ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Ερντογανικοί: ''Κεμαλιστές & ΗΠΑ πίσω από τους ναυάρχους''

Κι ενώ το ζήτημα της Συνθήκης του Μοντρέ, το οποίο το Πενταπόσταγμα έχει αναλύσει επανειλημμένως, συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό της Τουρκίας και ερωτήματα σε διεθνές επίπεδο, μια νέα αποκάλυψη έρχεται να ρίξει λάδι στην φωτιά.

Όπως φαίνεται το παιχνίδι των Αμερικανών είναι διττό. Από την μια, νέες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν ότι το το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της χώρας, δηλαδή το κεμαλικό και σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης είχε μια συνάντηση επί του θέματος της Συνθήκης του «Montreux» με την Πρεσβεία των ΗΠΑ!

Από την άλλη, τέθηκαν πλέον σε ισχύ οι προ μηνών αποφασισμένες κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας με αφορμή την αγορά του ρωσικού συστήματος των S-400. H μέγγενη σφίγγει για τον Ερντογάν σε μια περίοδο που και στο εσωτερικό η κατάσταση είναι έκρυθμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δημοσιογράφος Mahmut Övür μοιράστηκε εντυπωσιακές πληροφορίες, ισχυριζόμενος ότι πριν από 5 χρόνια, η πρεσβεία των ΗΠΑ και οι διπλωμάτες του CHP πραγματοποίησαν συνάντηση επί του θέματος της Συνθήκης του «Montreux». «Αποδεικνύεται ότι αυτό το ζήτημα του Montreux δεν συζητείται ως αποτέλεσμα της εθνικής εμμονής κάποιου, αντίθετα, ένα παγκόσμιο χέρι μαγειρεύει και προετοιμάζει αυτήν την επιχείρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα με τις επεκτάσεις της στο εσωτερικό. Είναι επίσης γνωστό ποιο είναι αυτό το χέρι. Οι ΗΠΑ πίσω από κάθε πραξικόπημα ...» τόνισε ο Övür σε άρθρο με τίτλο: "Ποιος συναντήθηκε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ για το Montreux;"

Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο η επαφή έγινε το φθινόπωρο του 2015, και εμπλέκει το όνομα του διπλωμάτη Onur Öymen, καθώς και το όνομα του Yılmaz Ateş, πρώην αντιπροέδρου του CHP.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει, ο Öymen είπε " Ας συναντηθούμε στο Anadolu Club" και τα δύο μέλη του CHP συναντήθηκαν εκεί. Ο Öymen είπε τότε ότι ήρθε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ και εξηγεί: "Η Πρεσβεία των ΗΠΑ με κάλεσε για να μιλήσω για ένα ζήτημα. Πήγα και εκεί. Υπήρχε εκεί ο Χουσεΐν Μπάτσι. Μας είπαν ότι μια ειδική αντιπροσωπεία ήρθε σε εμάς από τις ΗΠΑ και εργάζονταν για τη Συνθήκη του Μοντρέ. Μας έθεσαν ανοιχτά την ακόλουθη ερώτηση: «Είμαστε εδώ για το Montreux. Θέλουμε να το θέσουμε στην ημερήσια διάταξη και να το συζητήσουμε, τι θα λέγατε;» Είπα απλά, "μην το φέρετε στην ημερήσια διάταξη. Αυτό είναι ζήτημα της Τουρκίας”.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό άρθρο δεν υπάρχει γνώση για το τι απάντησε ο Hüseyin Bağcı, αλλά υπήρξαν πολλα ερωτήματα: "Σε ποιον άλλον μίλησαν οι Αμερικανοί για αυτό το ζήτημα; Υπήρχαν επίσης συνταξιούχοι διπλωμάτες, απόστρατοι στρατηγοί; Φαίνεται ότι το θέμα του Montreux τέθηκε στην Τουρκία για την επιβολή των ΗΠΑ, επί των εθνικιστών Κεμαλιστών, οι οποίοι από την πλευρά τους κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί την έναρξη της συζήτησης. Ο Πρόεδρος Ερντογάν και πιο πρόσφατα ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Mustafa Şentop έχουν λάβει πολύ σαφή στάση επί του θέματος . Ωστόσο, μια νύχτα τα μεσάνυχτα, 104 απόστρατοι ναυάρχοι και 126 πρώην πρέσβεις δεν απέρριψαν τη συζήτηση σαν να ήταν «εκεί». Αναρωτιέμαι γιατί; Είναι επειδή είναι πολύ ευαίσθητο;"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και το άρθρο συνεχίζει με πυρά κατά των πρακτικών των ΗΠΑ, λέγοντας πως σε μια εποχή που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ακόμη και την τρομοκρατία για να απομακρύνουν τον Πρόεδρο Ερντογάν από την εξουσία και έδωσαν ανοιχτή υποστήριξη στην αντιπολίτευση, οι συνταξιούχοι εθνικιστές-κεμαλικοί διπλωμάτες και η αντιπολίτευση του CHP δήλωσαν ότι ο ίδιος Ερντογάν θα «σηκώσει το θέμα του Μοντρέ» και θα ανοίξει το δρόμο για την αντιπολίτευση. “Αυτή είναι μια πραγματικά καταπληκτική και βρώμικη λειτουργία. Δεν έφταναν όλα αυτά τα χτυπήματα; Έδειξαν δεξιά και πυροβόλησαν αριστερά” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο άρθρο σημειώνεται πάντως πως οι εθνικοί και εγχώριοι πολιτικοί παράγοντες του CHP βλέπουν τώρα αυτήν τη βρώμικη εικόνα. Τονίζει δε πως ενώ πολλά παλιά και νέα μέλη του CHP, συμπεριλαμβανομένου του Kemal Kılıçdaroğlu και ακόμη και εκείνων που δεν έχουν αλλάξει, όπως ο Muharrem İnce, υποστήριξαν ρητά τη δήλωση των συνταξιούχων πρέσβεων σαν μνημόνιο, πολλά μέλη της CHP δεν την υπέγραψαν. “Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο διακοπής όσον αφορά στην ιστορία των τελευταίων 70 ετών με τα πραξικοπήματα. Προκειμένου να σημειώσω ένα ιστορικό, γράφω τα ονόματα των μελών του CHP που δεν υπέβαλαν το μνημόνιο των απόστρατων ναυάρχων παρόλο που τους ζητήθηκε να υπογράψουν: Yılmaz Ateş, Mehmet Sevigen, Hikmet Çetin, Murat Karayalçın, Önder Sav, Oya Araslı, Gülsüm Bilgehan και Adnan Keskin''

"Έχετε παρατηρήσει ότι δεν υπάρχουν «αριστεροί» πολιτικοί παράγοντες μεταξύ τους. Ελάτε τώρα..μην ρωτάτε, γιατί οι ΗΠΑ κατέρρευσαν τις δεξιές συντηρητικές δυνάμεις που είχαν κατηγορηθεί πάντα για «αμερικανισμό»;” καταλήγει...

Σε ισχύ οι κυρώσεις

 

Κι ενώ αυτές οι αποκαλύψεις συνταράσσουν το πολιτικό σκηνικό της γείτονος, σε δεύτερο επίπεδο οι κυρώσεις των ΗΠΑ τέθηκαν σε ισχύ στην Τουρκία.

Η απόφαση της 14ης Δεκεμβρίου από πλευράς Ουάσιγκτον για τις «κυρώσεις κατά της Τουρκίας», δημοσιεύθηκε χθες στην Επίσημη Εφημερίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως γνωστόν αφορμή ήταν το θέμα των ρωσικών S-400.

Οι κυρώσεις έχουν στόχο την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία (SSB) αλλά και τέσσερα ανώτερα στελέχη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ.

 

Αναλυτικά οι κυρώσεις εναντίον της SSB έχουν ως εξής:

 

• Οποιαδήποτε υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης δεν θα εκδώσει ή χορηγήσει οποιαδήποτε ειδική άδεια ή εξουσιοδότηση σε κάθε περίπτωση που η σχετική νομοθεσία απαιτεί εξέταση ή έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εξαγωγή ή την επανεξαγωγή αγαθών ή τεχνολογίας στην SSB.

• Απαγορεύεται στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια ή να παρέχουν πιστώσεις στην SSB που θα υπερβαίνουν το ποσό των 10.000.000 δολαρίων. Η συγκεκριμένη απαγόρευση θα έχει ισχύ για ένα χρόνο και προβλέπει ως μοναδική εξαίρεση τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων της SSB που έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα.

• Η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα εγκρίνει την έκδοση οποιασδήποτε εγγύησης, ασφάλισης, και επέκτασης πίστωσης σε σχέση με την εξαγωγή οποιωνδήποτε αγαθών ή υπηρεσιών στην SSB.

• Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους σε όλα τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αντιταχθούν σε οποιοδήποτε δάνειο προς την SSB.

 

Όσον αφορά τέλος στις κυρώσεις επί φυσικών Προσώπων, εκτός από τον πρόεδρο της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ, που προαναφέραμε, στο στόχαστρο μπαίνουν και ο αντιπρόεδρος Φαρούκ Γιζίτ, ο επικεφαλής αεράμυνας και διαστήματος Σερχάτ Γκντσόγλου και ο διευθυντής των προγραμμάτων περιφερειακής αεράμυνας Μουσταφά Αλπέρ Ντενίζ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ