ΗΠΑ

Πολεμικός "χορηγός" οι ΗΠΑ : Ωμή χρηματοδότηση για το Iron Dome του Ισραήλ- 4 δις ετησίως

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ενέκρινε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε νέα χρηματοδότηση για το ισραηλινό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα Iron Dome, λίγες μόνο ημέρες μετά την αφαίρεση της χρηματοδότησης από ένα ευρύτερο νομοσχέδιο δαπανών.

Οι νομοθέτες ψήφισαν το νομοσχέδιο χθες με ψήφους 420 και 9, πράγμα που σημαίνει, ότι το νομοσχέδιο τώρα πηγαίνει στη Γερουσία για ψήφο.

Η δημοκρατική βουλευτής Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), η οποία απείχε από την ψηφοφορία την τελευταία στιγμή σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τόνισε ότι η χρηματοδότηση κρύβει την οικονομική στήριξη του Ισραήλ για να του δίνει την δυνατότητα να κάνει πολέμους και να αναπληρώνει τα πολεμικά του αποθέματα.

Μεταξύ των «όχι» ήταν η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Βουλή, Ρασίντα Τλάιμπ και οι συνάδελφοί της, εκπρόσωποι της ομάδας Ιλχάν Ομάρ από τη Μινεσότα και η Αγιάννα Πρέσλεϊ της Μασαχουσέτης.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου για τη νομοθεσία, η χρηματοδότηση «είναι σύμφωνη με το Μνημόνιο Κατανόησης του 2016 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, το οποίο δεσμεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες, να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια για την αναπλήρωση του Σιδηρού Θόλου (Iron Dome) μετά από περιόδους μάχης, για να επιτρέψουν στο Ισραήλ να συνεχίσει να αμύνεται από επιθέσεις ».

Ορισμένοι φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί εξέφρασαν φέτος ανησυχίες, σχετικά με την πολιτική ΗΠΑ-Ισραήλ, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα πολλά παλαιστινιακά θύματα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τον Μάιο.

Ο Τλάιμπ, δημοκράτης από το Μίσιγκαν, χαρακτήρισε χθες την ισραηλινή κυβέρνηση «καθεστώς του απαρτχάιντ» και είπε, ότι το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αντιπροσωπεύει «μια παράλογη και αδικαιολόγητη» αύξηση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για τον Σιδερένιο Θόλο.

"Δεν θα υποστηρίξω μια προσπάθεια για την ενεργοποίηση και την υποστήριξη εγκλημάτων πολέμου, παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βίας", είπε σε ομιλία του στο Σώμα. «Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για την ανάγκη Ισραηλινών για ασφάλεια, σε μια εποχή που οι Παλαιστίνιοι ζουν κάτω από ένα βίαιο σύστημα απαρτχάιντ».

Σε ένα tweet χθες, η Ομάρ εξέφρασε την αποδοκιμασία της για τη χρηματοδότηση. «Δεδομένων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα, του Σέιχ Τζάρα και της συνεχώς αυξανόμενης επέκτασης των οικισμών, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε αύξηση της στρατιωτικής χρηματοδότησης για το Ισραήλ κατά 1 δισ. δολάρια την τελευταία στιγμή χωρίς καμία ευθύνη».

Το σύστημα αεροπορικής άμυνας Iron Dome, έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει ρουκέτες στον αέρα στοχεύοντάς τους και εκτοξεύοντας πυραύλους αναχαίτισης για να τους καταστρέψει. Αρχικά αναπτύχθηκε από τα Rafael Advanced Defense Systems του Ισραήλ, αλλά έκτοτε υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα η Jerusalem Post, ανέφερε ότι ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να μην αγοράσει τον Ισραηλινό Iron Dome για να αντιμετωπίσει τις εναέριες απειλές, παρά το γεγονός, ότι πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμή πυραυλικού συστήματος πυραυλικής άμυνας.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες ήθελαν να διαβεβαιώσουν το Ισραήλ, ότι τα χρήματα θα παραδοθούν μετά την αφαίρεση των κεφαλαίων, από το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση τερματισμού νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. "Ενώ αυτή η χρηματοδότηση θα συμπεριλαμβανόταν συνήθως σε ένα πακέτο δαπανών για το τέλος του έτους, προωθούμε αυτήν τη νομοθεσία τώρα, για να αποδείξουμε τη διμερή δέσμευση του Κογκρέσου στην ασφάλεια του Ισραήλ", δήλωσε η εκπρόσωπος Rosa DeLauro (D-CT), η οποία παρουσίασε το νομοσχέδιο την Τετάρτη.

Το Ισραήλ ζήτησε το επιπλέον ποσό τον Ιούνιο,  μετά τον βομβαρδισμό του στη Γάζα τον Μάιο που σκότωσε πάνω από 250 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 60 παιδιών. Η βοήθεια παρουσιάζεται ως χρήμα, για την αναπλήρωση του αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος Iron Dome. Αλλά όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν, ότι χρειάζονται επίσης τα χρήματα για την αγορά πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών ακριβείας για την αεροπορία.

Το επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια, είναι πάνω από τα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια που παίρνει το Ισραήλ από τις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Από τα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, 500 εκατομμύρια δολάρια διατίθενται για το Iron Dome και άλλα συστήματα πυραυλικής άμυνας. Το Iron Dome είναι ένα κοινό έργο, μεταξύ της ισραηλινής αμυντικής εταιρείας Rafael και της αμερικανικής εταιρείας Raytheon, πρώην εργοδότη του υπουργού Άμυνας Lloyd Austin.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ