ΗΠΑ

Wall Street: Σε "ελεύθερη" πτώση o Dow Jones

Σε πτώση οδήγησαν το σύνολο των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street την Πέμπτη οι κλάδοι της τεχνολογίας και της ενέργειας, με τη νέα άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων να οδηγεί τους επενδυτές να εγκαταλείπουν τις μετοχές growth.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε απώλειες της τάξης των 153,07 μονάδων ή 0,46%, στις 32.862,30. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 58,66 μονάδες ή 1,48%, στις 3.915,46, ενώ τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε ο τεχνολογικός Nasdaq, με πτώση 409,03 μονάδων μονάδων ή 3,02%, στις 13.116,17.

Οι μετοχές των Apple, Amazon και Netflix υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 3% έκαστη, ενώ η μετοχή της Tesla σημείωσε απώλειες περί το 7%.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο κατά 11 μονάδες βάσης πάνω από το 1,75%, στα υψηλότερα επίπεδά της από τον Ιανουάριο του 2020. Η απόδοση του 30ετούς επίσης σημείωσε άνοδο κατά 6 μονάδες βάσης, σπάζοντας το φράγμα του 2,5%, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2019. Η νέα εκτίναξη των αποδόσεων ακολούθησε την έκφραση διάθεσης από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) να επιτρέψει στον πληθωρισμό να σημειώσει άνοδο και άνω του στόχου του 2% για κάποιο διάστημα.

Οι τραπεζικές μετοχές, αντιθέτως, κινήθηκαν ισχυρά ανοδικά, καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις τείνουν να ευνοούν τα περιθώρια κέρδους τους, με δεδομένο ότι αποκλίνει το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται βραχυπρόθεσμα και εκείνο με το οποίο δανείζουν μακροπρόθεσμα.

“Ο κίνδυνος της υπερβολικά ταχείας ανόδου των αποδόσεων αποτελεί βασική ανησυχία”, ανέφερε ο Craig Johnson, τεχνικός αναλυτής αγοράς στην Piper Sandler.

Ο κλάδος της ενέργειας κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες (4,7%), μετά και την ισχυρότατη πτώση άνω του 7% στις τιμές του αμερικανικού αργού τύπου WTI, στη χειρότερη ημέρα του από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η Federal Reserve δεν σκοπεύει εξάλλου, όπως ανακοίνωσε χθες, να προχωρήσει σύντομα στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, ενώ παράλληλα αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς της κοντά στο μηδέν, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν “βλέπει” αύξηση επιτοκίων μέχρι το 2023, παρότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2%, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της μέχρις ότου να δει απτά στοιχεία βελτίωσης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η Fed αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τρέχον έτος, σημειώνοντας ότι αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,5%, έναντι 4,2% που ήταν η εκτίμησή της τον Δεκέμβριο.

Ο δε επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, καθησύχασε τους φόβους που έχουν προκαλέσει οι πληθωριστικές πιέσεις, επαναλαμβάνοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θέλει πρώτα να δει τον πληθωρισμό να υπερβαίνει τον στόχο του 2% καθώς και απτά σημάδια βελτίωσης στην αγορά εργασίας και στην οικονομία, προτού ξεκινήσει να συσφίγγει την νομισματική πολιτική της και να αυξάνει τα επιτόκια.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 10 κινήθηκαν με θετικά πρόσημα και 20 με αρνητικά. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των UnitedHealth, JP Morgan, 3Μ, ενώ των απωλειών εκείνες των Chevron, Apple, Intel.

Μάκρο

 


Στα μάκρο της ημέρας, απροσδόκητη αύξηση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια ακόμα ένδειξη ότι αμερικανική αγορά εργασίας παλεύει να ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού που ώθησε στην ανεργία περισσότερους από 22 εκατομμύρια Αμερικανούς πριν από ένα χρόνο

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για χορήγηση επιδομάτων ανεργίας ανήλθαν στις 770.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Μαρτίου, αυξημένες κατά 45.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας θα διαμορφωθούν στις 700.000.

Εν τω μεταξύ, εκρηκτική άνοδο σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Φιλαδέλφειας τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve of Philadelphia.

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας σημείωσε άλμα στις 58,1 μονάδες τον Μάριο από τις 23,1 μονάδες που διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο, επίπεδο που είναι το υψηλότερο σε διάστημα σχεδόν 50 ετών.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη στις 22 μονάδες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ