ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Σπύρος Πλακούδας: Η νέα φιλοσοφία της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στον Ερντογάν

Πέραν της ηθικής δικαίωσης για τα θύματα, η κίνηση αυτή φανερώνει τη νέα φιλοσοφία της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν, γράφει ο Σπύρος Πλακούδας για το liberal.gr.

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα υποβαθμίζονται από στρατηγικές σε τακτικές, εν ολίγοις οι σχέσεις μεταξύ των δυο κατ' όνομα συμμάχων θα χαρακτηρίζονται από σχέση συναλλαγής, η οποία οφείλεται σε δυο παράγοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτον, η διοίκηση Μπάιντεν έχει ορίσει ως υπ' αριθμόν πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Οπότε η Ουάσινγκτον δεν ανέχεται πλέον αναρχικούς ηγέτες και δικτάτορες όπως ο Ερντογάν.

Δεύτερον, μετά από παρά πολλά χρόνια οι ΗΠΑ χρειάζονται λιγότερο την Τουρκία, από ότι η Τουρκία τις ΗΠΑ, κάτι που δεν οφείλεται μόνο στις ατυχείς επιλογές του Ερντογάν (πχ συνεργασία με Κίνα και Ρωσία) αλλά και στον αναδυόμενο Άξονα Σταθερότητας, στον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα, η Γαλλία, το Ισραήλ και άλλα κράτη.

Ο άξονας αυτός υποκαθιστά το ειδικό βάρος της Τουρκίας και πλέον στην Ουάσινγκτον αναρωτιούνται αν η Ελλάδα θα αποτελεί το νέο «frontline state» στη θέση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν ολίγοις, το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία σημαίνει ότι οι δυο πλευρές θα συνεργάζονται ανάλογα με τα συμφέροντα τους, ενώ η Ουάσινγκτον δεν θα διστάζει να υιοθετεί κυρώσεις κατά της Άγκυρας, όταν η τελευταία παραβιάζει τα συμφέροντα της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Οι σχέσεις των δυο κρατών θα δοκιμαστούν ακόμα περισσότερο όταν εξεταστεί η υπόθεση Halkbank και όταν συζητηθεί το ζήτημα του Συριακού Κουρδιστάν.

Άρα τα χειρότερα στις σχέσεις τους μάλλον έρχονται; Ο χρόνος θα δείξει! 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Μείναμε...μπουκάλα! Η Τουρκία στον κόλπο να μεταφέρει ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη- Ανακοίνωση Ερντογάν αποκαλύπτει το κόλπο-γκρόσο με τις ΗΠΑ

Μας πουλήσαν όλοι οι " φίλοι μας" διότι δεν θέλουν η Ελλάδα να αποκτήσει ποτέ μεγάλη γεωστρατηγική και ενεργειακή...