Μπάιντεν
ΗΠΑ

Μπάιντεν: Η Κίνα δεν θα γίνει η ισχυρότερη χώρα στον πλανήτη όσο είμαι Πρόεδρος!

«Έχουν έναν γενικότερο στόχο να γίνουν η κορυφαία χώρα στον κόσμο, η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο και η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο. Αυτό δεν θα συμβεί στη βάρδια μου» είπε σχετικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει την Κίνα σε θέματα εμπορίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι ΗΠΑ πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στην επιστήμη, την τεχνολογία και την έρευνα προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Ο Τζο Μπάιντεν ενέταξε την κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου στο πλαίσιο μιας ευρύτερης, παγκόσμιας ιδεολογικής μάχης μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας. «Αυτή είναι μια μάχη μεταξύ της ωφέλειας των δημοκρατιών στον 21ο αιώνα και των απολυταρχιών…πρέπει να αποδείξουμε πως η δημοκρατία λειτουργεί» τόνισε.

Όπως πρόσθεσε, ο ίδιος ξεκαθάρισε στον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, πως οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύγκρουση, μα ότι θα επιμείνουν ότι η Κίνα πρέπει να παίζει με βάση τους διεθνείς κανόνες δίκαιου ανταγωνισμού και εμπορίου.

Συνεχίζοντας, συμπλήρωσε ότι είχε περάσει ώρες με τον Σι όταν ήταν αντιπρόεδρος επί Ομπάμα και πως είναι πεπεισμένος ότι ο Κινέζος ηγέτης πιστεύει πως η δημοκρατία δεν έχει μέλλον.

«Είναι ένας από τους τύπους, σαν τον Πούτιν, που πιστεύουν ότι η απολυταρχία είναι το κύμα του μέλλοντος και ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει σε έναν όλο και πιο πολύπλοκο κόσμο» είπε σχετικά, προσθέτοντας πως ο Κινέζος πρόεδρος «δεν έχει ούτε ένα δημοκρατικό κόκαλο στο σώμα του, μα είναι ένας πολύ έξυπνος τύπος».

Στη συνέχεια σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεργάζονταν με συμμάχους τους για να λογοδοτήσει η Κίνα για τις πράξεις της ως προς την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, τη Θάλασσα Νότιας Κίνας και την αντιμετώπιση των Ουϊγούρων.

Ο Τζο Μπάιντεν άρχισε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος, ανακοινώνοντας τον στόχο της πραγματοποίησης 200 εκατομμυρίων εμβολιασμών στις ΗΠΑ πριν κλείσει 100 ημέρες στο Οβάλ Γραφείο.

Μεταξύ άλλων, ο Μπάιντεν είπε πως αναμένει να είναι υποψήφιος ξανά για την προεδρία το 2024, ενώ προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα για τις συνέπειες της εκτόξευσης δύο βαλλιστικών πυραύλων την Πέμπτη, σημειώνοντας πως συζητά με τους συμμάχους των ΗΠΑ για την πορεία από εδώ και πέρα.

Μιλώντας για την απόσυρση στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, είπε πως το χρονοδιάγαμμα για την 1η Μαΐου θα είναι δύσκολο να τηρηθεί, μα πρόσθεσε ότι «δεν θα μείνουμε για πολύ καιρό» στο Αφγανιστάν- όπου οι ΗΠΑ διεξάγουν τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο της ιστορίας τους.

Για τη Βόρεια Κορέα είπε πως, «αν επιδιώξουν να κλιμακώσουν, θα απαντήσουμε ανάλογα». Ωστόσο τόνισε πως ήταν έτοιμος για «κάποια μορφή διπλωματίας» με την Πιονγκγιάνγκ, η οποία όμως θα έχει ως προϋπόθεση την αποπυρηνικοποίηση ως τελικό στόχο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ