ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Το αμερικανικό Πεντάγωνο απαιτεί ''ελευθερία ναυσιπλοΐας'' στη Μ. Θάλασσα

Το αμερικανικό Πεντάγωνο απαίτησε από την Ρωσία να παρέχει «ελευθερία ναυσιπλοΐας» σε τρεις κλειστές περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, μετά την χθεσινή ανακοίνωση της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κάλεσε τη Ρωσία να "διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας", αναφέροντας ότι το κλείσιμο της Μαύρης Θάλασσας έχει ως στόχο "να υπονομεύσει την Ουκρανία".

Ταυτόχρονα, απείλησε να συνεχίσει η υφίσταται η παρουσία  αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. “Η Ρωσία πρέπει να ανοίξει ορισμένες κλειστές περιοχές της στην Μαύρη Θάλασσα για να απελευθερώσει τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή είναι η απαίτηση που έκανε το Πεντάγωνο, ενώ το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ανησυχεί έντονα για την απαγόρευση της αβλαβούς διέλευσης σε τρεις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας από τις 24 Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2021, τις οποίες  επέβαλε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, σε ξένα πολεμικά και εμπορικά πλοία.

Η ρωσική Δούμα χαρακτήρισε τις αμερικανικές αξιώσεις ως «αλαζονεία», δηλώνοντας ότι οι απαιτήσεις των Αμερικανών «ξεπερνούν τα όρια», ενώ μέσω του ρωσικού τύπου ανακοινώθηκε ότι οι τρεις “κλειστές” περιοχές βρίσκονται στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, και δεν παρεμβαίνουν στην ελεύθερη πλοήγηση μέσω του στενού του Kerch.

Νωρίτερα, είχαμε σφοδρές κατηγορίες κατά της Ρωσίας εκφράστηκαν από το ΝΑΤΟ.

Το Πεντάγωνο όμως ασχολείται αποκλειστικά στο γεγονός ότι η Ρωσία έχει “κλειδώσει” τρεις συγκεκριμένες περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα και ισχυρίζεται ότι η Μόσχα "εμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα" μέσω του Στενού Κερτς, συμπεριλαμβανομένης της Θάλασσας του Αζόφ.

“Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ότι όλα αυτά προέρχονται από την Ουκρανία, αφού τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης  ήταν τα πρώτα που ανακοίνωσαν ότι η Ρωσία θα κλείσει το στενό του Κερτς για να καταστρέψει το Κίεβο”, δηλώνει Ρώσος ειδικός.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε πολεμική ετοιμότητα

Ανώτατος Ουκρανός στρατηγός δήλωσε πριν λίγο ότι τα στρατεύματά του είναι «έτοιμα» για οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική επίθεση, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται κατακόρυφα η ανησυχία για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα των δύο χωρών.

Οι δηλώσεις του Ουκρανού στρατηγού έρχονται καθώς έχουμε νέες εντάσεις στην πρώτη γραμμή, και αφού η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ανακοίνωσε ότι είχε συλλάβει έναν Ουκρανό διπλωμάτη επειδή έλαβε ευαίσθητες πληροφορίες από έναν Ρώσο υπήκοο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Γιεβέν Γιένιν αρνήθηκε τις ρωσικές κατηγορίες ότι ο Σοσονιούκ είχε λάβει μυστικές πληροφορίες από Ρώσο υπήκοο, λέγοντας σε τηλεοπτικό κανάλι της Ουκρανίας  ότι η κράτησή του ήταν μέρος μιας «βάναυσης πρόκλησης» στο πλαίσιο της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων.

Εν τω μεταξύ, ο Όλεγκ Νικόλενκο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι διερευνήθηκαν οι συνθήκες της κράτησης και ότι το Κίεβο "ετοιμάζει απάντηση"i.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, πυροβολικού, πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Η Μόσχα είπε ότι αυτή η στάση ανταποκρίνεται στις αναπτύξεις δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ