ΗΠΑ

Οι S-400 “αγκάθι” και στις σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας ! Στον αέρα ο Quad - Δεν έφυγαν από την Τουρκία, δεν θα φύγουν από εμάς

Το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 πέρα από τη στρατιωτική του σημασία, έχει αποκτήσει και μία αντίστοιχη διπλωματική. Οι S-400 έχουν πωληθεί από τη Ρωσία στη Λευκορωσία, στην Τουρκία, στην Ινδία και στην Αλγερία, ενώ έχουν αναπτυχθεί από τη Μόσχα και στη Συρία.

Από το 2009 η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα, είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πώληση στην Τουρκία του συστήματος Patriot, χωρίς αποτέλεσμα. Το 2017, η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό σύστημα, ως αποτέλεσμα και της βοήθειας που προσέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον  Ερντογάν, μετά το «αποτυχημένο» πραξικόπημα του 2016.

Από εκεί και πέρα τα γεγονότα είναι γνωστά. Η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα του F-35 και τον Δεκέμβριο 2020, της επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ που αφορούσαν την πολεμική της βιομηχανία.

Η Ινδία έχει επίσης αγοράσει τους S-400, των οποίων η παραλαβή θα γίνει στο τέλος του 2021 και η Ουάσιγκτον την απειλεί με κυρώσεις.

Η προειδοποίηση για κυρώσεις έρχεται σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ χρειάζονται την Ινδία, για την ανάσχεση της Κίνας μέσω της Quad (της συμμαχίας ΗΠΑ, Αυστραλίας, Ιαπωνίας και Ινδίας). Η Ινδία είναι εδώ και πολλά χρόνια, πελάτης της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας και η Ουάσιγκτον επιθυμεί, να σταματήσει αυτή η τάση και το Δελχί να στραφεί προς την αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Η Ινδία όμως, με βάση την ιστορία της στο Κίνημα των Αδεσμεύτων Χωρών, αναμένεται να προσπαθήσει να κρατήσει αποστάσεις από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις.

Ένας από τους πρώην υπουργούς της Ινδίας, ο βουλευτής Subramanian Swamy, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ θα συμπεριλάβουν την Ινδία στις κυρώσεις CAATSA, που επιβλήθηκαν σε χώρες, που αγοράζουν ρωσικής κατασκευής προηγμένα οπλικά συστήματα όπως η Τουρκία και η Κίνα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκβιάζουν όχι μόνο τους εχθρούς τους αλλά και τους συμμάχους τους μέσω κυρώσεων». λέει

Αυτή τη φορά, η Ινδία είναι ο στόχος των ΗΠΑ, οι οποίες εφαρμόζουν τη νομοθεσία του νόμου "Combating Enemies America Through Sanctions Act (CAATSA)" σε χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία, οι οποίες αγοράζουν ρωσικής κατασκευής όπλα.

Το Πεντάγωνο είχε προηγουμένως παροτρύνει το Νέο Δελχί, να σταματήσει να αγοράζει όπλα S-400 από τη Ρωσία, προκειμένου να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Subramanian Swamy, πρώην υπουργός και ανώτερος βουλευτής στην Ινδία, δήλωσε ότι η πρώτη παρτίδα του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 αναμένεται να παραδοθεί τον Νοέμβριο, "οι ΗΠΑ θα επιβάλουν σίγουρα κυρώσεις CAATSA στην Ινδία". είπε.

Ο Σουάμι, ο οποίος συμμετείχε σε μια συζήτηση με θέμα "Σχέσεις Ινδο-ΗΠΑ: Πρόσφατες εξελίξεις", δήλωσε, ότι έλαβε πληροφορίες από κάποιον που γνωρίζει την αμερικανική τάξη και είπε ότι "τα έγγραφα κυρώσεων της Ινδίας ετοιμάστηκαν και φυλάχθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών. Θα ανακοινωθούν σύντομα, μετά την άφιξη των S-400. Δεν έφυγαν από την Τουρκία, δεν θα φύγουν ούτε από εμάς».

Το σημαντικότερο οπλικό σύστημα που έχουν πουλήσει οι ΗΠΑ στην Ινδία, είναι τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 και οι πύραυλοι Hellfire. Οι ΗΠΑ δεν έχουν πουλήσει ποτέ στην Ινδία μαχητικά αεροσκάφη, αν και η κυβέρνηση Τραμπ, πρόσφερε στο Δελχί το μαχητικό F/A-18, το οποίο δεν κάλυπτε τις ανάγκες της Ινδίας, με αποτέλεσμα η τελευταία να στραφεί στο Rafale.

Τα συμφέροντα των ΗΠΑ συγκρούονται με τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ινδίας, οι οποίες αναζητούν μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και απόκτηση μεγαλύτερης αυτονομίας, που να βασίζεται στις αμυντικές τους βιομηχανίες. Επίσης το Δελχί και η Άγκυρα επιθυμούν, μικρότερη εμπλοκή της Ουάσιγκτον στις εσωτερικές τους υποθέσεις, μία κατάσταση που ισχύει λόγω των σχέσεών  τους με τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ φοβούνται επίσης ότι η Ινδία και η Τουρκία προωθούν την ιδέα του «μικτού οπλοστασίου», στο οποίο μπορεί να συνυπάρχουν οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την ΕΕ και την Κίνα και η ιδέα αυτή, μπορεί να βρει πολλούς μιμητές. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, που είναι αναγκαία για τη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων και φοβούνται την έκθεση αμερικανικών συστημάτων, σε χώρους που μπορεί να είναι προσβάσιμοι από στρατιωτικούς συμβούλους και ειδικούς από τη Ρωσία και την Κίνα.
 

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι ανησυχίες των αμερικανικών αμυντικών βιομηχανιών, οι οποίες μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας με 37% μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, αλλά το ερώτημα είναι για πόσον καιρό θα διατηρούν αυτά τα μερίδια.

Σε ότι αφορά την Ινδία, η Ουάσιγκτον φαίνεται να κατανοεί ότι μία χώρα αυτού του μεγέθους και με έναν αναπτυσσόμενο τεχνολογικό τομέα, δεν θέλει να εξαρτάται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η Ινδία μπορεί να θέλει να συμμετάσχει στην Quad και να βοηθήσει τις ΗΠΑ στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει τις καλές της σχέσεις με τη Ρωσία, οι οποίες έχουν πίσω τους μεγάλη ιστορία.

Οι ΗΠΑ και η Ινδία συζήτησαν τη συμφωνία S-400 ύψους 5,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, του πρωθυπουργού Narendra Modi στις ΗΠΑ. Ο Μόντι συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σερτ Βαρντάν Σρίνγκλα, είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την αμυντική σχέση, ειδικά την επιλογή εξέτασης πρακτικών νέων έργων που θα μπορούσαν να δώσουν νέα ώθηση στις αμυντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

"Εργαζόμαστε για να καταστήσουμε λειτουργικές τις τέσσερις βασικές συμφωνίες. Η ομάδα αμυντικής πολιτικής, θα συναντηθεί σύντομα στην Ουάσινγκτον σε επίπεδο υπουργών Άμυνας. Έχουμε επίσης προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας που επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο Shringla. 

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin προέτρεψε τους Ινδούς ηγέτες να αποφύγουν την αγορά ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των S-400, εάν η χώρα ήθελε να αποφύγει τον κίνδυνο κυρώσεων.

Τον περασμένο μήνα, ο Πρέσβης της Ινδίας στη Ρωσία,  Venkatesh Varma, επανέλαβε ότι το Νέο Δελχί έχει υπογράψει τη σύμβαση, έχοντας υπόψη, συγκεκριμένες ανάγκες άμυνας και εθνικής ασφάλειας και θα εφαρμόσει αυτήν τη συμφωνία.

Προς το παρόν, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία μπορεί να ευνοήσουν την Κίνα. Και οι δύο χώρες ανταγωνίζονται για το συμβόλαιο επιθετικών ελικοπτέρων του Πακιστάν. Η απαγόρευση εξαγωγής των κινητήρων του Τ-129 ATAK στην Άγκυρα, μπορεί να ευνοήσει το κινεζικό επιθετικό ελικόπτερο Ζ-10.

Στην Ουάσιγκτον το κέντρο βάρος των πολιτικών που αφορούν κυρώσεις, βρίσκεται στο Κογκρέσο, το οποίο αρέσκεται σε αυτού του είδους τις κινήσεις. Αν το Κογκρέσο συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις, τότε μπορεί να δοθεί μία καλή ευκαιρία στη Μόσχα και στο Πεκίνο να ισχυριστούν, ότι όλα αυτά γίνονται για να ευνοηθούν οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες και ότι η Ουάσιγκτον δεν τρέφει κανέναν σεβασμό στους συμμάχους της.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...