ΗΠΑ

"Μπλόφα" ή "άσσος στο μανίκι"; Οι ΗΠΑ δεν απάντησαν ακόμη για την αγορά νέων 40 F-16 στον Ερντογάν

Ο  Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για την επένδυσή της στο πρόγραμμα F-35, από το οποίο η Άγκυρα απομακρύνθηκε μετά την αγορά συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας  S-400 από τη Ρωσία.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Τουρκία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν 40 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την περιοδεία του στην Αφρική, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θέλει επιστροφή της επένδυσής της στο πρόγραμμα F-35 και ότι οι συνομιλίες για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη.

"Υπάρχει η πληρωμή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουμε κάνει για τα F-35 και οι ΗΠΑ είχαν μια τέτοια πρόταση ως αντάλλαγμα για αυτές τις πληρωμές", είπε ο Ερντογάν.

«Και σχετικά με αυτό, είπαμε να κάνουμε ό, τι χρειαστεί για να καλυφθούν οι αμυντικές ανάγκες της χώρας μας», είπε, προσθέτοντας ότι τα νέα αεροσκάφη F-16 θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη  της μαχητικής ισχύος του αεροπορικού  στόλου  της χώρας του

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά F-35, κατασκευασμένα από την Lockheed Martin Corp (LMT.N), αλλά οι ΗΠΑ διέγραψαν την Τουρκία από το πρόγραμμα το 2019 αφού απέκτησε ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400.

Η δεκαετής  σύμπραξη μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Τουρκίας, πέρασε άνευ προηγουμένου διατάραξη τα τελευταία πέντε χρόνια σχετικά με διαφωνίες αναφορικά με την πολιτική στη Συρία, τους στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Μόσχα, τις ναυτικές φιλοδοξίες της στην ανατολική Μεσόγειο, τις κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον κρατικής τουρκικής τράπεζας και τη διάβρωση δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία.

Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα προκάλεσε επίσης κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ουάσινγκτον έβαλε στη μαύρη λίστα τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της, Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους τρεις υπαλλήλους.

Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία να μην αγοράσει περαιτέρω ρωσικά όπλα. Αλλά ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να σκοπεύει να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα S-400 από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να εμβαθύνει τη ρήξη με την Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αίτημα για τα αεροσκάφη πιθανότατα θα δυσκολευτεί να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου τα συναισθήματα για την Τουρκία έχουν οξυνθεί βαθιά τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει διμερής υποστήριξη στο αμερικανικό Κογκρέσο για να ωθήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Άγκυρα, κυρίως για την αγορά ρωσικών όπλων και το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Άγκυρα δήλωσε ότι ελπίζει σε καλύτερους δεσμούς υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και περιμένει.

Η Τουρκία θέλει όντως να πάρει τα F-16 από τις ΗΠΑ ή μπλοφάρει;

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ερώτημα, αφού αυτή  η κίνηση του Τούρκου Προέδρου αντιδιαστέλλεται πλήρως της ρητορικής τόσο του ίδιου όσο και του ΥΠΑΜ, ΥΠΕΞ  του αλλά και άλλων αξιωματούχων σε σχέση με την τουλάχιστον σκληρή έως προσβλητική ρητορική κατά των ΗΠΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και με την αναγγελία σοβαρής πιθανότητας για αγορά δεύτερης συστοιχίας S-400.

O Eρντογάν ξέρει πολύ καλά ότι είναι όντως πάρα πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να περάσει η πώληση των 40 F-16 πρός την Τουρκία από το αμερικανικό Κογκρέσο και κατά συνέπεια να υλοποιηθεί.

 Τότε θα πεί κάποιος γιατί το ζητάει;

Επιθυμεί ο Ερντογάν να δείξει ότι η Τουρκία εξάντλησε κάθε πιθανότητα να τα βρεί με τις ΗΠΑ, οι οποίες τον σπρώχνουν προς την αγκαλιά της Ρωσίας.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί στη συνέχεια να τα βρεί σε προσωπικό επίπεδο με τον Μπάϊντεν και αν τελικά και αυτό δεν του βγεί, να έχει το άλλοθι  ότι προτίμησε να πάρει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη SU με τα οποία φλερτάρει καθώς και δεύτερη συστοιχία S-400, αφού οι ΗΠΑ δεν του δίνουν όπλα, αλλά και να επέμβει  στρατιωτικά κατά των Κούρδων του YPG της Συρίας

Προσπαθεί λοιπόν  ο Ερντογάν να βάλλει σε δίλημμα τον Μπάϊντεν , ευελπιστώντας να μαλακώσει αυτός τη στάση του έναντι της Τουρκίας στη Συρία, επιτρέποντας της αρχικά  να επιτεθεί κατά των Κούρδων του YPG,  ως απότοκο της μη πώλησης των F-16, αλλά και της δέσμευσης προς τις ΗΠΑ στη συνέχεια, της  μη αγοράς ρωσικών όπλων από τον Ερντογάν

Συνεπώς η πραγματοποίηση της τουρκικής επίθεσης κατά των Κούρδων του YPG θα γίνει μόλις ο Ερντογάν εισπράξει το όχι για την αγορά των F-16 από τον Μπάϊντεν, το πιθανότερο στα τέλη Οκτωβρίου , στο περιθώριο των G-20 στη Ρώμη, όπου ευελπιστεί να συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Τι θα γίνει όμως αν οι ΗΠΑ αδιαφορήσουν πλήρως για τα τεχνάσματα του Ερντογάν;

Στην περίπτωση εκείνη που ο Μπάϊντεν δεν απαντήσει στον Ερντογάν για τα F-16, ούτε δεχθεί να τον δεί στη Ρώμη, τότε τα δύσκολα πέφτουν στον Ερντογάν, αφού πλέον αν λάβει την πρωτοβουλία να στραφεί προς τον Πούτιν για αγορά όπλων και επιτεθεί στους Κούρδους του YPG, τότε θα κινδυνεύει να τεθεί ολοκληρωτικά εκτός της προστασίας των ΗΠΑ, ένας με έναν με τον Πούτιν, κάτι καθόλου μα καθόλου βολικό για τον ίδιο και την Τουρκία

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ