ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο σκέφτεται να δημιουργήσει νέα ναυτική δύναμη κρούσης κατά της Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό

Σύμφωνα με μια έκθεση της Politico, το Πεντάγωνο σκέφτεται να δημιουργήσει μια μόνιμη ναυτική δύναμη κρούσης Στην περιοχή του Ειρηνικού για να αντιμετωπίσει την Κίνα, η οποία έχει αναγνωριστεί ως κορυφαία προτεραιότητα και απειλή για το Πεντάγωνο.

Πηγές ανέφεραν στην Politico ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας επώνυμης στρατιωτικής επιχείρησης στον Ειρηνικό που θα επιτρέπει στο Πεντάγωνο να απελευθερώνει περισσότερη χρηματοδότηση για επιχειρήσεις του  πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η έκθεση Politico ανέφερε ότι η ναυτική ομάδα θα βασίζεται σε μια παλιά  συγκρότηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ της εποχής  του Ψυχρού Πολέμου, γνωστή ως Standing Naval Forces Atlantic (SNFA) που ιδρύθηκε το 1968 και χρησίμευσε ως μόνιμη ναυτική παρουσία που θα ανταποκρίνεται γρήγορα σε μια κατάσταση στον Ατλαντικό.

Το SNFA συνίστατο συνήθως σε μια  δύναμη περίπου 6-10 πλοίων από χώρες του ΝΑΤΟ που θα έπλεαν  στην περιοχή, τελώντας σε κατάσταση ετοιμότητας για ανάληψη αποστολής άμεσα εφόσον απαιτείτο.

Εάν οι ΗΠΑ καθιερώσουν μια τέτοια ναυτική δύναμη για τον Ειρηνικό, πιθανότατα θα περιλαμβάνουν τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσιγκτον και περιφερειακούς όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Η ιδέα αναπτύχθηκε από την ειδική ομάδα για την πολιτική της Κίνας του Πενταγώνου, της οποία ηγήθηκε ο Ely Ratner, ειδικός σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Lloyd Austin.

Ο Ράτνερ είναι ένα γεράκι της Κίνας που προήλθε  από το "Center for a New American Security"  think tank.

Ο συγκεκριμένος ανέλαβε τα καθήκοντα του ειδικού  συμβούλου του ΥΠΑΜ των ΗΠΑ, προκειμένου ο Πρόεδρος Μπάϊντεν να καθησυχάσει τα γεράκια της Κίνας που δεν πίστευαν ότι ο Ώστιν είχε αρκετή εμπειρία στα θέματα Κίνας- Ασίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ώστιν διέταξε το Πεντάγωνο να υιοθετήσει πρωτοβουλίες που προτείνονται από την  "ειδική ομάδα της Κίνας".

Οι περισσότερες από τις συστάσεις της επιτροπής είναι διαβαθμισμένες, αλλά η εντολή του  ΥΠΑΜ Ώστιν προς τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ ήταν  να αρχίσουν να ενεργούν σαν η Κίνα να είναι η κορυφαία «απειλή» που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, αντί να μιλάνε μόνο για αυτό.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στην Defense One ότι η ειδική ομάδα Κίνας βρήκε ένα «χάσμα του λόγου» ανάμεσα σε αυτά που λέει το Πεντάγωνο για την Κίνα και τη δράση που αναλαμβάνει.

Η ιδέα της δημιουργίας μόνιμης ναυτικής δύναμης κρούσης των ΗΠΑ και των συμμάχων της σε ΝΑΤΟ και Ασία , για την αντιμετώπιση της Κίνας στον Ειρηνικό ωκεανό, δεν είναι η μόνη που εξετάζουν οι ΗΠΑ .

Συγκεκριμένα ο πρώην Γραμματέας του Ναυτικού Kenneth Braithwaite έθεσε για πρώτη φορά την ιδέα να συγκροτηθεί ξανά ο 1ος στόλος που ήταν ανενεργός για σχεδόν 50 χρόνια.

Ο Braithwaiteτον Απρίλιο είπε ότι εξετάζοντας τις προκλήσεις του Ναυτικού, είδε "την ανάγκη ανασυγκρότησης της δομής του στόλου" με τομέα την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ινδικού και Ειρηνικού ωκεανού και έτσι οδηγήθηκε  στην συγκεκριμένη απόφαση.

Ο Braithwaite, ο οποίος υπηρέτησε ως γραμματέας του Ναυτικού κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι έπρεπε να δημιουργήσει υποστηρικτές της ιδέας του μέσα στο Ναυτικό Τμήμα.

Ο Διευθυντής Phil Davidson, επικεφαλής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, δήλωσε στους γερουσιαστές τον Μάρτιο ότι το Ναυτικό εξακολουθεί να εξετάζει την ιδέα.

Παρά την αρχική αντίσταση στην ιδέα του, ο Braithwaite είπε ότι πλέον έχει βρει κάποια υποστήριξη. 

Ο Braithwaite ήταν ειλικρινής κατά τη διάρκεια της θητείας του ως γραμματέας του Ναυτικού για την απειλή που πιστεύει ότι η Κίνα θέτει στις ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο, χαρακτήρισε την Κίνα «απειλή πέρα ​​από οποιαδήποτε σύγκριση ποτέ στην ιστορία της χώρας μας».

Η ύπαρξη ενός άλλου στόλου  των ΗΠΑ στον Ειρηνικό θα αποσκοπούσε στην αποτροπή  της θαλάσσιας κυριαρχίας της Κίνας, η οποία έχει επενδύσει σημαντικά στο ναυτικό της και έχει στρατιωτικοποιήσει νησιά της περιοχής.

Ο 1ος  στόλος των Η.Π.Α. ήταν ενεργός από το 1943 έως το 1973. Ο 7ος στόλος είναι επί του παρόντος ο μοναδικός των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Με έδρα την Ιαπωνία, ο 7ος στόλος των ΗΠΑ ,είναι ο μεγαλύτερος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού, διαθέτοντας  50 έως 70 πλοία και υποβρύχια, τα οποία καλύπτουν μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από την  Ανταρκτική μέχρι την Ινδία και από την Ινδία μέχρι την Ιαπωνία.

"Μιλάμε για τον μεγαλύτερο ωκεανό του κόσμου και μιλάτε για έναν τομέα ευθύνης του 7ου στόλου, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του Δυτικού Ειρηνικού και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, η οποία έχει γίνει περιοχή αυξημένης έντασης και στη συνέχεια ολόκληρο τον Ινδικό Ωκεανό, μέχρι το σημείο όπου ξεκινά ο 5ος στόλος », δήλωσε ο Braithwaite. "Λοιπόν, υπάρχει ένα πραγματικό κενό εκεί."

Σύμμαχοι και εταίροι στην περιοχή έχουν αγκαλιάσει την ιδέα, δήλωσε ο Braithwaite, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Σιγκαπούρης και της Ιαπωνίας.

Στόχος των ΗΠΑ είναι με δύο στόλους πλέον, τον 1ο και τον 7ο στόλο, να εμποδίσουν την επέκταση και κυριαρχία της Κίνας στον Ειρηνικό και Ινδικό ωκεανούς.

Όλα δείχνουν ότι πάρα πολλά θα εξαρτηθούν για την παγκόσμια κυριαρχία από την αναμέτρηση Κίνας-ΗΠΑ στην τεράστια θαλάσσια έκταση που καλύπτουν οι 2 παραπάνω ωκεανοί.

Αναμένονται εξελίξεις σύντομα για το θέμα από πλευράς ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...