ΗΠΑ

«Άκυρο» της Βόρειας Κορέας σε διάλογο με τις ΗΠΑ - Tι αποκαλύπτουν οι πυραυλικές δοκιμές της

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε, ότι δοκίμασε επιτυχώς αυτό που περιέγραψε ως νέους πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς το Σαββατοκύριακο, ανανεώνοντας τις ανησυχίες ότι η πυρηνική ηγεσία της, ενισχύει την ικανότητά της να πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Οι ειδικοί μετρούν τι δείχνουν οι δοκιμές πυραύλων, σχετικά, με τις φιλοδοξίες του απομονωμένου ηγεμόνα του Βορρά, Κιμ Γιονγκ Ουν, και αν αυτό σηματοδοτεί μια νέα απειλή.

Ο σχεδιασμός των πυραύλων

Οι ειδικοί λένε ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν το Σαββατοκύριακο, μοιάζουν με τους αμερικανικούς πυραύλους Tomahawk και πιθανότατα, έχουν σχεδιαστεί για να συντρίψουν την πυραυλική άμυνα των γειτόνων της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα τους περιέγραψε ως «νέου τύπου πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς», ως ένα «στρατηγικό όπλο μεγάλης σημασίας» και είναι μια ανταπόκριση, στο κάλεσμα του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης της χώρας, υπονοώντας ότι αναπτύχθηκαν με σκοπό να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Το επίσημο κορεατικό κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ δήλωσε τη Δευτέρα, ότι οι πύραυλοι ταξίδεψαν για 126 λεπτά κατά μήκος «οβάλ και τροχιάς πτήσης» πάνω από στεριά και θάλασσα, αποδεικνύοντας την ικανότητα να χτυπήσουν στόχους 1.500 χιλιόμετρα (932 μίλια) μακριά.

Ενώ η Βόρεια Κορέα είχε δοκιμάσει πυραύλους κρουζ κατά πλοίων στο παρελθόν, οι πύραυλοι από τις τελευταίες δοκιμές της είναι πιθανότατα κατασκευασμένοι, με διαφορετικά σχέδια και κινητήρες που παρέχουν βελτιωμένο βεληνεκές και ευελιξία, λένε οι ειδικοί.

Μια νέα απειλή

Ενώ τα δεδομένα από τις δοκιμές είναι μέχρι στιγμής περιορισμένα, είναι σαφές ότι οι νέοι πύραυλοι αντιπροσωπεύουν "ένα άλλο σημαντικό ορόσημο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας", δήλωσε η Melissa Hanham, αναλύτρια στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας και Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Stanford.

Οι κυβερνήτες της Βόρειας Κορέας πιθανότατα κινούνται, προς τοποθέτηση των πυραύλων κρουζ σε υποβρύχια και άλλα ναυτικά πλοία, πρόσθεσε η Χάναμ, καθώς προσπαθούν να παράγουν νέους μηχανισμούς παράδοσης πυρηνικών όπλων.

"Οι πύραυλοι Κρουζ είναι σχεδόν σαν μικρά αεροπλάνα,  μπορούν να είναι πολύ ακριβείς", δήλωσε η Χάναμ. «Μπορούν να στρίψουν. Μπορούν να μπουν σε κοιλάδες όπου τα ραντάρ δεν θα τα βλέπουν εύκολα. Θα ήταν πολύ πιο δύσκολο πρόβλημα για τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να τους παρακολουθήσουν».

Η Σεούλ, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο, δήλωσαν ότι εξετάζουν τις τελευταίες δοκιμές της Βόρειας Κορέας, αλλά δεν έδωσαν αμέσως συγκεκριμένες εκτιμήσεις από τους στρατιωτικούς τους.

Μεταξύ άλλων εκτιμήσεων, η εκτόξευση είναι πιθανό να επηρεάσει την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν, στην πολιτική της Βόρειας Κορέας. Λίγο πριν από την εκτόξευση, η Φωνή της Αμερικής παρέθεσε ορισμένους ειδικούς, που αμφισβητούσαν την προσέγγιση της τρέχουσας κυβέρνησης στη Βόρεια Κορέα. 

Ο Ken Gause, διευθυντής του προγράμματος Adversary Analytics στο CNA, δήλωσε στην VOA ότι βλέπει την κυβέρνηση Μπάιντεν να επιστρέφει στη «στρατηγική υπομονή», η οποία ήταν η πολιτική της Βόρειας Κορέας για μεγάλο μέρος της προεδρίας του Ομπάμα, τουλάχιστον μετά τη συμφωνία για την απενεργοποίηση του αντιδραστήρα Yongbon  που διαλύθηκε το 2012. 

Περιφερειακές φιλοδοξίες

Ο Κιμ έχει σταματήσει μονομερώς τις δοκιμές πυρηνικών βομβών και βαλλιστικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας από το 2018, όταν ξεκίνησε διπλωματία με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ προσπαθούσε να αξιοποιήσει το οπλοστάσιό του για την άρση των κυρώσεων.

Ωστόσο, συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική απειλητική περιφερειακή αντιπαράθεση.

Ενώ ο Κιμ διατήρησε την αναστολή σε πυρηνικές και μεγάλης εμβέλειας δοκιμές, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του με τον Τραμπ το 2019,  έχει δοκιμάσει έκτοτε, ένα αυξανόμενο οπλοστάσιο όπλων στερεού καυσίμου μικρής εμβέλειας που εκτοξεύονται από χερσαίους εκτοξευτές.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα όπλα, απειλούν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, επειδή μπορούν να εκτοξευθούν γρήγορα από οχήματα και να ταξιδέψουν σε ισοπεδωμένες τροχιές, που καθιστούν δυσκολότερο τον εντοπισμό και την αναχαίτιση των αμυντικών συστημάτων.

Προβλήματα τεχνολογίας

Ενώ οι νέοι πύραυλοι κρουζ, ενδέχεται να επεκτείνουν τις δυνατότητες της Βόρειας Κορέας να επιτεθεί στους Ασιάτες αντιπάλους της, οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων σηματοδοτούν την ανάγκη για τεχνολογικές βελτιώσεις, δήλωσε ο Lee Choon Geun, εμπειρογνώμονας πυραύλων και επίτιμος ερευνητής στην Επιστήμη και Τεχνολογία της Νότιας Κορέας.

Τα όπλα ήταν αργά, ακόμη και από το πρότυπο των πυραύλων κρουζ, που ταξίδευαν περίπου 200 μέτρα (218 γιάρδες) ανά δευτερόλεπτο. Δεν είναι επίσης σαφές εάν η Βόρεια Κορέα, έχει ακριβή μηχανογραφημένα δεδομένα για τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Νότιας Κορέας, ή ικανότητα να μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες στους πυραύλους της, έτσι ώστε να μπορούν να πλοηγηθούν στο έδαφος και να βρουν τους στόχους τους.

«Τα ζητήματα ακριβείας θα έχουν λιγότερη σημασία, εάν η Βόρεια Κορέα αποκτήσει την ικανότητα να οπλίσει τους πυραύλους, με μικροσκοπικές πυρηνικές κεφαλές», πρόσθεσε ο Lee.

Αν και η Νότια Κορέα έχει πιθανώς το πιο σφιχτό δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας στον κόσμο,  θα είναι ακόμα δύσκολο να αποτρέψει μια επίθεση εάν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει από πυροβολικό, μικρούς πυραύλους μικρής εμβέλειας, πυραύλους υποβρυχίων και πυραύλους κρουζ σε μεγάλο αριθμό ταυτόχρονα.

Μπλόφα του Κιμ;

Οι τελευταίες δοκιμές της Βόρειας Κορέας, ήρθαν πριν ο ειδικός εκπρόσωπος του Μπάιντεν για τη Βόρεια Κορέα, Σουνγκ Κιμ, συναντηθεί με τους ομόλογούς του από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία στο Τόκιο αυτήν την εβδομάδα, για να συζητήσουν τη ''πυρηνική διπλωματία'' με τη Βόρεια Κορέα.

Σε πρόσφατες πολιτικές ομιλίες του, ο Κιμ έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τον πυρηνικό του αποτρεπτικό παράγοντα, ενώ η κυβέρνησή του απέρριψε την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν για συνομιλίες, καλώντας την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει πρώτα τις «εχθρικές» πολιτικές της.

Ο Κιμ, ωστόσο, μπορεί να κοιτάζει να γυρίσει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς αντιμετωπίζει ίσως τη δυσκολότερη δοκιμασία του στην σχεδόν δεκαετή διακυβέρνησή του, με τη Βόρεια Κορέα να διατηρεί ακαθόριστο κλείδωμα των συνόρων, εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού και δεν υπάρχει προοπτική για τον τερματισμό των διεθνών κυρώσεων.

«Ενώ οι πύραυλοι κρουζ ήταν σαφώς μια δήλωση αψηφίας απέναντι στην Ουάσινγκτον, οι δοκιμές πιθανόν έδειξαν, ότι η Βόρεια Κορέα αγωνίζεται με πιο προκλητικά οπλικά συστήματα, όπως βαλλιστικούς πυραύλους από υποβρύχια», δήλωσε ο Du Hyeogn Cha, αναλυτής στο Ινστιτούτο Ασάν της Σεούλ για Πολιτικές Μελέτες.

Αναρωτήθηκε αν οι πύραυλοι κρουζ, θα αυξήσουν σημαντικά την ικανότητα χτυπήματος της Βόρειας Κορέας εναντίον των γειτόνων της, εκτός εάν η Βόρεια Κορέα αποδείξει την ικανότητά της να τους πυροδοτήσει από υποβρύχια.

«Αν η Βόρεια Κορέα είχε αυτήν την ικανότητα, σίγουρα θα την είχε δείξει μέχρι τώρα», είπε ο Cha.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...