ΗΠΑ

Αξιωματούχος του Ιράν: "Oι ΗΠΑ συμφώνησαν να άρουν όλες τις κυρώσεις για το πετρέλαιο και τη ναυτιλία"

Το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον συμφώνησε να καταργήσει όλες τις κυρώσεις για το πετρέλαιο και τη ναυτιλία του Ιράν και να απομακρύνει μερικά ανώτερα πρόσωπα από μια μαύρη λίστα που είχε συντάξει, την ώρα που οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης το 2015  βρίσκονται σε ανάπαυλα.

Οι παρατηρήσεις, από τον απερχόμενο επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου Χασάν Ρουχάνι, ήταν συνεπείς με προηγούμενους ισχυρισμούς Ιρανών αξιωματούχων  ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στις συνομιλίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Απρίλιο στη Βιέννη.

Οι συνομιλίες διακόπηκαν την Κυριακή κάνοντας ένα διάλειμμα, δύο μέρες μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών  στο Ιράν τις οποίες κέρδισε ο σκληροπυρηνικός Εμπραχίμ Ράισι, ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας του Ιράν που βρίσκεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.

Ο Ραίσι αναμένεται να αντικαταστήσει τον Ρουχάνι τον Αύγουστο.

"Έχει επιτευχθεί συμφωνία για την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών, πετρελαϊκών και ναυτιλιακών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ", δήλωσε ο αρχηγός του Προεδρικού Επιτελείου Μαχμούντ Φατζίι στα κρατικά μέσα του Ιράν.

"Περίπου 1.040 κυρώσεις στην εποχή του Trump θα αρθούν βάσει της συμφωνίας. Συμφωνήθηκε επίσης να αρθούν ορισμένες κυρώσεις σε άτομα και μέλη του εσωτερικού κύκλου του ανώτατου ηγέτη."

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει ακόμη «καλή απόσταση για να διανυθεί», συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων και των πυρηνικών δεσμεύσεων που πρέπει να αναλάβει το Ιράν.

Άλλοι Δυτικοί και Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι οι συνομιλίες απέχουν πολύ από το να εξαχθεί αποτέλεσμα 

Το Ιράν συμφώνησε το 2015 να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Ο Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία τρία χρόνια αργότερα και επέβαλε κυρώσεις και η Τεχεράνη απάντησε παραβιάζοντας ορισμένα πυρηνικά όρια που έθετε η συνθήκη.

Το θέμα των σχέσεων Ιράν-ΗΠΑ και της επιστροφής στη συμφωνία του 2015 φαίνεται ότι έγινε περισσότερο  πολύπλοκο μετά την εκλογή του σκληροπυρηνικού Εμπραχίμ Ράισι που βρίσκεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.

Η ανάπαυλα των συνομιλιών που έγινε στη Βιέννη 2 ημέρες μετά τις εκλογές στο Ιράν, εκτιμούμε ότι έγινε για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αποφασίσουν την απομάκρυνση του ονόματος του νεοεκλεγέντος Ιρανού Προέδρου Εμπραχίμ Ράισι από τη μαύρη λίστα στην οποία είχε περιέλθει, αφού θα ήταν ασυμβίβαστο για τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν ο Πρόεδρος του δεύτερου να ανήκει σε τέτοια λίστα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να προβούν σε μια κίνηση ενδεικτική των καλών προθέσεών τους, αναφορικά με τον νέο Πρόεδρο του Ιράν, ότι είναι αποδεκτή η βούληση του λαού του Ιράν και πως οι συνομιλίες των δύο χωρών θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ προέβησαν στην άρση των κυρώσεων σε βάρος του πετρελαίου και της ναυτιλίας κατά του Ιράν.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το Ιράν να προσπορίζεται σημαντικά οικονομικά οφέλη από την εξαγωγή και πώληση πετρελαίου σε τρίτες χώρες.

Επίσης θα διαχώριζε στα μάτια των Ιρανών την πολιτική των ΗΠΑ απέναντί τους με τον διαλλακτικό και συζητήσιμο Μπάϊντεν στην Προεδρία, αντί του τραχύ και σκληρού Τράμπ που επέβαλε τις οικονομικές κυρώσεις.

Για το Ιράν τώρα χρειαζόταν επίσης μια στάση στις συνομιλίες, έτσι ώστε ο απερχόμενος Πρόεδρος Ρουχανί ο οποίος επισήμως θα παραδώσει τα ηνία στον Ραίσι τον Αύγουστο, να γνωρίζει την γραμμή του Χαμενεϊ που θα είναι εξουσιοδοτημένος ή όχι να ακολουθήσει τον επόμενο 11/2 μήνες, ενώ θα πρέπει να ενημερώσει και τον διάδοχό του λεπτομερειακά για το που βρίσκονται οι συνομιλίες.

Πάντως το γεγονός ότι την πληροφορία για την άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ την ανακοίνωσε ο επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου Χασάν Ρουχάνι, δείχνει ότι θα ήθελε ο απερχόμενος Ιρανός Πρόεδρος να το εμφανίσει ως δικό του επίτευγμα, προκειμένου να το γνωρίζει ο Ιρανικός λαός , ο οποίος έχει υποφέρει πολύ από τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση και βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν είναι κάτι το οποίο δεν βλέπουν με καλό μάτι οι αραβικές χώρες του κόλπου και φυσικά το Ισραήλ, το οποίο θα έχει κάθε συμφέρον οι συνομιλίες να αποτύχουν μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο οι ΗΠΑ καλούνται λόγω της διαμορφωθείσης κατάστασης με την Κίνα και την γεωστρατηγική θέση που κατέχει  το Ιράν σε σχέση με τη νότια όδευση της "γραμμής του μεταξιού", να εγκαταλείψουν τη σκληρή στάση μαζί του.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που οι ΗΠΑ θέλουν να  τροποποιήσουν σταδιακά τη στάση τους έναντι του Ιράν.

Αυτό βέβαια δυσαρεστεί τον καλύτερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή το Ισραήλ, το οποίο νοιώθει περικυκλωμένο από εχθρούς όπως, τη Χαμάς, την Χεζμπολάχ, τις Ιρανικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία και τέλος από το ίδιο το Ιράν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Όλα δείχνουν ότι " έσπασε" το ουκρανικό μέτωπο-Πληροφορίες ρωσικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Ρώσοι εισήλθαν ήδη στα βόρεια περίχωρα του Χαρκόβου

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ρίχνει συνεχώς εφεδρείες στην μάχη χωρίς αποτέλεσμα-Ρώσος...