ΗΠΑ

Ανακάτεμα της τράπουλας στο γεωοικονομικό πόκερ! Τι υποδηλώνει η απομάκρυνση από την Κίνα και οι όροι των ΗΠΑ

Πρίν λίγες ημέρες, πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης διέρρευσαν την είδηση ​​ότι το Ισραήλ είχε ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι από εδώ και στο εξής, όλες οι μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και Κίνας θα "περνούν" πρώτα από την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τη Haaretz, αυτή ήταν μια ισραηλινή πρωτοβουλία και όχι ικανοποίηση άμεσου αιτήματος των ΗΠΑ.

Οι πιέσεις του Ισραήλ προς τις ΗΠΑ

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η ισραηλινή κυβέρνηση πιέζει τα όρια της καλής θέλησης των ΗΠΑ προς τη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Yair Lapid προέτρεψε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να διεξαγάγει ξεχωριστή ψηφοφορία προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση για το σύστημα  του Ισραηλινού αντιαεροπορικού συστήματος Iron Dome.

Τον Οκτώβριο, το Ισραήλ αγνόησε κατάφωρα την έντονη αντίθεση των ΗΠΑ στην άμεση επέκταση των παράνομων εποικισμών, ενώ  τους τελευταίους μήνες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ έχει επανειλημμένα πιέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση σχετικά με τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν.

Το εμπόριο του Ισραήλ με την Κίνα 

Από το 2020, το Ισραήλ εισήγαγε αγαθά αξίας 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα και εξήγαγε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων εισαγωγών από τις ΗΠΑ και εξαγωγών 13,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό δείχνει ότι το Ισραήλ έχει εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα και πλεόνασμα με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν η ισραηλινή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως το κόστος του κατευνασμού της Ουάσιγκτον στο θέμα του εμπορίου με την Κίνα.

Μέρος του αυξανόμενου εμπορίου του Ισραήλ με την Κίνα και άλλες μη δυτικές χώρες μπορεί να αναχθεί στις επιπτώσεις του κινήματος μποϊκοτάζ, εκποίησης και κυρώσεων (BDS).

Το 2013, ο Μπένετ, τότε υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη εκστρατεία του BDS εναντίον του Ισραήλ απειλούσε το εξωτερικό εμπόριο της χώρας.

Καθώς πίστευε ότι η υποστήριξη για το BDS ήταν ένα δυτικό φαινόμενο, την ίδια χρονιά ο Bennet ταξίδεψε στην Ινδία και την Κίνα για να αναζητήσει νέες αγορές χωρίς να εμποδίζεται από το κίνημα.

Ο Omar Barghouti, συνιδρυτής του κινήματος BDS για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, δήλωσε στο Middle East Eye: «Το Ισραήλ έχει προληπτικά και απεγνωσμένα προσπαθήσει να στραφεί στρατηγικά προς την Κίνα, την Ινδία και άλλα μη δυτικά κράτη για να αντισταθμίσει την τελική απώλεια των δυνάμεών του. Αυτή η προσπάθεια έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας δεδομένου ότι σε αυτές τις χώρες, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, το Ισραήλ στερείται παντελώς στρατηγικής μόχλευσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίση υποδομών

Εν μέσω αυξανόμενης καχυποψίας των ΗΠΑ για αυξανόμενη κινεζική ισχύ, η Ουάσιγκτον έχει χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια την επιρροή της στο Ισραήλ για να εμποδίσει πιθανές ισραηλινές συμφωνίες όπλων με το Πεκίνο.

Το 2000, οι ΗΠΑ διέκοψαν μια συμφωνία με την οποία το Ισραήλ επρόκειτο να πουλήσει το κατασκοπευτικό του αεροπλάνο Phalcon στην Κίνα, ενώ το 2005 απέτρεψαν επίσης την πώληση των ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Harpy στο Πεκίνο.

Πέρυσι, η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ κατέστρεψε ένα κύκλωμα εξαγωγής όπλων που φέρεται να σχεδίαζε να πουλήσει drones αυτοκτονίας στην Κίνα.

Αυτές οι ματαιωμένες προσπάθειες εξαγωγής έδειξαν ότι οι ισραηλινές εξαγωγές όπλων, το πιο γνωστό εμπορικό σήμα της ισραηλινής βιομηχανίας, ελέγχονταν στενά από τις ΗΠΑ και ότι η Κίνα ήταν εκτός ορίων για τους Ισραηλινούς εμπόρους όπλων.

Ωστόσο, εν μέσω κρίσης στις υποδομές του σε αποσύνθεση, οι εισαγωγές από την Κίνα ήταν πολύ πιο κρίσιμες για το Ισραήλ από τις χαμένες εξαγωγικές συμφωνίες.

Η πιο γνωστή υπόθεση αφορά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Χάιφα.

Το 2014, πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες απέσυραν τις προσφορές τους για το συμβόλαιο λόγω φόβων για μποϊκοτάζ για τη λειτουργία τους στο Ισραήλ.

Το επόμενο έτος, το Ισραήλ χορήγησε διαγωνισμό στην κινεζική κρατική Shanghai International Port Group (SIPG) για τη λειτουργία της εμπορικής ναυτιλιακής εγκατάστασης για 25 χρόνια, προκαλώντας τριβές με τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστήριξαν ότι η παρουσία του Πεκίνου στη Χάιφα, ένα λιμάνι στο οποίο πολεμικά πλοία  των ΗΠΑ συχνά ελλιμενίζονται και ανεφοδιάζονται, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία.

Ενώ ο τερματικός σταθμός άνοιξε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η υποδομή στο λιμάνι της Χάιφα απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα τον Δεκέμβριο, το Υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ απέκλεισε την εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα DP World από την υποβολή προσφοράς για την ανάληψη του λιμανιού, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την εξάρτηση από κινεζικές εταιρείες.

Η πίεση των ΗΠΑ

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η  εταιρεία Hutchison του Χονγκ Κονγκ, πούλησε τις μετοχές της στην ισραηλινή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Partner, αφού η άδεια ελέγχου της απορρίφθηκε λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια κάτω από την πίεση των ΗΠΑ.

Η Partner βρισκόταν σε κρίση από το 2016, αφού ο συνεργάτης της, η γαλλική εταιρεία Orange, ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει όλες τις επιχειρηματικές συμφωνίες με το Ισραήλ , μια από τις μεγαλύτερες πράξεις εκποίησης από την έναρξη του κινήματος BDS το 2005.

Εν τω μεταξύ το σύστημα  σιδηροδρομικών μεταφορών του Τελ-Αβίβ καθυστερεί ορισμένες από τις γραμμές του ,τις πράσινες και μωβ, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να μην προβαίνει  στην ανακοίνωση του επιτυχόντα διαγωνισμού.

Ο λόγος είναι ότι οι κινεζικές εταιρείες  οι οποίες συμμετείχαν σχεδόν σε όλους τους ομίλους που έκαναν προσφορές για την κατασκευή των παραπάνω  σιδηροδρομικών γραμμών, έχουν απαγορευτεί από την Ουάσιγκτον λόγω δεσμών με την αμυντική βιομηχανία της Κίνας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Jerusalem Post ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι μια κινεζική εταιρεία θα μπορούσε να τοποθετήσει ένα οπτικό καλώδιο στις σήραγγες που έσκαψαν για το τρένο και να το χρησιμοποιήσει για κατασκοπεία.

Τη Δευτέρα, η ισραηλινή εταιρεία επικοινωνίας Gilat καυχήθηκε για ένα συμβόλαιο αξίας «εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων» με έναν άγνωστο «κυτταρικό γίγαντα στην Ασία με δυνατότητες ανάπτυξης».

Οι ισραηλινές εταιρείες διαφημίζουν τακτικά τα συμβόλαιά τους για να προσελκύσουν επενδυτές, αλλά συνήθως μόνο οι εταιρείες όπλων κρύβουν το όνομα της χώρας στην οποία πωλούν.

Καθώς τα προϊόντα της Gilat ταξινομούνται ως μη στρατιωτικά και δεν απαιτούν άδεια εξαγωγής του Υπουργείου Άμυνας, ο μόνος λόγος για να μην αποκαλυφθεί το όνομα της χώρας πελάτη είναι ότι είναι πολιτικά αμφιλεγόμενο, δηλαδή η Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παγκόσμιoς παρίας

Την Τετάρτη, ο Noam Gruber, ο πρώην επικεφαλής της έρευνας στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο του Ισραήλ, διαμαρτυρήθηκε σε ένα άρθρο για τη Marker, μια ισραηλινή επιχειρηματική εφημερίδα, ενάντια στην υπόσχεση του Ισραήλ στις ΗΠΑ να περιορίσουν το εμπόριο με την Κίνα.

Ο Γκρούμπερ προειδοποίησε ότι χωρίς κινεζικές εταιρείες, ο αριθμός των ξένων εταιρειών που είναι πρόθυμες να αναλάβουν έργα υποδομής στο Ισραήλ είναι μικρός, οδηγώντας σε απώλεια χρόνου και πόρων.

Όταν προσεγγίστηκε από  MEE για σχολιασμό σχετικά με την απόφαση του Ισραήλ να διαβουλευθεί με τις ΗΠΑ το Εμπορικό Επιμελητήριο του Ισραήλ, είπε:

«Η αξία του Ισραήλ για την Κίνα, τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου που πρόκειται να γίνει, είναι μάλλον μικρή», , υποστηρίζοντας ότι μόνο το ισραηλινό λόμπι στην Ουάσιγκτον κάνει το Ισραήλ ισχυρή περιφερειακή δύναμη, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

«Όταν το τελευταίο , δηλαδή το ισραηλινό λόμπι,  αποδυναμωθεί, η Κίνα θα έχει ελάχιστο  όφελος συνεργασίας από ένα κράτος απαρτχάιντ, και όλο και περισσότερο μια παγκόσμια παρία, όπως το Ισραήλ».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαίώσουν πρόσφατο άρθρο του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΣ με τίτλο "Αλλάζει πάλι ο γεωοικονομικός χάρτης της περιοχής! Υπακούει στις ΗΠΑ και τα "σπάει" με την Κίνα το Ισραήλ -Θα πάρει σειρά ο Πειραιάς;"

Συγκεκριμένα γινόταν σε αυτό  εκτενής αναφορά στην αλλαγή στάσης του Ισραήλ έναντι της Κίνας, ενώ υπήρχε και  διασύνδεση με άλλο προγενέστερο  άρθρο μας με τίτλο  "Τα...υστερόγραφα της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για Τουρκία και εκδίωξη της Κίνας από τον Πειραιά", εστιάζοντας στην πιθανότητα η Κινεζική Cosco να εκδιωχθεί από τον Πειραιά ως αποτέλεσμα ανάλογης πίεσης των ΗΠΑ προς τη χώρα μας με εκείνη που ασκήθηκε στο Ισραήλ.

Η πρόσφατη απόφαση της Λιθουανίας να αποσυρθεί από ένα πολυμερές φόρουμ που αποσκοπεί στην αύξηση της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο το οποίο που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες στην ΕΕ.

Τελικά, η υπόσχεση του Ισραήλ στις ΗΠΑ για την Κίνα δείχνει ότι κινείται, με στόχο να κερδίσει κάποιους πόντους με την κυβέρνηση Μπάιντεν, με απώτερο ίσως στόχο την υποστήριξη των ΗΠΑ και τη διασφάλιση  του έναντι του Ιράν, σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ