ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος καθυστερεί τη δημοσιοποίηση των αρχείων για την δολοφονία του Τζον Κένεντυ

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Παρασκευή ότι θα καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση μακροχρόνιων απόρρητων εγγράφων που σχετίζονται με τη δολοφονία του πρώην προέδρου Τζον Φ. Κένεντυ. Ο Τζο Μπάιντεν έγραψε σε δήλωσή του ότι τα εναπομείναντα αρχεία «θα παρακρατηθούν από την πλήρη δημόσια αποκάλυψη» μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του επόμενου έτους -- σχεδόν 60 χρόνια μετά τη δολοφονία του Κένεντυ στο Ντάλας του Τέξας το 1963.

Το 2017, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε αρκετές χιλιάδες μυστικούς φακέλους για τη δολοφονία, αλλά απέκρυψε άλλους για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο εθνικός αρχειοφύλακας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για μια αναθεώρηση αυτής της έκδοσης, η οποία επιβραδύνθηκε από την πανδημία.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι η καθυστέρηση ήταν «απαραίτητη για την προστασία από αναγνωρίσιμες απειλές στην εθνική άμυνα, τις επιχειρήσεις πληροφοριών, την επιβολή του νόμου ή να επηρεάσει τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ» και ότι όλα αυτά «υπερβαίνουν το δημόσιο συμφέρον για άμεση αποκάλυψη των αρχείων».

Η δολοφονία του 46χρονου προέδρου ήταν μια «βαθιά εθνική τραγωδία» που «συνεχίζει να αντηχεί στην αμερικανική ιστορία και στις μνήμες τόσων πολλών Αμερικανών που ήταν ζωντανοί εκείνη την τρομερή μέρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μια 10μηνη έρευνα με επικεφαλής τον τότε αρχιδικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Earl Warren, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Lee Harvey Oswald, πρώην πεζοναύτης που ζούσε στη Σοβιετική Ένωση, έδρασε μόνος όταν πυροβόλησε την αυτοκινητοπομπή του Kennedy.

Ωστόσο, η έρευνα της Επιτροπής επικρίθηκε ως ελλιπής, με μια επιτροπή του Κογκρέσου να καταλήγει αργότερα ότι ο Κένεντι "πιθανώς δολοφονήθηκε ως αποτέλεσμα συνωμοσίας".

Η νομοθεσία των ΗΠΑ απαιτεί να γνωστοποιούνται όλα τα κυβερνητικά αρχεία σχετικά με τη δολοφονία «για να μπορέσει το κοινό να ενημερωθεί πλήρως».

Τα Εθνικά Αρχεία δημοσίευσαν χιλιάδες έγγραφα στο κοινό ως μέρος του President John F. Kennedy Assassination Records Collection Act of 1992, ανεπίσημα γνωστό ως JFK Act. Τα αρχεία είναι προσβάσιμα online.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποφασιστική κίνηση της Αθήνας με Χαρδαλιά και Φλώρο αποσόβησε «θερμό» επεισόδιο στη Ρόδο και ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Όλα τα εμπορικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση συντονίστηκαν με τον Ελληνικό Θάλαμο Επιχειρήσεων, αφήνοντας τους...
Ελληνοτουρκικά 0

Πιο επικίνδυνοι από τους "κολυμβητές της νύχτας"! Τούρκος αναλυτής: Η λύση στο θέμα των ΑΟΖ είναι Κοινή οικονομική ζώνη για Ελλάδα-Τουρκία

Μια νέα τάση δημιουργείται στο εσωτερικό της γείτονος και το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα πρέπει να μας ανησυχεί...