ΗΠΑ

Ο νέος στόχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ: Ξεφορτωθείτε τα αεροπλάνα που δεν «τρομάζουν» την Κίνα

 Η Κίνα παρέμενε πάντα μια χερσαία δύναμη χαμηλής τεχνολογίας και δεν είχε μια ρεαλιστική επιλογή ακόμη και για την κατάκτηση της κοντινής Ταϊβάν, μιας πολιτείας με λιγότερο από το 2% του πληθυσμού της ηπειρωτικής Κίνας.

Δύο δεκαετίες αργότερα, ο στόχος του PLA είναι να γίνει στρατός «παγκόσμιας κλάσης» μέχρι το τέλος του 2049, ένας στόχος που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Γενικό Γραμματέα Xi Jinping το 2017. Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της ΛΔΚ είναι πιθανό ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει να αναπτύξει έναν στρατό μέχρι τα μέσα του αιώνα που θα είναι ίσος —ή σε ορισμένες περιπτώσεις ανώτερος— του αμερικανικού στρατού ή οποιασδήποτε άλλης μεγάλης δύναμης που η ΛΔΚ θεωρεί απειλή.

Η ΛΔΚ έχει συγκεντρώσει τους πόρους, την τεχνολογία και την πολιτική βούληση τις τελευταίες δύο δεκαετίες για να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει το PLA από σχεδόν κάθε άποψη.

Καθώς οι περισσότεροι αναμένουν ότι η οικονομία της Κίνας θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την αμερικανική μέχρι τα μέσα του αιώνα, και με την Κίνα να έχει τώρα τον δεύτερο μεγαλύτερο προϋπολογισμό έρευνας και ανάπτυξης στον κόσμο για επιστήμη και τεχνολογία, είναι σίγουρα μια εύλογη φιλοδοξία.

Η Κίνα είναι ήδη μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ορισμένους τομείς όπως:

Ναυπηγική:

Η ΛΔΚ έχει το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο, με συνολική δύναμη μάχης περίπου 350 πλοίων και υποβρυχίων, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 130 σημαντικών μαχητών επιφανείας. Συγκριτικά, η δύναμη μάχης του Ναυτικού των ΗΠΑ είναι περίπου 293 πλοία στις αρχές του 2020.

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα πλοία από την Κίνα. Είναι πολύ μπροστά, επίσης, όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των υποβρυχίων επίθεσης μεγάλης εμβέλειας, ακόμα κι αν η Κίνα διαθέτει τώρα μια καλή δύναμη υποβρυχίων επίθεσης μικρότερης εμβέλειας και κυρίως μη πυρηνικής ενέργειας.

Πολλά όμως  από τα νέα πλοία της Κίνας είναι καλά εξοπλισμένα με σωλήνες εκτόξευσης και σύγχρονους πυραύλους επομένως το Ναυτικό της PLA έχει σημαντικές δυνάμεις, αναμφίβολα.

Χερσαίοι συμβατικοί βαλλιστικοί πύραυλοι και πυραύλους κρουζ:

Η ΛΔΚ διαθέτει περισσότερους από 1.250 βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους (GLBM) και πυραύλους cruise (GLCMs) με βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν επί του παρόντος έναν τύπο συμβατικού GLBM με εμβέλεια από 70 έως 300 χιλιόμετρα και χωρίς GLCM ( κοντά στα σύνορα της Κίνας).

Και η απειλή για τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ στον δυτικό Ειρηνικό από αυτά τα είδη κινεζικών όπλων έχει πράγματι αυξηθεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό.

Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να χτυπήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κινεζικούς εκτοξευτές πυραύλων, μεταξύ άλλων με αεροσκάφη stealth μεγάλου βεληνεκούς, μια κατηγορία ικανότητας που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να κυριαρχούν. 

Ο γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας Frank Kendall είπε ότι η υπηρεσία πρέπει επειγόντως να αποσύρει τα ξεπερασμένα εναέρια μέσα, ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη σύγχρονων αεροσκαφών για την αντιμετώπιση ενός ταχέως εκσυγχρονιζόμενου κινεζικού στρατού.

Κατά τη διάρκεια ενός πάνελ  στο Φόρουμ Εθνικής Άμυνας του Reagan, ο Kendall ανέφερε τα MQ-9 Reapers, μερικά C-130, παλαιότερα δεξαμενόπλοια και το A-10 Warthog ως παραδείγματα παλαιωμένων αεροσκαφών, που ενώ είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια αποστολών κατά της εξέγερσης στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δεν είναι ικανά  σε μια σύγκρουση με την Κίνα.

«Αν δεν απειλούν την Κίνα, γιατί τα κρατάμε;» είπε ο Kendall.

Η Κίνα έχει επικεντρώσει τις δικές της προσπάθειες εκσυγχρονισμού σε τρόπους για να νικήσει τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας, είπε ο Kendall «οι αριθμοί των οποίων είναι αρκετά χαμηλοί».

«Τώρα, οι ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν σε αυτό», είπε ο Kendall. «Αλλά η προχωρημένη ηλικία του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, που είναι κατά μέσο όρο περίπου 30 χρόνια, είναι μια άγκυρα που συγκρατεί την Πολεμική Αεροπορία».

Ο Επιτελάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας, Στρατηγός Τσαρλς Κ. Μπράουν, συμφώνησε μαζί του  υπογραμμίζοντας τη σημασία του να αποσυρθούν ορισμένα παλαιότερα αεροσκάφη κάτι  που θα επιτρέψει στην υπηρεσία να φέρει περισσότερα F-35 και άλλα νεότερα αεροσκάφη.

Για 20 χρόνια, η Πολεμική Αεροπορία  της Αμερικής επιχειρεί πρωτίστως στο επιτρεπτό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής, χωρίς να ανησυχεί για αντιπάλους με προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα.

Αυτό θα άλλαζε σε μια σύγκρουση με ομότιμους ή σχεδόν ομότιμους, όπως η Κίνα, που διαθέτει σημαντικά όπλα για να αρνηθεί την πρόσβαση των ΗΠΑ στον εναέριο χώρο της.

Αεροσκάφη — συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μαχητικών, αεροσκαφών πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης και αεροσκαφών διοίκησης και ελέγχου — που μπορεί να μην είναι κατάλληλα για ένα πιο αμφισβητούμενο περιβάλλον ή αυτά που είναι παλαιότερα ή με υψηλότερο κόστος συντήρησης, θα μπορούσαν να αποσυρθούν.

Ο Μπράουν αρνήθηκε να κατονομάσει συγκεκριμένα αεροσκάφη, αλλά η πρόταση προϋπολογισμού της Πολεμικής Αεροπορίας για το οικονομικό 2022 που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος ζητούσε να αποσυρθούν δεκάδες A-10, F-15C και D και F-16, KC-135 και KC-10, C-130, και RQ-4 Global Hawks.

Η Πολεμική Αεροπορία περιμένει την τελική έγκριση του Νόμου περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας για να δει τι θα επιτρέψει τελικά το Κογκρέσο να αποσύρει από την ενεργό υπηρεσία.

Λίγο αφότου έγινε αρχηγός του επιτελείου, ο Μπράουν κυκλοφόρησε ένα έγγραφο με τίτλο «Επιτάχυνση αλλαγής ή απώλεια» που περιέγραφε τις απόψεις του για το πώς η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο όπου η στρατιωτική κυριαρχία των ΗΠΑ δεν είναι εξασφαλισμένη και η Κίνα και η Ρωσία έχουν τολμήσει.

Όταν ρωτήθηκε εάν το Κογκρέσο επιτρέπει στην Πολεμική Αεροπορία να επιταχύνει την αλλαγή, ο Μπράουν απάντησε, «σε ορισμένες περιπτώσεις».

Δεδομένης της συνέχειας των στρατηγικών στόχων της ΛΔΚ, τα τελευταία 20 χρόνια αποτελούν προάγγελο για τη μελλοντική πορεία της εθνικής στρατηγικής και των στρατιωτικών φιλοδοξιών της ΛΔΚ. Σίγουρα, πολλοί παράγοντες θα καθορίσουν πώς θα εξελιχθεί αυτή η πορεία. Το σίγουρο είναι ότι το ΚΚΚ έχει ένα στρατηγικό τελικό κράτος προς το οποίο εργάζεται, το οποίο εάν επιτευχθεί και αφεθεί αδιάφορος ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός του, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και στην ασφάλεια της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ