ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ αποκαλύπτουν αριθμούς του πυρηνικού οπλοστασίου τους για πρώτη φορά από το 2018

Μετά από 32 χρόνια η συνθήκη πυρηνικού αποκλεισμού (INF), μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ αποτελεί παρελθόν με την Ουάσινγκτον να αποχωρεί, καταγγέλλοντας τη Μόσχα για παραβιάσεις.

Η κατάρρευση της συνθήκης για τα οπλοστάσια των πυραύλων μέσου βεληνεκούς ,εγείρει ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, ενώ στον χορό της αντιπαράθεσης μπήκε και το NATO.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε προαναγγείλει από το 2018 την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη, δίνοντας, τότε, διορία στην Ρωσία μέχρι την 1η Αυγούστου για να «συμμορφωθεί».

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποκάλυψε τον αριθμό των πυρηνικών όπλων στο οπλοστάσιο της χώρας για πρώτη φορά από το 2018, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να κρατήσει τα στοιχεία μυστικά.

Σε πρόσφατη δήλωση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τον αριθμό των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, ενεργών και ανενεργών, σε 3.750 από τον Σεπτέμβριο του 2020.

«Η αύξηση της διαφάνειας των πυρηνικών αποθεμάτων των κρατών είναι σημαντική για τις προσπάθειες μη διάδοσης και αφοπλισμού», υποστήριξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

https://twitter.com/nukestrat/status/1445485131293102092?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1445486735736000519%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fsouthfront.org%2Fu-s-reveals-nuclear-arsenal-numbers-for-the-first-time-since-2018%2F

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν περισσότερες από 70.000 πυρηνικές κεφαλές από το 1945, περισσότερο από όλα τα άλλα πυρηνικά όπλα μαζί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αμερικανική κυβέρνηση ξόδεψε τουλάχιστον 9,61 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε σημερινούς όρους για πυρηνικά όπλα.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι και κατασκευαστές πυρηνικών όπλων στον κόσμο, ακολουθούμενοι από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα και το Ισραήλ , το οποίο δεν έχει δηλώσει ότι διαθέτει πυρηνικές κεφαλές, αλλά δεν αρνείται ότι τα διαθέτει. Το καθεστώς δεν επιτρέπει ούτε διεθνή επιθεώρηση των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

Εν τω μεταξύ, ο μόνιμος πρέσβης του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη Majid Takht Ravanchi, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καθιστούν αδύνατη την αποπυρηνικοποίηση της Μέσης Ανατολής.

"Στην περιοχή μας, η στάση των ΗΠΑ και του ισραηλινού καθεστώτος για την ελεύθερη ζώνη πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή, που ξεκίνησε το Ιράν το 1974, εμπόδισαν τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης", δήλωσε ο Ματζίντ Ταχτ Ραβάντσι σε συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σχετικά με 6η Οκτώβρη.

Παρόλο που το πρόγραμμα όπλων του έχει μετατρέψει το Ισραήλ στον μοναδικό κάτοχο πυρηνικών όπλων στην περιοχή, το Τελ Αβίβ ούτε παραδέχεται ούτε αρνείται ότι διαθέτει τέτοιου εξοπλισμού. Εν τω μεταξύ, έχει αποφύγει πάντοτε τον έλεγχο του πυρηνικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), χάρη στη συνεχή προστασία που του παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη διεθνή σκηνή.

«Το ισραηλινό καθεστώς, διαθέτει όλα τα είδη όπλων μαζικής καταστροφής και απειλεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των περιφερειακών χωρών», δήλωσε ο Ταχτ Ραβάντσι.

«Αυτό το καθεστώς πρέπει να αναγκαστεί να συμμετάσχει σε όλα τα συναφή μέσα, συμπεριλαμβανομένου του NPT (Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων), χωρίς καμία προϋπόθεση, ενώ αποδέχεται τις ολοκληρωμένες εγγυήσεις του ΔΟΑΕ», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...