ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν στο στόχαστρο της Αμερικανικής Δικαιοσύνης: Τουρκική μίζα 30 εκατ. δολαρίων

Στο παρελθόν, η συχνότητα των συνομιλιών του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Αμερικής  Τράμπ – στις οποίες ο Τούρκος ηγέτης πίεζε συνεχώς τον Τραμπ για πολιτικές παραχωρήσεις και άλλες εύνοιες – ήταν πηγή ανησυχίας, για πολλούς ηγέτες της Ευρωπαικής Ένωσης αλλά και  για τους στενούς συνεργάτες του, όπως ο στρατηγός ΜακΜάστερ, ο Τζον Μπόλτον κι ο Τζον Κέλι. 

Ιδιαίτερα προκαλούσε κάκιστη εντύπωση, η ευκολία με την οποία ο Ερντογάν παράκαμπτε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες για να μιλήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Οι βλαβερές πολιτικές αποφάσεις των ΗΠΑ για τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της εντολής του Προέδρου, για απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, οι οποίες στη συνέχεια επέτρεψαν στην Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους που βοήθησαν τις ΗΠΑ να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και να το νικήσει, εξασθένησαν τον ρόλο του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.

Η εντολή του Τραμπ, ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την ικανότητα του Ερντογάν, να τηλεφωνεί όποτε ήθελε στον Τραμπ και να τον πείθει.

Σήμερα αποκαλύπτεται, ότι η τουρκική κυβέρνηση πλήρωσε πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες πίεσης (λόμπι), για να ασκήσουν επιρροή στη διοίκηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, όπως αναφέρθηκε την Πέμπτη από μια μη κομματική και ανεξάρτητη ΜΚΟ, την Open Secrets. 

Μεταξύ των πληρωμένων εκπροσώπων των ομάδων συμφερόντων, ήταν ο Rudy Giuliani, στενός σύμμαχος του Trump και προσωπικού του δικηγόρου, ανέφερε η έκθεση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την περασμένη εβδομάδα,  δημοσιεύθηκαν αναφορές ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ξεκίνησε μια νέα έρευνα για την μεσολάβηση του Giuliani, για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης και των τουρκικών συμφερόντων.

Ο Giuliani έγινε ένας από τους δικηγόρους του Reza Zarrab, ενός τουρκο-ιρανού λαθρέμπορου χρυσού που συνελήφθη τον Μάρτιο του 2016 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Μαϊάμι, λόγω της συμμετοχής του σε ένα σύστημα φοροδιαφυγής, υπέρ της ιρανικής κυβέρνησης. 

Ο Zarrab, αργότερα μετατράπηκε ως μάρτυρας υπέρ της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του Mehmet Hakan Atilla, ενός άλλου στελέχους της Halkbank, ο οποίος συνελήφθη επίσης το 2017 στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα, ο Atilla να καταδικαστεί και να φυλακιστεί για σχεδόν δύο χρόνια πριν επιστρέψει στην Τουρκία. 

Ο ακριβής χαρακτήρας των προσπαθειών του Giuliani, εκ μέρους του Zarrab ή της τουρκικής κυβέρνησης, δεν ήταν ποτέ λεπτομερής, δεδομένου ότι ο Giuliani δεν κατέγραψε ποτέ τις χώρες για τις οποίες εργάστηκε, όπως η Τουρκία και η Ουκρανία, βάσει του νόμου περί εγγραφής ξένων πρακτόρων (FARA).

Την Πέμπτη, αναφέρθηκε επίσης ότι μετά τη Νέα Υόρκη, ένα εφετείο ανέστειλε την άδεια του Ρούντι Τζουλιάνι, να ασκήσει δικηγορία στην Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Giuliani, το 2017 φέρεται να προσπάθησε να μεσολαβήσει για την ανταλλαγή κρατουμένων με τον  Ερντογάν, προσφέροντας  τον Zarrab ως αντάλλαγμα για τον Αμερικανό Πάστορα Andrew Brunson ,που κρατείτο εκείνη την περίοδο σε φυλακή στην Τουρκία.

Η επίσκεψη του Giuliani στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήλθε στην δημοσιότητα από τους New York Times το 2017. 

Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση, η τουρκική κυβέρνηση πλήρωσε στο δικηγορικό γραφείο του Giuliani, Greenberg Traurig LLP, περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2016 και 2020. 

Ένας άλλος στενός σύμμαχος του Trump, που πληρώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση σε εκατομμύρια την ίδια περίοδο είναι ο Brian Ballard, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της εναρκτήριας επιτροπής του Trump και μέλος της μεταβατικής του ομάδας.

Ο Μπαλάρντ, άσκησε πιέσεις εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης και της Χάλκμπανκ. Η Ballard Partners έλαβε 1,1 εκατομμύρια δολάρια το 2017 και 750.000 $ το 2018 από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ η Halkbank πλήρωσε στην ίδια εταιρεία 2,25 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

Η ανεξάρτητη ΜΚΟ Open Secrets αναφέρει:

«Το λόμπι της εταιρείας, επικεντρώθηκε κυρίως στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της διοίκησης Trump. Η εταιρεία αργότερα έκοψε τους δεσμούς με τη Halkbank, μια ημέρα μετά την κατηγορία της τράπεζας για μαζικό πρόγραμμα ξεπλύματος χρημάτων». 

Η Mercury Public Affairs, μια εταιρεία συμβούλων με έδρα το DC, συγκαταλέγεται επίσης στους κορυφαίους καταχωρητές της Τουρκίας και έχει βαθιές σχέσεις με τον Trump, ανέφερε η ίδια έκθεση:

«Η εταιρεία εκπροσώπησε την τουρκική κυβέρνηση και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας-ΗΠΑ, γνωστό ως TAİΗ TAİK, ένας οργανισμός επιχειρηματικής υπεράσπισης που συνδέεται με την κυβέρνηση, πλήρωσε την εταιρεία σχεδόν 3,9 εκατομμύρια δολάρια το 2018. Επίσης, πλήρωσε μόνο την εταιρεία 300.000 $ το 2019 και πάνω από 801.000 $ το 2020».

Η υπόθεση Halkbank, που έχει ξεκινήσει να ξετυλίγεται από το 2016, φαίνεται να επιβεβαιώνει όλα όσα κατηγορεί η αντιπολίτευση τον Ερντογάν εδώ και χρόνια.

Επισήμως, η κυβέρνηση του Ερντογάν συνεχίζει να επιμένει ότι η Halkbank, τηρούσε με συνέπεια το γράμμα του νόμου. Ο Ερντογάν, δεν μπορεί να καταστεί νομικά υπεύθυνος στις ΗΠΑ, λόγω της ασυλίας που απολαμβάνει ως αρχηγός κράτους, ωστόσο το πλήγμα για τη φήμη του από την υπόθεση της Halkbank είναι ήδη μεγάλο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ