdaweekly, «εδώ όμως ανακύπτουν μια σειρά από προβλήματα που ξεκάθαρα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του στρατού. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν βιάζονται να μετατοπίσουν τη δραστηριότητα στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την προσοχή και τους πόρους των Ηνωμένων Πολιτειών πάνω τους και στο ρωσικό ζήτημα». 

«Εξ ου και η ανάγκη για την Ουάσιγκτον, να επιδιώξει μια διπλωματική και στρατιωτική ισορροπία επιβεβαιώνοντας συνεχώς τη δέσμευσή της στην ευρωατλαντική αλληλεγγύη, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό» και συνεχίζει.

ΗΠΑ: πέντε επιταγές του σύγχρονου πολέμου

Το τρέχον επιχειρησιακό περιβάλλον (SOS) του ΝΑΤΟ είναι ρευστό, παγκόσμιο και περίπλοκο, και όσο πιο μακριά κοιτάμε το μέλλον, τόσο πιο αβέβαιο γίνεται. 

Η ανάπτυξη μιας συνεκτικής στρατηγικής σε όλες τις επιχειρησιακές περιοχές, για να είναι αποτελεσματική σε έναν πολυδιάστατο χώρο μάχης, είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός αποφασιστικού πλεονεκτήματος έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου.

Γνωστική Αριστεία: Η παροχή των κατάλληλων εργαλείων σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο για αποτελεσματική λειτουργία (γρήγορη και δυναμική) και προστασία της λήψης αποφάσεων στη σημερινή εποχή της πληροφορίας.

Πολυεπίπεδη ανθεκτικότητα: Στο επίκεντρο της αποτροπής, η Συμμαχία πρέπει να είναι σε θέση να αντέχει σε άμεσους κραδασμούς στις γραμμές τροφοδοσίας και στις επικοινωνίες, καθώς και σε επιπτώσεις στη γνωστική διάσταση. 

Επιρροή και προβολή ισχύος: Απαιτούμενη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος σύμφωνα με τα δυνατά του σημεία,  η Συμμαχία πρέπει να είναι διορατική, χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα για την επίτευξη των στόχων της.

Ολοκληρωμένη άμυνα πολλαπλών τομέων: Οι απειλές που αντιμετωπίζει η Συμμαχία δεν είναι πλέον μία και η ίδια, επομένως, μια συνεργατική και ευέλικτη προσέγγιση σε ένα ρευστό περιβάλλον, είναι απαραίτητη για την προστασία της ακεραιότητας του ΝΑΤΟ έναντι όλων των απειλών, ανεξάρτητα από την προέλευση ή τη φύση τους.

Εντολή Cross-Domain: Με την απαραίτητη ικανότητα ελιγμών για να διατηρηθεί ο πόλεμος με τον σωστό ρυθμό, το NATO Warfare Concept (NWCC) θα τοποθετήσει και θα χρησιμοποιήσει το στρατιωτικό εργαλείο ισχύος της Συμμαχίας, για να δημιουργήσει και να διατηρήσει ένα αποφασιστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Το Παρίσι είναι μια ενοχλητική «μύγα» στο ΝΑΤΟ

Πιστοί στον σκεπτικισμό του Παρισιού για το ΝΑΤΟ, Γάλλοι στρατιωτικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ δεν προετοιμάζεται για τον επόμενο πόλεμο. Κανείς δεν ξέρει πού θα ξεσπάσει αυτός ο πόλεμος με το ΝΑΤΟ.

Σήμερα το ΝΑΤΟ, υποτίθεται ότι προετοιμάζεται για κάθε τύπο πολέμου, ανεξάρτητα από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, και ότι θα αντιμετωπίσει και θα νικήσει κάθε πρόκληση, είτε στα ανοιχτά πεδία της Κεντρικής Ευρώπης είτε στις βραχώδεις πλαγιές των ακτών της Μεσογείου. στις ζούγκλες της Γαλλικής Γουιάνας, στη συριακή έρημο,  ακόμη στα βουνά της Νορβηγίας.

«Οι αρκετά βαθιές διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων σχετικά με τα εννοιολογικά ζητήματα της προετοιμασίας και της διεξαγωγής πολέμου, υποδηλώνουν ότι τα πολιτικά και στρατιωτικά μέρη της Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ, θα βασιστούν σε συμβιβασμούς μεταξύ των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης,  και έτσι θα επηρεασθεί η ποιότητα  και θα μειωθεί η αποτελεσματικότητά του», αναφέρει το zvezdaweekly. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ