ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Μήνυμα στην Κίνα : Έξι έθνη με επικεφαλής τις ΗΠΑ ξεκίνησαν την Άσκηση Sea Dragon στον Ινδο-Ειρηνικό (Βίντεο)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ηγούνται μιας ναυτικής άσκησης έξι εθνών στον Ινδο-Ειρηνικό  που ξεκίνησε στις 5 Ιανουαρίου εν μέσω αυξανόμενης κινεζικής διεκδίκησης στην περιοχή. Η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ινδία και η Νότια Κορέα είναι επίσης μέρος της μεγάλης άσκησης.

Το Quad που περιλαμβάνει την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, στοχεύει στη διασφάλιση ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού.Ο 7ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είπε ότι η άσκηση, «Sea Dragon 22», επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στην εκπαίδευση και άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW).

Δύο αμερικανικά  P-8 Poseidon Maritime Patrol and Reconnaissance Aircraft (MPRA) με την Πολεμική Μοίρα (VP) Forty-Seven and Twenty-Six, μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση Andersen στο Γκουάμ για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, με μέλη της Βασιλικής Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας, την Καναδική Πολεμική Αεροπορία,  το Ινδικό Ναυτικό, την Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας και το Ναυτικό της Δημοκρατίας της Κορέας.

Η άσκηση Sea Dragon 22,  επικεντρώνεται κυρίως στην εκπαίδευση και την αριστεία στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW), κορυφώνεται με περισσότερες από 270 πτητικές ώρες εκπαίδευσης,  που κυμαίνονται από την παρακολούθηση προσομοιωμένων στόχων μέχρι την τελική στρατηγική παρακολούθηση ενός υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. 

Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών ασκήσεων, πιλότοι και αξιωματικοί πτήσης από όλες τις χώρες κατασκευάζουν σχέδια και συζητούν τακτικές, που ενσωματώνουν τις δυνατότητες και τον εξοπλισμό των αντίστοιχων εθνών τους.

Για τις ΗΠΑ,  αυτού του τύπου οι ασκήσεις αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας που στοχεύει στον περιορισμό της ανόδου της Κίνας και χαρακτηρίζεται ως «η ασιατική εκδοχή του ΝΑΤΟ», όρος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από  κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, για να περιγράψει την άτυπη ομάδα γνωστή ως Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια ή απλά, το Quad.

Υπό τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πιο ισχυρό ηγέτη της Κίνας από τον Μάο Τσε Τουνγκ, το Πεκίνο έχει γίνει πιο εθνικιστικό και διεκδικητικό. Έχει καταστείλει  διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο ημιαυτόνομο Χονγκ Κονγκ, έχει εγκλωβίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους στη δυτική περιοχή του Xinjiang και έχει εντείνει τις απειλές στρατιωτικής δύναμης για να καταλάβει το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν.

Επίσης, εκσυγχρονίζει ταχέως τις αμυντικές της δυνάμεις και αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στα αμφισβητούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας.

Οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν, διεκδικούν όλα τα μέρη των πλούσιων σε ενέργεια υδάτων, αλλά το Πεκίνο, που διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη την περιοχή εδώ και δεκαετίες, επεκτείνει την εμβέλειά του χτίζοντας στρατιωτικές βάσεις σε υφάλους και βραχώδεις εκτάσεις.

Οι τριβές αυξήθηκαν επίσης στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, όπου η Κίνα έχει εδαφική διαμάχη με την Ιαπωνία, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Πεκίνο για «άνευ προηγουμένου» στρατιωτικές εισβολές στα αμφισβητούμενα ύδατα.

Η άσκηση Sea Dragon 22, έρχεται ως μια προσπάθεια  να αποτρέψει την ικανότητα της Κίνας να αμφισβητήσει και να διαταράξει τη βασισμένη σε κανόνες τάξη και το status quo στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Είναι ένα μήνυμα, ότι οι συμμετέχουσες χώρες θα αρχίσουν ακόμη πιο σοβαρά να ενεργούν ως στρατιωτικό και στρατηγικό αντίβαρο στην Κίνα, εάν το Πεκίνο συνεχίσει να αμφισβητεί το status quo, όχι μόνο στην Νότια Θάλασσα της Κίνας αλλά και στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο απώτερος στόχος είναι να πείσουν το Πεκίνο, ότι εάν θέλει να είναι παγκόσμιος ηγέτης, θα πρέπει να ακολουθήσει ορισμένους κανόνες.  Οι ΗΠΑ γνωρίζουν, ότι κανένα από τα μέλη του Quad δεν έχει αρκετό βάρος για να επιβάλει κόστος και να πείσει από μόνο του την Κίνα. Αλλά ίσως το Quad ως μονάδα, που εργάζεται σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους σε ορισμένα συγκεκριμένα θέματα, με τους Νοτιοανατολικούς Ασιάτες σε άλλα θέματα, ίσως αυτό να έχει αρκετή βαρύτητα για να πείσει το Πεκίνο ότι αν θέλει να παίξει τον παγκόσμιο ρόλο που οραματίζεται για τον εαυτό του, τότε θα πρέπει να μετριάσει τη συμπεριφορά του.

«Ως υπεύθυνος OIC, ανυπομονώ για την ευκαιρία να αναπτύξουμε περαιτέρω τις συνεργασίες μας με την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ινδία, την Ιαπωνία και την Κορέα ενώ βρισκόμαστε στο Sea Dragon 2022. Η συνεχής ανάπτυξη και η αυξανόμενη πολυπλοκότητα αυτής της άσκησης, παρέχει ευκαιρία να εξασκήσουμε τις τακτικές, τις τεχνικές και τις διαδικασίες ASW με συμμάχους και εταίρους με τους οποίους δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να συνεργαστούμε», δήλωσε ο Lt. Cmdr. Braz Kennedy, επικεφαλής των Δυνάμεων  των ΗΠΑ .

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ