Ένοπλες Συρράξεις

Η Τουρκία ρίχνει χημικά όπλα στο Β. Ιράκ

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν, (KCK) Ζάγκρος Χίβα, ισχυρίστηκε ότι χημικές ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια τουρκικών βομβαρδισμών στην περιοχή Amedi, στην ορεινή περιοχή του Ντουκόκ, που συνορεύει με την Τουρκία.

«Χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στους λόφους Mamresho, με θέα στον ποταμό Basyan και στους λόφους Marvanos με θέα στον ποταμό Avashin», είπε.

«Έχουν χρησιμοποιήσει τις χημικές ουσίες ενάντια στις σήραγγες εκεί», πρόσθεσε ο κ. Hiwa, αναφερόμενος στο υπόγειο σύστημα που χρησιμοποιούν οι αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περίπου 76 χωριά στην περιοχή Amedi δεν έχουν ηλεκτρική ενέργεια λόγω τουρκικού βομβαρδισμού σήμερα, ο οποίος κατέστρεψε επίσης στρέμματα δασικής γης, καθώς η εισβολή εντείνεται.

Ο κ. Hiwa είπε ότι «τουλάχιστον 41 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν» σε αντιπαραθέσεις με μαχητές του ΡΚΚ από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Απριλίου.

"Είναι μέρος μιας εκστρατείας γενοκτονίας εναντίον των Κούρδων, που σκόπιμα συμπίπτει με την 106η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων", είπε.

«Το μήνυμα  πρός τους Κούρδους είναι σαφές. Θα σας σκοτώσουμε όπως σκοτώσαμε τους Αρμένιους στις αρχές του 20ού αιώνα. Τώρα ειναι η σειρα σας."

Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία χρήσης χημικών όπλων εναντίον Κούρδων. Στη δεκαετία του 1930 η Sabiha Gokcen, η υιοθετημένη κόρη του πρώην προέδρου Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, έριξε αέριο στους Κούρδους στο Ντερσίμ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εκεί.

Τον Φεβρουάριο του 2018, υπήρχαν υποψίες ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν αέριο χλώριο κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης "Olive Branch", στην εισβολή και κατοχή του Afrin.

Και τον Οκτώβριο του 2019, η Τουρκία κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε λευκό φωσφόρο σε επίθεση στην πόλη Sere Kaniye στο βόρειο συριακό θύλακα, γνωστή ως Rojava.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Morning Star ανέφερε επίσης περιστατικό φερόμενης χημικής επίθεσης στο στρατόπεδο προσφύγων του Μαχμούρ που διοικείται από τον ΟΗΕ στο βόρειο Ιράκ πέρυσι.

Η διεθνής κοινότητα αρνήθηκε να διερευνήσει τους ισχυρισμούς, αφήνοντας την Τουρκία να ενεργήσει με ατιμωρησία.

Τουλάχιστον 55 άτομα έχουν συλληφθεί σε μια  εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Tevgara Azadi στην πόλη Slemani την Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Nerman Ehmed είπε σήμερα ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι της Asayish έλαβαν εντολή να κρατούν όλους όσους συμμετείχαν στη δράση.

Κουρδική πηγή είπε στο Star ότι «αυτό ήταν έργο της Τουρκίας και του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP)» 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ