Αμερικανοί στο Αφγανιστάν
ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Στρατηγός ΗΠΑ: «Αβέβαιο» το μέλλον του Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση μας

«Υπάρχει μια σειρά πιθανών εκβάσεων, κάποιες πολύ άσχημες, κάποιες όχι τόσο άσχημες», είπε ο ανώτατος στρατιωτικός σε ένα συνέδριο που διοργανώθηκε από το think tank Ινστιτούτο Μακέιν.

«Στο χειρότερο σενάριο, έχουμε μια κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης, μια κατάρρευση του αφγανικού στρατού, έχουμε έναν εμφύλιο πόλεμο, μια ανθρωπιστική καταστροφή που έρχεται μαζί του, και μετά την πιθανή επιστροφή της αλ Κάιντα», είπε ο Μάιλι, μιλώντας δημόσια για πρώτη φορά από τότε που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πλήρη απόσυρση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν με καταληκτική ημερομηνία την 11η Σεπτεμβρίου 2021.

«Από την άλλη πλευρά, έχουμε έναν ισχυρό στρατό 350.000 ανδρών», σημείωσε. «Σήμερα υπάρχει μια αφγανική κυβέρνηση και εδώ και καιρό εκτελεί επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν».

«Επομένως, η πτώση της Καμπούλ δεν είναι μια αναπόφευκτη κατάληξη», ανέφερε, σε ένα παραλληλισμό με την πτώση της Σαϊγκόν λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Βιετνάμ το 1975. «Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών εκβάσεων και σήμερα είμαι διστακτικός να στοιχηματίσω» συμπλήρωσε. «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Οι ΗΠΑ διέταξαν χθες Τρίτη την αποχώρηση του μη απαραίτητου προσωπικού από την πρεσβεία τους στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, επικαλούμενες αυξημένες απειλές καθώς ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να αποσύρει το σύνολο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου, την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2001 που οδήγησαν την Ουάσιγκτον να επέμβει στο Αφγανιστάν και να ανατρέψει το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ