ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Το F-35 καταστροφικότερο όσο ποτέ: Θα φέρει το υπερόπλο GBU-53/B StormBreaker

Η GBU-53/B StormBreaker, παλαιότερα γνωστή ως Small Diameter Bomb II, είναι μια αμερικανική βόμβα ολίσθησης που εκτοξεύεται από αέρα, καθοδηγούμενη με ακρίβεια.

Η βόμβα μπορεί να χρησιμοποιήσει GPS/INS για να οδηγηθεί στη γενική γειτνίαση ενός κινούμενου στόχου κατά την αρχική φάση αναζήτησης, με ενημερώσεις διόρθωσης πορείας που παρέχονται χρησιμοποιώντας έναν σύνδεσμο μέσω 16 συνδέσμων δεδομένων UHF. 

Η βόμβα έχει τρεις τρόπους πρόσκτησης στόχου: χιλιοστομετρικού κύματος ραντάρ, υπέρυθρες παλιννόστησης χρησιμοποιώντας ένα ψυχόμενο αναζητητή απεικόνισης, και ημι-ενεργή παλιννόστησης λέιζερ. Το όπλο είναι ικανό, να συγχωνεύει τις πληροφορίες από τους αισθητήρες για την ταξινόμηση του στόχου και μπορεί να δώσει προτεραιότητα σε ορισμένους τύπους στόχων, όπως επιθυμείτε όταν χρησιμοποιείται σε ημιαυτόνομη λειτουργία.

Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση στην οποία ανακοινώθηκε η πρώτη πτώση μιας GBU-53/B StormBreaker από ένα F-35 Lightning II, η Raytheon δημοσίευσε περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με τη δοκιμαστική πτήση. Αν και η εταιρεία δεν διευκρίνισε πόσο καιρό πριν έγινε η δοκιμή, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2021 από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, με το όπλο να εκτοξεύτηκε από ένα F-35B του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ που είχε ανατεθεί στο Air Test and Evaluation Squadron Two Three (VX -23).

Ως μέρος της δοκιμής, ο ιπτάμενος που πετούσε το F-35B χρησιμοποίησε το όπλο με δυνατότητα δικτύου ως κατευθυνόμενο πυρομαχικό, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο που θα χρησιμοποιούσε κανείς στη μάχη, από τον σχεδιασμό της αποστολής μέχρι την απελευθέρωση. Μετά την απελευθέρωση του όπλου, ένα κοντινό F/A-18F Super Hornet παρακολούθησε τη συμπεριφορά του όπλου σε ένα κοινό δίκτυο μέχρι την επιτυχή πρόσκρουση, επιδεικνύοντας μια επιτυχημένη ικανότητα συνδεσιμότητας δικτύου.

Αυτή η δυνατότητα, έχει σκοπό να δώσει σε ένα αεροσκάφος τη δυνατότητα να ρίξει το όπλο και στη συνέχεια να παραδώσει τα χειριστήρια του σε άλλο αεροσκάφος συνδεδεμένο στο ίδιο δίκτυο. Αυτό θεωρείται κρίσιμο για ένα περιβάλλον μάχης JADC2 (Joint All Domain Command and Control), καθώς ο στρατός των ΗΠΑ στοχεύει να συνδέσει αισθητήρες, πλατφόρμες και οπλικά συστήματα για επιχειρήσεις πολλαπλών τομέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η επιχειρησιακή ευελιξία του όπλου αυξάνει  την ικανότητα του F-35 και συμβάλλει στον περιορισμό του χρόνου που ξοδεύουν τα μαχητικά μας σε κίνδυνο», δήλωσε ο Alison Howlett, διευθυντής προγράμματος StormBreaker στη Raytheon Missiles & Defense. "Το StormBreaker επιτρέπει στους πιλότους, να χτυπούν κινούμενους στόχους σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, στους οποίους βασίστηκαν οι αντίπαλοί μας στο παρελθόν για να αποφύγουν τον εντοπισμό", είπε.

Η GBU-53/B, επίσης γνωστή ως Small Diameter Bomb II , σχεδιάζεται να συνεχίσει τις αναπτυξιακές και στη συνέχεια τις επιχειρησιακές δοκιμές, για να αποδείξει την ασφάλεια και την ικανότητα του όπλου όταν χρησιμοποιείται από το F-35. Το SDB II έχει προγραμματιστεί να ολοκληρώσει την ενσωμάτωση σε όλες τις εκδόσεις F-35 έως το 2023.

Η ενσωμάτωση στο F-35B θα μπορούσε να είναι η πιο ευαίσθητη, καθώς το 2015 προέκυψε, ότι κατά τη διάρκεια αρχικών ελέγχων προσαρμογής της βόμβας BRU-61/A, η σχάρα όπλων δεν μπορούσε να χωρέσει μέσα στις θήκες όπλων της παραλλαγής STOVL, απαιτώντας επανασχεδιασμό μιας υδραυλικής γραμμής και ενός δομικού βραχίονα για να αναπτυχθεί με την αναβάθμιση Block 4. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. αναπτύσσει επίσης μια σχάρα κοινής μινιατούρας πυρομαχικών.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, θα δηλώσει την αρχική ικανότητα λειτουργίας της GBU-53/B StormBreaker στο Super Hornet, μετά την ολοκλήρωση των επιχειρησιακών δοκιμών το 2022. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, εκκαθάρισε το όπλο στο F-15E Strike Eagle το 2020, καθιστώντας το, το πρώτο αεροσκάφος ικανό να κουβαλήσει το όπλο. Η Πολεμική Αεροπορία και η Raytheon, έριξαν 14 έξυπνα όπλα StormBreaker στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης Συστήματος Όπλων 2021, συνεχίζοντας την αξιολόγηση και την ανάπτυξη τακτικής, για να ανοίξει ο δρόμος για επιχειρησιακή χρήση από τις πολεμικές αεροπορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο για το F-35, θα μπορεί να μεταφέρει οκτώ όπλα StormBreaker εσωτερικά και οκτώ εξωτερικά , παρέχοντας στην 5η γενιά αεροσκαφών την δυνατότητα να χτυπούν κινούμενους στόχους σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, αντιμετωπίζοντας ένα ευρύ φάσμα απειλών και σεναρίων. Περαιτέρω ευελιξία προστίθεται από την κεφαλή πολλαπλών εφέ, η οποία είναι εξοπλισμένη με διαμορφωμένους πίδακες φόρτισης, εφέ κατακερματισμού και εκτόξευσης φόρτισης και μια επιλογή για καθυστερημένη έξυπνη ασφάλεια. Το συνολικό βάρος του όπλου, είναι λίγο πάνω από 200 λίβρες, με το μισό από αυτό να είναι μόνο η κεφαλή.

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό της GBU-53/B, είναι το πρόγραμμα αναζήτησης τριπλής λειτουργίας που χρησιμοποιεί ραντάρ υπέρυθρων και χιλιοστών κυμάτων, για να βλέπει μέσα από την ομίχλη, τον καπνό και τη βροχή καθώς το όπλο γλιστράει πάνω από 45 μίλια για να χτυπήσει σταθερούς ή κινούμενους στόχους στη γη ή σε θάλασσα. Οι άλλοι τρόποι που είναι διαθέσιμοι για την απόκτηση στόχου, είναι η πιο κοινή ημι-ενεργή εύρεση λέιζερ και η καθοδήγηση GPS/INS.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...