ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές προσβολές κατά Ιρανικών στόχων στη Συρία

Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στην ανατολική Συρία, είχε ως αποτέλεσμα  το θάνατο τουλάχιστον ενός μαχητή και τον τραυματισμό  αρκετών άλλων. Η επίθεση αυτή ήταν " αναλόγου μεγέθους απάντηση" των ΗΠΑ, σε επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί εναντίον αμερικανικού προσωπικού στο Ιράκ.

Οι επιθέσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν νωρίς την Παρασκευή ώρα Μέσης Ανατολής, ήταν σκόπιμα περιορισμένης κλίμακας και σχεδιάστηκαν για να δείξουν ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν θα απαντάει πάντα σε κτυπήματα κατά των ΗΠΑ, ενώ  θέλει να αποφύγει μια σημαντική περιφερειακή κλιμάκωση.

Η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη καταβάλουν  προσπάθεια να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν  του 2015, αλλά βγήκαν από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2018,  με αποτέλεσμα  οι περιφερειακές εντάσεις να αυξηθούν καθώς και να υπάρξουν φόβοι για σύγκρουση πλήρους κλίμακας.

Υπενθυμίζουμε ότι επί διακυβέρνησης Τραμπ, οι αυξανόμενες εντάσεις κορυφώθηκαν με τη δολοφονία των Ιρανού Στρατηγού  Qassem Soleimaniαπό τις ΗΠΑ και την  ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ πέρυσι.

Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν σε περιοχές της πολιτοφυλακής  στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, όπου ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν ελέγχουν μια σημαντική διέλευση για όπλα, προσωπικό και αγαθά.

Δυτικοί αξιωματούχοι και ορισμένοι ιρακινοί αξιωματούχοι κατηγορούν ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν για συμμετοχή σε θανατηφόρες επιθέσεις πυραύλων εναντίον τοποθεσιών και προσωπικού των ΗΠΑ στο Ιράκ τον τελευταίο μήνα.

Ιρακινός αξιωματούχος πολιτοφυλακής κοντά στο Ιράν είπε ότι οι επιθέσεις της Παρασκευής σκότωσαν τουλάχιστον έναν μαχητή και τραυματίστηκαν τέσσερις ακόμη, χτυπώντας θέσεις της ισχυρής παραστρατιωτικής ομάδας Kataib Hezbollah κατά μήκος των συνόρων.

Τοπικές πηγές και μια ιατρική πηγή στην ανατολική Συρία ανέφεραν στο Reuters τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Η απόφαση του Μπάιντεν να απεργήσει μόνο στη Συρία και όχι στο Ιράκ, τουλάχιστον προς το παρόν, δίνει στην κυβέρνηση του Ιράκ αρκετό  χρονικό περιθώριο , καθώς διεξάγει τη δική της έρευνα για την επίθεση του Ερμπίλ, στην οποία τραυματίστηκαν  Αμερικανοί.

Η Kataib Hezbollah αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή σε πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ και δεν σχολίασε αμέσως. Το Ιράν αρνείται επίσης τη συμμετοχή σε επιθέσεις σε ιστότοπους των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι ανέφερε σε δήλωση ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιθέσεις εξουσιοδοτημένες από τον Μπάιντεν "ενάντια σε υποδομές που χρησιμοποιούσαν μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην ανατολική Συρία".

"Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα ενεργήσει για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού και του συνασπισμού. Ταυτόχρονα, έχουμε ενεργήσει με εσκεμμένο τρόπο που στοχεύει στην αποκλιμάκωση της συνολικής κατάστασης τόσο στην ανατολική Συρία όσο και στο Ιράκ", δήλωσε ο Kirby.

Είπε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις κατέστρεψαν πολλές εγκαταστάσεις σε ένα σημείο ελέγχου των συνόρων που χρησιμοποιήθηκαν από μια σειρά από μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των Kataib Hezbollah και Kataib Sayyid al-Shuhada.

Από τα τέλη του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν επιθέσεις υψηλού προφίλ εναντίον της Kataib Hezbollah στο Ιράκ και τη Συρία ως απάντηση σε μερικές φορές θανατηφόρες επιθέσεις πυραύλων εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ.

Εν μέσω αναφορών για αμερικανική αεροπορική επίθεση εναντίον ιρανικών στόχων στην ανατολική Συρία, ο  Διοικητής της 9ης  Αεροπορικής Διοίκησης  των ΗΠΑ, Υποπτέραρχος Gregory M. Guillot ολοκλήρωσε την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ την Παρασκευή.

Ο Guillot φιλοξενήθηκε από τον Ισραηλινό  Διοικητή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο. Amikam Norkin.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Guillot επισκέφθηκε τις βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας Tel Nof και Nevatim

Ο Guillot πραγματοποίησαν επίσης μια κοινή πτήση με τον Norkin με αεροσκάφος F-15 της 106ης μοίρας στη βάση του Tel Nof και επισκέφθηκε την 116 Μοίρα, όπου συζήτησαν για τα αεροσκάφη 5ης γενιάς και τον αντίκτυπό τους στο θέατρο επιχειρήσεων της Μέσης Ανατολής.

«Κατά την επίσκεψη του Διοικητή της 9ης Αεροπορικής Διοίκησης μιλήσαμε για  την εναέρια δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή, συνδυάζοντας αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς και μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των δυνάμεων μας. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Αμερικανούς συμμάχους μας, προκειμένου να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμαστε συνεχώς. " είπε ο Ισραηλινός αξιωματικός

Ο Guillot είπε ότι «η στενή συνεργασία με τους Ισραηλινούς εταίρους μας παραμένει κρίσιμη για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας. Η συνεργασία μας με το Ισραήλ χτίστηκε εδώ και χρόνια εμπιστοσύνης και συνεργασίας και η AFCENT προσβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της σχέσης μέσω μελλοντικών δραστηριοτήτων."

Εκτίμηση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το Ισραήλ έχουν επισκεφθεί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Η επίσκεψή τους πιθανόν  να μην εντάσσεται  αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο των επαφών ομολόγων στρατιωτικών συμμαχικών κρατών, αλλά  να προαλείφονται αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων με το Ιράν, προετοιμασίες  συντονισμένης αεροπορικής επιθέσεως σε βάρος του.

Επίσης οι προαναφερθείσες επισκέψεις δείχνουν την βούληση των ΗΠΑ, να έχουν τον πρώτο λόγο για τυχόν στρατιωτικές εξελίξεις στην περιοχή, αποτρέποντας το Ισραήλ να ενεργήσει από μόνο του κατά του Ιράν.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ