ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Σε ασφυκτικό κλοιό η Κίνα: «Μέτωπο» ΗΠΑ- Βρετανίας-Αυστραλίας στον Ειρηνικό με Αμερικανικά στρατεύματα και πυραύλους

Η αμερικανική παρουσία στην Αυστραλία είναι αισθητή ήδη από το 1951, με την υπογραφή των συμφωνιών ANZUS που περιλάμβανε και την Νέα Ζηλανδία, σε μια συμμαχία κατά των Σοβιετικών. Μάλιστα η Αυστραλία έδωσε το “παρών” στους πολέμους της Κορέας, του Βιετνάμ και πιο πρόσφατα του Αφγανιστάν στο πλευρό των Αμερικανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα, η συνεργασία και η ενισχυμένη παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ δικαιολογούνται από μια άλλη δύναμη, αυτήν της Κίνας.
Αν και η Αυστραλία γενικά αισθανόταν μια ασφάλεια στην απόσταση της νήσου της από τα κέντρα αντιπαράθεσης, η αλματώδης ανάπτυξη της ναυτικής ισχύος και η επέκταση των στρατιωτικών της βάσεων σε μικρά νησιωτικά συμπλέγματα μετέτρεψε την Κίνα σε πρωτεύοντα κίνδυνο.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σχέδια, να επιτρέψει περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφός της και ότι θα συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη πυραύλων.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε νωρίτερα μια τριμερή συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, στην οποία η Καμπέρα θα αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια, εξοργίζοντας τη Γαλλία, της οποίας η βασική σύμβαση για συμβατικά υποβρύχια ακυρώθηκε.

Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον, είπε ότι θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ και η Αυστραλία θα «ενισχύσει σημαντικά» τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την ανάπτυξη πυραύλων και άλλων οπλικών συστημάτων. Είπε ότι η Καμπέρα ήταν πρόθυμη να δεχθεί περισσότερους Αμερικανούς πεζοναύτες, σε μια 10ετή εναλλαγή μέσω της βόρειας πόλης Ντάργουιν.

«Έχω μια φιλοδοξία να βεβαιωθώ, ότι μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των στρατευμάτων μέσω των εναλλαγών», είπε ο Ντάτον.

«Η αεροπορική ικανότητα θα ενισχυθεί, η θαλάσσια ικανότητά μας και σίγουρα η στάση δύναμης θα ενισχυθεί», συνέχισε

Ο Ντάτον επισήμανε επίσης την Ινδονησία, το Βιετνάμ και τη Νότια Κορέα ως εταίρους της Αυστραλίας στην περιοχή. «Κατανοούν τις αξίες στις οποίες εμμένουμε και τις οποίες τηρούσαμε με συνέπεια για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε.

Ο πρωθυπουργός Scott Morrison, είχε πει νωρίτερα ότι η Αυστραλία θα αποκτήσει πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Tomahawk.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, «θα διευρύνουν την πρόσβαση και την παρουσία τους στην Αυστραλία».  Ο Όστιν είπε ότι οι δύο σύμμαχοι συζήτησαν τις ανησυχίες για την Κίνα, στην τετραμερή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και η υπουργός Εξωτερικών Μάριζ Πέιν. «Ενώ επιδιώκουμε μια εποικοδομητική σχέση προσανατολισμένη στα αποτελέσματα με τη ΛΔΚ, θα παραμείνουμε καθαροί στην άποψή μας για τις προσπάθειες του Πεκίνου να υπονομεύσει την καθιερωμένη διεθνή τάξη», είπε ο Όστιν.

Η Κίνα έχει εκφράσει την οργή της για τη συμφωνία για τα πυρηνικά υποβρύχια, η οποία έρχεται καθώς η Αυστραλία αντιμετωπίζει αυξανόμενη εμπορική και διπλωματική πίεση από την ασιατική δύναμη, έναν κύριο προορισμό για τις εξαγωγές τροφίμων και ενέργειας.

«Το Πεκίνο είδε τους τελευταίους μήνες, ότι η Αυστραλία δεν θα κάνει πίσω και οι απειλές για οικονομικά αντίποινα και πιέσεις απλά δεν θα λειτουργήσουν», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αφήσουν την Αυστραλία μόνη στο στάδιο ή, ακόμα καλύτερα, στο γήπεδο», είπε, χρησιμοποιώντας αθλητικές ορολογίες.

Το 2021, περίπου 2.200 Πεζοναύτες των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί  να εγκατασταθούν στην Αυστραλία,  με μεγάλη πιθανότητα αυτός ο αριθμός να αυξηθεί θεαματικά.

Σε μια άλλη προειδοποίηση προς την Κίνα, ο Μόρισον θα κατευθυνθεί στην Ουάσινγκτον για μια πρώτη προσωπική τετραμερή σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν, τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα.

Οι ηγέτες των κρατών που ανήκουν στη λεγόμενη Quad, την άτυπη τετραμερή συμμαχία των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, αναμένεται να συμμετάσχουν για πρώτη φορά  σε σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον στα τέλη του Σεπτεμβρίου,  σύμφωνα με αρκετά ιαπωνικά ΜΜΕ. Οι ηγέτες αυτής της άτυπης συμμαχίας , η οποία θεωρείται πως έχει αναπτυχθεί για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ισχύς και επιρροή της Κίνας στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού, συμμετείχαν ήδη σε σύνοδο κορυφής με τηλεδιάσκεψη τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo και την εφημερίδα Yomiuri, που επικαλέστηκαν ιαπωνικές και αμερικανικές διπλωματικές πηγές που δεν κατονόμασαν, η σύνοδος κορυφής θα γίνει την 24η Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Οι κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών, δεν έχουν επιβεβαιώσει την πληροφορία επίσημα μέχρι στιγμής. Οι συνομιλίες σε αυτήν αναμένεται να επικεντρωθούν στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, ενώ θα επιδιωχθεί επίσης να υιοθετηθούν κοινές θέσεις ενόψει της συνόδου της G20 στη Ρώμη στα τέλη Οκτωβρίου, πάντα κατά τα δημοσιεύματα ιαπωνικών ΜΜΕ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Αυστραλοί  έδειχναν να επιθυμούν την ενίσχυση της άμυνάς τους, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην οικονομική τους αλληλεξάρτηση με το Πεκίνο, καθώς η προοπτική συμμετοχής τους στον “Ευρω-Σινικό διάδρομο” One Belt-One Road, είναι πολύ ελκυστική για να αγνοηθεί πλήρως.  Η στάση τους όμως άλλαξε καθώς η Κίνα, ξεκίνησε ήδη να κατασκευάζει εκτεταμένες “τουριστικές” εγκαταστάσεις στο γειτονικό Βανουάτου, που μπορούν να φιλοξενήσουν και μεγάλα πολεμικά πλοία εκτός από κρουαζιερόπλοια.

Οι ΗΠΑ εν τω μεταξύ, θέλοντας να ασκήσουν πίεση στην Κίνα προχώρησαν σε εκτοξεύσεις πυραύλων του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στην Αυστραλία για πρώτη φορά ( πριν από δύο μήνες ), στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης Talisman Sabre 21 (TS 21), όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Στρατός των ΗΠΑ. Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν τις βάσεις τους στην Ιαπωνία και στο Γκουάμ, χρησιμοποίησαν πυραύλους Patriot για τη στοχοποίηση μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (drones). 

Όλα δείχνουν ότι ο Μπάιντεν, αλλά και οι υπόλοιποι ηγέτες, είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν μία ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του Πεκίνου.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ