ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

80 χρόνια από το Περλ Χάρμπορ-Πώς οι Ιάπωνες επιτέθηκαν και τι παραλληλισμοί υπάρχουν με το 2021 (Βίντεο)

Σήμερα, 7 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ιαπωνική επίθεση στην αμερικανική ναυτική βάση στο Περλ Χάρμπορ. Μετά από αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτά τα γεγονότα, μακριά από εμάς όχι μόνο χρονικά, αλλά και γεωγραφικά, στην πραγματικότητα δείχνουν ενδιαφέροντες παραλληλισμούς με την τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο.

Όπως και τότε, ο κύριος εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα βρίσκεται στην Άπω Ανατολή. Αν πριν από 80 χρόνια ήταν η Ιαπωνία, τώρα είναι η Κίνα, η οποία ήταν σύμμαχος της Αμερικής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τώρα αναφέρεται επίσημα στα έγγραφα του Πενταγώνου ως η κύρια απειλή για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Γιατί οικονομικά, σε μια σειρά από παραμέτρους, έχει ήδη ξεπεράσει την πρώτη οικονομία στον κόσμο. Και αρχίζει να την προλαβαίνει στη στρατιωτική σφαίρα.

Και πολλές από τις κινήσεις των ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Ρωσίας - συνδέονται κυρίως με τη γεωπολιτική αντίθεση στην «κινεζική απειλή».

Επιπλέον, η «απειλή» εδώ, σε αντίθεση με την κατάσταση με την Ιαπωνία πριν από 80 χρόνια, δεν σημαίνει επιθετικές ενέργειες ή τουλάχιστον προθέσεις του Πεκίνου, αλλά την αυξανόμενη ισχύ και τις δυνατότητές του - που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, είναι ήδη αρκετά για μια παγκόσμια αντεπίδραση .

Πριν από 76 χρόνια, η Ιαπωνία έχασε τον πόλεμο και από τότε βρίσκεται de facto υπό το αμερικανικό στρατιωτικό προτεκτοράτο.

Πώς ξεκίνησε και ποιες αναλογίες μπορούν να γίνουν με τον παρόντα χρόνο

Οι προϋποθέσεις για την επίθεση της Ιαπωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 7 Δεκεμβρίου 1941 βρίσκονται στο οικονομικό επίπεδο.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η Ιαπωνία έχει βγει από τη συνηθισμένη της απομόνωση και άρχισε να ακολουθεί μια επεκτατική πολιτική. Σε αντίθεση με τους γείτονές της στη νοτιοανατολική Ασία, αυτή η χώρα δεν έγινε αποικία ευρωπαϊκών δυνάμεων. Εκσυγχρονίστηκε (μεταρρυθμίσεις της εποχής Meiji), ανοικοδόμησε τον στρατό σύμφωνα με το δυτικό μοντέλο, άρχισε την εκβιομηχάνιση και σύντομα άρχισε να ισχυρίζεται ότι κυβερνά τους γείτονές της στην Άπω Ανατολή.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Ιαπωνία μπήκε στον πόλεμο με την Κίνα και τη Ρωσία, προσάρτησε την Ταϊβάν, κατέλαβε το νότιο τμήμα της ρωσικής Σαχαλίνης και στη συνέχεια την Κορέα.

Αυτή η αποικιακή επέκταση συνεχίστηκε ενεργά κατά το διάλειμμα μεταξύ των παγκοσμίων πολέμων.

Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία είχε ήδη πολλές επαρχίες στην Κίνα και «πίεζε» την ΕΣΣΔ κοντά στα σύνορα της Μογγολίας. Είναι αλήθεια ότι μετά την ήττα των Ιάπωνων στον ποταμό Khalkhin Gol, που τους επέβαλε ο μελλοντικός Στρατάρχης Georgy Zhukov, οι Ιάπωνες συνήψαν ανακωχή με τη Σοβιετική Ένωση, η οποία παραβιάστηκε μέχρι το 1945: Το Τόκιο είχε επίσης αρκετές ...ανησυχίες στις γειτονικές περιοχές .

Επιπλέον, οι σχέσεις της Ιαπωνίας με τις δυτικές χώρες επιδεινώθηκαν ακόμη νωρίτερα. Το 1931, η Ιαπωνία εισέβαλε στην κινεζική Μαντζουρία και ίδρυσε εκεί το κράτος-μαριονέτα Manchukuo. Αυτό προκάλεσε σύγκρουση με τους Αμερικανούς, Βρετανούς και Γάλλους, που είχαν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή - και προσέγγιση με τους αντιπάλους τους: τη Γερμανία και την Ιταλία.

Έτσι στρώθηκε το χαλί για την διαμόρφωση των αντίπαλων δυνάμεων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1939, το Τόκιο και το Βερολίνο υπέγραψαν το «Σύμφωνο για το Χάλυβα» για μια στρατιωτική συμμαχία.

Αλλά ακόμη και πριν από αυτό, το 1937, η Ιαπωνία ξεκίνησε τον κύριο πόλεμο της ενάντια στην Κίνα. Μέχρι εκείνη την εποχή, η “Ουράνια Αυτοκρατορία” (σ.σ. Κίνα) βρισκόταν σε κατάσταση χάους και συνεχούς εμφυλίου πολέμου για δύο δεκαετίες. Δεν υπήρχε ισχυρή κεντρική κυβέρνηση στη χώρα και ως εκ τούτου φαινόταν στους Ιάπωνες εύκολη λεία. Και αρχικά, σε καθαρά στρατιωτικούς όρους, η Ιαπωνία ήταν επιτυχής αφού κατέλαβε τεράστιες περιοχές στην ανατολική Κίνα.

Όμως η ατελείωτη βαρβαρότητα των Ιαπώνων προκάλεσε μαζική λαϊκή αντίσταση στην Κίνα. Τη θέση των ηττημένων στρατών πήραν νέοι μαχητές. Οι μακροχρόνιοι εχθροί, ο ηγέτης του Kuomintang Chai Kanshi και ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μάο Τσε Τουνγκ, σταμάτησαν προσωρινά να πολεμούν για χάρη της απελευθέρωσης της χώρας τους από τους Ιάπωνες. Τόσο οι δυτικές χώρες όσο και η Σοβιετική Ένωση άρχισαν να υποστηρίζουν τους Κινέζους. Και σύντομα έγινε σαφές ότι ο αυτοκρατορικός στρατός στην Κίνα δεν έκανε ένα blitzkrieg (σ.σ κεραυνοβόλος πόλεμος). Η Ιαπωνία βυθίστηκε βαθιά σε έναν πόλεμο που απαιτούσε όλο και περισσότερους πόρους. Και ανθρώπινο και υλικό. Συμπεριλαμβανομένων καυσίμων και άλλων πρώτων υλών που εισήγαγε η χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και οι Αμερικανοί εκμεταλλεύτηκαν αυτή την εξάρτηση για να επιφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στην Ιαπωνία.

Το 1940, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν εμπάργκο στην προμήθεια αεροπορικών καυσίμων και μετάλλων στην Ιαπωνία. Το καλοκαίρι του 1941, μετά την είσοδο των ιαπωνικών στρατευμάτων στη γαλλική Ινδοκίνα, η Ουάσιγκτον πάγωσε όλα τα ιαπωνικά περιουσιακά στοιχεία στη χώρα και επέβαλε εμπάργκο πετρελαίου εναντίον της. Αυτό έφερε την Ιαπωνία στο χείλος της κατάρρευσης, αφού τα αποθέματα των απαραίτητων πόρων θα επαρκούσαν για ένα χρόνο στην καλύτερη περίπτωση. Επιπλέον, οι Αμερικανοί ενίσχυσαν γρήγορα τον στόλο τους στον Ειρηνικό, δημιουργώντας συνθήκες για πλήρη ναυτικό αποκλεισμό της Ιαπωνίας.

Για την άρση του εμπάργκο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την απόσυρση των στρατευμάτων από την Ινδοκίνα, τον τερματισμό του πολέμου στην Κίνα και τη σύναψη συμφώνων μη επίθεσης με άλλα εδάφη που απειλούνται από την Ιαπωνία, όπου δεν είχε εισβάλει ακόμη.

Οι Ιάπωνες προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με πιο ήπιους όρους, αλλά οι διαπραγματεύσεις απέβασην άκαρπες.

Μετά από αυτό, αποφασίστηκε να ξεκινήσει ένας πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην πραγματικότητα, σε αυτήν την προϊστορία, υπάρχει μια απάντηση στο κοινό ερώτημα - γιατί η Ιαπωνία χτύπησε ακριβώς προς το νότο και δεν πήγε σε πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ, όταν οι Γερμανοί ήταν ήδη κοντά στη Μόσχα. Η απάντηση εναπόκειται στο λόγο ότι η επίθεση στη Σοβιετική Άπω Ανατολή δεν έλυνε το κύριο πρόβλημα για την Ιαπωνία, την προμήθεια πρώτων υλών. Τα κοιτάσματα πετρελαίου στη Σιβηρία δεν είχαν ακόμη αρχίσει να αναπτύσσονται. Και μετά το Khalkhin Gol, οι Ιάπωνες φοβήθηκαν τον “Κόκκινο Στρατό”, συνειδητοποιώντας ότι δεν ήταν πολύ αδύναμος εχθρός. Και η ιαπωνική επίθεση θα μπορούσε να τελειώσει με μια νέα ήττα, η οποία θα είχε μοιραίες συνέπειες για τον ιαπωνικό στρατό στην Κίνα.

Ως εκ τούτου, οι Ιάπωνες αποφάσισαν να χτυπήσουν στο νότο όπου υπήρχαν πρώτες ύλες και καύσιμα.

Αλλά πρώτα, έπρεπε να καταστρέψουν τον ισχυρό στόλο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

 

Σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη του αποκλεισμού των καυσίμων, ο ιαπωνικός στρατός άρχισε να αναπτύσσει ένα σχέδιο για μια επίθεση στην κύρια ναυτική βάση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό - Περλ Χάρμπορ στο νησί Oahu της Χαβάης.

Στόχος ήταν να σταματήσουν οριστικά οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στόλου στην περιοχή, να ξεμπλοκάρουν τις προμήθειες πετρελαίου και να καταλάβουν τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Ινδονησία χωρίς εμπόδια.

Η Χαβάη βρίσκεται έξι χιλιάδες χιλιόμετρα από τις ιαπωνικές ακτές. Δηλαδή, η επιχείρηση αρχικά σχεδιάστηκε ως πολύ τολμηρή. Σχεδιάστηκε να προκληθεί η ήττα στους Αμερικανούς στο έδαφός τους, μακριά από τις ιαπωνικές βάσεις.

Η επίθεση σχεδιάστηκε από τις δυνάμεις έξι αεροπλανοφόρων, που μετέφεραν περίπου 400 αεροσκάφη. Το σχέδιο αποτυπώθηκε από τον ναύαρχο Γιαμαμότο. Πίστευε ότι από αέρος ο στόλος στο λιμάνι του ήταν εξαιρετικά ευάλωτος. Δηλαδή το στοιχείο της αεροπορικής επίθεσης ήταν το κύριο. Κάθε αεροπλανοφόρο είχε τον δικό του τομέα πυρός και στόχους στον αμερικανικό στόλο.

Ο Yamamoto, παρεμπιπτόντως, ήταν αντίθετος στον πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιστεύοντας ότι η Ιαπωνία δεν θα μπορούσε να τον κερδίσει από στρατηγική προοπτική. Όταν όμως ελήφθη η διαταγή προετοιμασίας για πόλεμο, ο ναύαρχος υπάκουσε και ανέπτυξε την επιχείρηση με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή ζημιά στις Ηνωμένες Πολιτείες από την αρχή. Και ξνα ξεκινήσει εγκαίρως για να ολοκληρώσει την κατοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και να καταλάβει μια σειρά από νησιά του Ειρηνικού.

Το σχέδιο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον στρατό τον Ιανουάριο του 1941. Ο αμερικανικός στόλος θα έπρεπε να είχε δεχθεί επίθεση κατά μήκος του μόνο στις βάσεις του -δηλαδή σε σημεία συμπαγούς συγκέντρωσης- από αεροπορία και υποβρύχια.

Αποφασίστηκε να σταλεί η ομάδα μεταφορέων σε κυκλικό κόμβο μέσω του βορρά - για να μην γίνει αντιληπτό από τα αμερικανικά περιπολικά πλοία - με στροφή προς τα νότια πλησιάζοντας τη Χαβάη κατά περίπου 350 χιλιόμετρα, ώστε το αεροπλάνο να απογειωθεί για βομβαρδισμό και να επιστρέψει.

Ο στόλος, υπό τη διοίκηση του αντιναύαρχου Nagumo, ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου.

Το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, ιαπωνικά υποβρύχια άρχισαν να διεισδύουν στο Περλ Χάρμπορ.

Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου, δύο ιαπωνικά αεροσκάφη αναγνώρισης πέταξαν στο Οάχου για να διευκρινίσουν τους στόχους για την επίθεση. Μετά ήρθε το πρώτο κύμα 183 επιθετικών αεροσκαφών. Εντοπίστηκαν από ραντάρ, ο συναγερμός αναφέρθηκε στο αρχηγείο, αλλά ολόκληρη η ηγεσία της αμερικανικής ναυτικής βάσης, όπως αποδείχθηκε, πήγε για πρωινό και έχασε ένα σημαντικό μήνυμα.

Η επίθεση συνέβη ταυτόχρονα σε όλα τα στρατιωτικά αεροδρόμια στο Oahu έτσι ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην μπορούν να σηκώσουν αεροσκάφη για αντεπίθεση. Λόγω του ότι τα αεροπλάνα ήταν κοντά, έγιναν εύκολη λεία για τις ιαπωνικές βόμβες και αναφλέγονταν πολύ γρήγορα.

Παρόμοια εικόνα παρατηρήθηκε στην ΕΣΣΔ στην αρχή του πολέμου -ακάλυπτα αεροπλάνα κάηκαν μαζικά από γερμανικές βόμβες- αλλά, όπως βλέπουμε, αυτό δεν δίδαξε τίποτα στους Αμερικανούς.

Στον κύριο στόχο - το Περλ Χάρμπορ - τα ιαπωνικά αεροπλάνα έφτασαν περίπου στις 8 το πρωί. Όλα τα πλοία που συνάντησαν πυροβολήθηκαν από τορπίλες που έπεσαν από αεροσκάφη. Το θωρηκτό Arizona βυθίστηκε, σοδηγώντας στο θάνατο 1.100 ανθρώπους - περισσότερες από τις μισές απώλειες των Αμερικανών στο Περλ Χάρμπορ.

Περίπου στις 9 το πρωί ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της αεροπορικής επίθεσης. Προσπάθησαν να του αντισταθούν: αρκετά αεροσκάφη των ΗΠΑ που γίτωσαν απογειώθηκαν, αλλά καταρρίφθηκαν από έναν πιο πολυάριθμο και ευέλικτο εχθρό. Επίσης, οι Αμερικανοί κατάφεραν να βγάλουν αρκετά πλοία στη θάλασσα, όπου ήταν λιγότερο επιτυχές να τους επιτεθούν παρά σε έναν κόλπο με μεγάλη συγκέντρωση πλοίων.

Αλλά σε γενικές γραμμές ήταν μια αποτυχία. Καταστράφηκαν 188 αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, άλλα 159 ήταν εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βυθίστηκαν ή υπέστησαν ζημιές 18 πλοία, μερικά από τα οποία αργότερα αποκαταστάθηκαν και κατάφεραν να πολεμήσουν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Οι ιαπωνικές απώλειες ήταν αρκετές φορές λιγότερες: μόνο το 5% των αεροσκαφών χάθηκαν ανεπανόρθωτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπτώσεις στο Περλ Χάρμπορ

 

Την ίδια στιγμή, ούτε ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο δεν χτυπήθηκε γιατί απλώς δεν ήταν στη Χαβάη. Δηλαδή, σε γενικές γραμμές, η ναυτική δύναμη των ΗΠΑ δεν έχει υπονομευτεί πλήρως. Ωστόσο, οι Ιάπωνες είχαν τα χέρια τους ελεύθερα για ένα ορισμένο διάστημα.

Μετά το Περλ Χάρμπορ, τα αμερικανικά στρατεύματα στις Φιλιππίνες (την εποχή εκείνη αποικία των ΗΠΑ) ηττήθηκαν επίσης γρήγορα, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη καταλήφθηκαν (όπου συνθηκολόγησε μια μεγάλη βρετανική φρουρά).

Στη συνέχεια, η Βρετανική Βιρμανία, η Ινδονησία και αμέτρητα νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό καταλήφθηκαν.

Την επομένη της επίθεσης - 8 Δεκεμβρίου - ο πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ κήρυξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία. Έτσι μπήκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκάλεσαν την πρώτη τους σοβαρή ήττα στους Ιάπωνες το καλοκαίρι του 1942 στη Μάχη της Ατόλης του Μίντγουεϊ. Και μέχρι το τέλος του έτους, η ιαπωνική επίθεση είχε εξαντληθεί στις περισσότερες κατευθύνσεις. Κατά τη διάρκεια του 1943, οι Αμερικανοί συσσώρευσαν δύναμη και το 1944 εξαπέλυσαν στρατηγική επίθεση.

Τον Σεπτέμβριο του 1945, η Ιαπωνία υπέγραψε παράδοση.

Ωστόσο, το θέμα του Περλ Χάρμπορ έγινε κεντρικό στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτόν τον πόλεμο.

Δεν ήταν ξεκάθαρο γιατί σε επίθεση από την ανοιχτή θάλασσα, όπου δεν υπάρχει φυσικό καταφύγιο, οι Αμερικανοί πιάστηκαν στον ύπνο.

Κάποτε, αυτό έγινε η βάση για μια θεωρία συνωμοσίας. Λένε ότι η ηγεσία των ΗΠΑ δημιούργησε σκόπιμα μια κρίσιμη κατάσταση διακόπτοντας τις προμήθειες πετρελαίου στους Ιάπωνες. Στη συνέχεια επέτρεψε την ήττα του Περλ Χάρμπορ για να έχει λόγο να πείσει τον αμερικανικό πληθυσμό για πόλεμο και να βγει από την πολιτική του απομονωτισμού, που πολλοί στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν.

Αυτή η εκδοχή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Αλλά αυτή η θεωρία συζητείται μέχρι σήμερα.

Η Κίνα δεν είναι Ιαπωνία

 

Το Περλ Χάρμπορ, παρά τη νίκη, έγινε το σημείο αναφοράς για την ήττα των Ιαπώνων στον πόλεμο.

Αλλά η πτώση της Ιαπωνίας δεν προκλήθηκε μόνο από τους πυρηνικούς βομβαρδισμούς και τις ναυτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών. Και επίσης από το χτύπημα της Σοβιετικής Ένωσης στις χερσαίες δυνάμεις των Ιαπώνων στο έδαφος της βορειοανατολικής Κίνας και της Βόρειας Κορέας.

Ως αποτέλεσμα, ο στρατός Kwantung ηττήθηκε.

Έτσι, με τις κοινές προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, η Ιαπωνία ηττήθηκε.

Αλλά, επαναλαμβάνουμε, όλα ξεκίνησαν με έναν αποκλεισμό καυσίμων της Ιαπωνίας, που θα μπορούσε να την βάλει στη γωνία χωρίς ούτε μια ριπή.

Και αυτό το θέμα μας παραπέμπει άμεσα στην τρέχουσα πραγματικότητα.

Η Κίνα, η οποία θεωρείται πλέον από τους Αμερικανούς ως ο κύριος ανταγωνιστής στον κόσμο, εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγόμενες πρώτες ύλες. Και σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης -για παράδειγμα, γύρω από την Ταϊβάν- το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μπορεί να εμποδίσει τις διαδρομές παράδοσης αγαθών στη ΛΔΚ δια θαλάσσης.

Ωστόσο, από αυτή την άποψη, υπάρχει τουλάχιστον μια βασική διαφορά μεταξύ της σημερινής κατάστασης και των εποχών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Για να νικήσουν την Ιαπωνία βοήθησε η ΕΣΣΔ. Και τώρα, πίσω από την πλάτη της Κίνας, υπάρχει μια συμμαχική Ρωσία, η οποία μπορεί να παρέχει ό,τι χρειάζεται η Κίνα μέσω ξηράς. Το οποίο οι Αμερικανοί δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν με κανέναν τρόπο.

Και αυτό μας φέρνει στην εξαιρετική σημασία του «ρωσικού ζητήματος» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους Αμερικανούς να απομακρύνουν τη Ρωσία από την Κίνα, κάτι που θα κάνει την Κίνα πιο ευάλωτη μπροστά σε μια πιθανή σύγκρουση με την Ουάσιγκτον.

Αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν ήταν δυνατό. Η πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας φέρνει τη Μόσχα ακόμα πιο κοντά στο Πεκίνο. Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον αναζητά νέους τρόπους για να αλλάξει την κατάσταση - είτε με περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής (με την ελπίδα να αναγκάσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να απομακρυνθεί από την Κίνα), είτε, αντίθετα, μέσω συμβιβασμών και παραχωρήσεων. Αυτό, προφανώς, εξηγεί τα εξαιρετικά αντιφατικά μηνύματα από τη Δύση που διαδίδονται σε σχέση με τη Ρωσία τον τελευταίο καιρό. Συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ