ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Προάγγελος εξελίξεων: Ο Ερντογάν στέλνει όπλα στο Κίεβο μέσω Μπακού

Τούρκοι και Αζέροι συνεργάζονται πολύ στενά για την μεταφορά όπλων και στρατιωτικών συμβούλων, όπως όλα δείχνουν στην Ουκρανία, σε μια νέα πτυχή της τουρκο-ουκρανικής αμυντικής συμμαχίας, την οποία παρακολουθεί στενά όμως η Μόσχα, η οποία πιθανόν να παρέμβει δυναμικά.   

https://twitter.com/theragex/status/1379765024189726720https://twitter.com/momchil_ivanov1/status/1380091545320366081

Πληροφορίες σε κοινωνικό δίκτυο αμυντικού χαρακτήρα, αναφέρουν την πτήση αεροσκάφους Boeing 747 cargo, το οποίο χρησιμοποιώντας τον δρόμο του μεταξιού (Τουρκία)  προσγειώθηκε στο Κίεβο από το Μπακού.

Το αεροσκάφος αυτό είχε εμπλακεί πριν Τρεις μήνες στην μεταφορά εξοπλισμού από την Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν κατά την διάρκεια του πολέμου του Αρτσάκ.

Πρόκειται σαφώς για πιθανότατη αερογέφυρα των Τούρκων προς το Κίεβο με ενδιάμεσο το Μπακού, το οποίο παίζει το ρόλο του “χρήσιμου βοηθού” της Άγκυρας στα σχέδια και στις εξελίξεις στην Α.Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν πρέπει να αμφιβάλλουμε ότι σύντομα η Ρωσία θα επιχειρήσει να “κόψει” όλες τις γραμμές ανεφοδιασμού των Ουκρανών, για να επιταχύνει την ήττα του Κιέβου στην περιοχή, ενώ υπάρχει πάντα ζωντανό το σενάριο της αυτονόμησης των ρωσόφωνων, οι οποίοι μετά το 2014, δεν επιθυμούν επουδενί να τεθούν κάτω από ουκρανική διοίκηση.

Η Βρετανία θα προμηθεύσει ΤΠΚ στο ουκρανικό πολεμικό ναυτικό.    

Πρόσφατα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε στην Ουκρανία ολόπλευρη και ακλόνητη αμυντική υποστήριξη. Μιλάμε, μεταξύ άλλων, για βοήθεια στον εκσυγχρονισμό των Ουκρανικών Ναυτικών Δυνάμεων, οι οποίες βιώνουν δύσκολες στιγμές.

Όπως είναι γνωστό μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, όλες οι εγκαταστάσεις του ουκρανικού ναυτικού στη χερσόνησο αυτή, καθώς και τα περισσότερα από τα πολεμικά πλοία και ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού του στόλου, τέθηκαν υπό ρωσική διοίκηση.

Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία έμεινε ουσιαστικά χωρίς πολεμικό στόλο και τώρα το Κίεβο διαθέτει μόνο ένα μεγάλο πολεμικό πλοίο και πολλά μικρά πλοία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Express, ο αριθμός των πλοίων του ρωσικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα είναι ασύγκριτος με αυτόν του ουκρανικού ναυτικού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών είναι απίθανο να εξομαλυνθούν στο άμεσο μέλλον, το Κίεβο πρέπει να ενισχύσει τη δύναμη των ναυτικών δυνάμεών του.

Η βρετανική πλευρά θα βοηθήσει σε αυτό τον τομέα.

Τον  Οκτώβριο του 2020, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy υπέγραψε μνημόνιο αμυντικής συμφωνίας με το υπουργείο άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου για να εξασφαλίσει δάνειο 1,25 δισεκατομμυρίων λιρών για μια περίοδο 10 ετών. Σύμφωνα με τους όρους του δανείου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέχει στην Ουκρανία στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και πολεμικών πλοίων.

Στα τέλη Μαρτίου του 2021, ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος στην Ουκρανία, Πλοίαρχος Tim Woods ανακοίνωσε ότι η ουκρανική στρατηγική για την ανάπτυξη του ναυτικού έως το 2025 θα εφαρμοστεί με τη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Βρετανία πρόκειται να παραδώσει στην Ουκρανία πυραυλακάτους (ΤΠΚ παρόμοιες με τις ελληνικές κλάσης Ρουσέν), οι οποίες λόγω της μεγάλης ταχύτητας τους και των πυραύλων τους, θα αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι το 2024, θα κατασκευαστούν 8 ΤΠΚ για το Ουκρανικό Ναυτικό. Επιπλέον, η Ουκρανία θα κατασκευάσει μία ΤΠΚ προερχόμενη από την Τουρκία, ενώ δύο σκάφη θα παραδοθούν  από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ανάγκες της ουκρανικής ακτοφυλακής.

Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο άμεσο διάστημα θα έχουμε πιθανόν παράδοση πολεμικών πλοίων στο ουκρανικό πολεμικό ναυτικό από την  δύση με την μορφή δωρεάς, ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μ.Θάλασσα.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ