ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

ΝΑΤΟ / Πυρηνικά: Επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν το F-35A στη Γερμανία;

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έλαβαν ένα καθησυχαστικό μήνυμα από την επερχόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας την Τετάρτη, όταν εξέτασε τα πολιτικά της σχέδια: Το Βερολίνο θα παραμείνει μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικών του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τη συμφωνία συνασπισμού, η Γερμανία δεν θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αφαιρέσουν τις πυρηνικές τους βόμβες από το γερμανικό έδαφος, όπως φοβόντουσαν ορισμένοι σύμμαχοι.

Ενώ μια τέτοια κίνηση μπορεί να ήταν δημοφιλής μεταξύ ορισμένων Γερμανών, θα αποκάλυπτε ένα ρήγμα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που οι σχέσεις της συμμαχίας με τη Ρωσία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ;

Ως μέρος της αποτροπής του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία,  όλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που δεν διαθέτουν δικά τους πυρηνικά όπλα. Σε περίπτωση σύγκρουσης, οι αεροπορικές δυνάμεις αυτών των χωρών προορίζονται να μεταφέρουν τις αμερικανικές πυρηνικές βόμβες.

ΠΟΙΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ;

Περίπου 20 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες εκτιμάται ότι είναι αποθηκευμένες στη γερμανική αεροπορική βάση Buechel, σε μια απομακρυσμένη περιοχή της πολιτείας Ρηνανίας. Η βάση φιλοξενεί επίσης μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών Tornado, που ανήκουν στη γερμανική αεροπορία, τα μόνα γερμανικά αεροσκάφη που είναι εξοπλισμένα για να μεταφέρουν τις πυρηνικές βόμβες.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ JETS TORNADO;

Η γερμανική αεροπορία πετά με τα αεροσκάφη Tornado από τη δεκαετία του 1980 και η συντήρησή τους γίνεται όλο και πιο ακριβή και είναι δύσκολο να βρεθούν ανταλλακτικά για να κρατήσουν το αεροπλάνο ετοιμοπόλεμο. Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά το τζετ μεταξύ 2025 και 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή βασίζεται στο μαχητικό-βομβαρδιστικό PANAVIA Tornado, του οποίου η επιχειρησιακή καριέρα πλησιάζει στο τέλος του. Εξ ου και η απόφαση που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση για την αντικατάστασή τους. Ως εκ τούτου, ξεκίνησε μια διαδικασία για το σκοπό αυτό το 2017.

Παρά την προτίμηση της Luftwaffe (γερμανικής αεροπορίας) για το F-35A, το αεροπλάνο της  Lockheed-Martin απορρίφθηκε για πολιτικούς, βιομηχανικούς και διπλωματικούς λόγους. Πράγματι, μια τέτοια επιλογή θα ήταν πιθανό να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα SCAF (Air Combat System of the Future), που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Ισπανία.

Επίσης, τον Μάρτιο του 2020, το Γερμανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προμηθευτεί 30 F/A-18F Super Hornets και 15 E/A-18 Growlers (για τις ικανότητές τους SEAD - Suppression of Enemy Air Defense). Ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν επιβεβαιώθηκε ρητά στη συμφωνία του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς το κείμενο περιορίστηκε στην ένδειξη ότι ο Tornado θα αντικατασταθεί.

 Η Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA), η οποία, υπό το Υπουργείο Ενέργειας, ασχολείται με το απόθεμα αμερικανικών πυρηνικών όπλων, δημοσίευσε , τον Νοέμβριο, μια ενημέρωση «ενημερωτικού δελτίου» που καθορίζει τους τύπους αεροσκαφών που θα πιστοποιηθούν στο εγγύς μέλλον, για να φέρουν την τελευταία έκδοση του B-61 (το B-61-12). Στην λίστα που εμφανίζεται εκεί,αναφέρονται τα F-15, F-16, B-2 "Spirit", B-21 Raider και F-35, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον για το F / A-18F Super Hornet.

Αυτό μπορεί να δώσει μια βάση  στις εικασίες, ότι ενδεχομένως το πεδίο είναι ελεύθερο για το F-35A στη Γερμανία. Ο νέος συνασπισμός της Γερμανίας πάντως, είπε ότι θα αγοράσει έναν αντικαταστάτη στις αρχές της νομοθετικής περιόδου. Χωρίς αυτή την κίνηση, το Βερολίνο απλώς θα εγκαταλείψει την κοινή χρήση πυρηνικών όταν το τελευταίο Tornado αποσυρθεί γύρω στο 2030.

ΠΟΙΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ του ΝΑΤΟ;

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα ηγείται από τους Σοσιαλδημοκράτες, ένα κόμμα που έχει ορισμένους νομοθέτες που θα ήθελαν να απαλλαγούν από τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στο γερμανικό έδαφος. Οι Πράσινοι, που αποτελούν μέρος του συνασπισμού, έχουν επίσης ορισμένους νομοθέτες που έχουν αυτή την άποψη. Υπήρχε ανησυχία μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, ότι αυτοί οι νομοθέτες μπορεί να επικρατήσουν με την αντίθεσή τους στην ανταλλαγή πυρηνικών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε την πυρηνική ανταλλαγή της συμμαχίας «την τελική μας εγγύηση ασφάλειας», σε μια επίσκεψη στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα και πρόσθεσε ότι υπολογίζει στη Γερμανία να παραμείνει προσηλωμένη στη συμφωνία.

Η κοινή χρήση πυρηνικών, δίνει επίσης σε μια χώρα όπως η Γερμανία μια θέση στο πρώτο τραπέζι, με τη μορφή της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, όπου συζητούνται σχετικά θέματα στη συμμαχία.

Ο Στόλτενμπεργκ, είπε ότι τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα ενδέχεται να μετακινηθούν πιο ανατολικά, εάν η Γερμανία αποχωρήσει από τη συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικών - μια κίνηση που θα εξόργιζε τη Ρωσία.

Υπενθυμίζουμε ότι το F-35A, θα πρέπει σύντομα να πιστοποιηθεί για να φέρει το B61-12. Η κατοχή ενός αεροσκάφους 5ης γενιάς εξοπλισμένου με αυτή την ικανότητα, θα προσφέρει προστιθέμενη αξία σε στρατηγικό επίπεδο, η οποία ενισχύει την πυρηνική αποτρεπτική αποστολή.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Ρωσία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από τις ΗΠΑ-Ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35S εναντίον Ισραηλινών και Αμερικανικών F-35 με Ρώσους πιλότους;

Από ώρα σε ώρα η ισραηλινή επίθεση ενώ “ακροβολίστηκε” ο ιρανικός στόλος για να μην καταστραφεί εντός Ναυστάθμων καθώς...