ΗΠΑ

''Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα'' για τον Ερντογάν στο θέμα με τους S-400

Αραβικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν τον εγκλωβισμό του Ερντογάν στο θέμα των «διαπραγματεύσεων» με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των ρωσικών πυραύλων, αλλά και στα σχέδια του για διχοτόμηση του Αιγαίου και υφαρπαγή κυπριακής ΑΟΖ.   

Ο Zara Saleh, γνωστός Σύρος Κούρδος ερευνητής με έδρα την Βρετανία, σε ειδική έκθεση του αναφέρει ότι «όσον αφορά τη θέση της Μόσχας σχετικά με τη συμφωνία για τους S-400, η οποία εξυπηρετεί ρωσικά συμφέροντα, οποιαδήποτε  επανεξέταση ή υποχώρηση από την πλευρά του Ερντογάν, θα μπορούσε να έχει σοβαρά αποτελέσματα για την ίδια την Τουρκία».

Επιπλέον, ο ίδιος θεωρεί ότι «ο Ερντογάν δεν έχει πολλές επιλογές καθώς γνωρίζει ότι χωρίς τη ρωσική υποστήριξη, δεν θα του επιτραπεί  ποτέ να επέμβει σε άλλες περιοχές όπως η Συρία, η Λιβύη, ο Νότιος Καύκασος και άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα και η Κύπρο"

Ως αποτέλεσμα, ο Ερντογάν με τη λαϊκιστική ρητορική του πήρε ανεπιστρεπτί το δρόμο της «μη επιστροφής» και ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει σκληρές και καταστροφικές συνέπειες εάν αποφασίσει να αποσυρθεί η επιχειρήσει να  υποχωρήσει από την συμφωνία για τους S-400 με τον Πούτιν».

Υπενθυμίζουμε τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της Μόσχας για την πιθανότητα επέκτασης της ελληνικής ΑΟΖ, και το θέμα της Κύπρου, στα οποία οι Ρώσοι τηρούν επιμελώς αντίθετη στάση με τα τουρκικά σχέδια.

Ένα Αιγαίο, σε ένα υποθετικό σενάριο, το οποίο θα ήταν λέμε  "διχοτομημένο", θα έδινε μεγάλη εξουσία και ισχύ στην Τουρκία σε συνδυασμό με την κατοχή των Στενών του Βοσπόρου, και αυτό το γνωρίζει ο καθένας στο Κρεμλίνο και σε ολόκληρη την Ρωσία.   

Την ίδια περίοδο, στην πρώτη ακρόαση στην Ουάσινγκτον στις 19 Ιανουαρίου, ο νέος Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Antony Blinken ανακοίνωσε ξεκάθαρα ότι η συμφωνία S-400 της Τουρκίας με τη Ρωσία ήταν «απαράδεκτη». 

Ο Blinken τόνισε επίσης τη σημασία των αμερικανικών κυρώσεων που πρέπει να εφαρμοστούν και είπε ότι, «ο κοινός στρατηγικός εταίρος μας θα είναι ουσιαστικά σύμφωνος με έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς μας ανταγωνιστές, την  Ρωσία».

Αναμφισβήτητα, την σοβαρή «προειδοποίηση» της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, ενδέχεται να ακολουθήσουν περαιτέρω σημαντικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, η οποία εξακολουθεί να ενεργεί ως μη σύμμαχος των ΗΠΑ, και μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβοούσογλου δήλωσε σε μια από τις ομιλίες του ότι «η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ στη συμφωνία S-400 με τη Ρωσία», αλλά όλα αυτά πιθανόν είναι λόγια του άερα.

Εκτός αυτού, η αύξηση της ανησυχίας του Ερντογάν έχει γίνει πραγματικότητα μετά τον διορισμό από τον Τζον Μπάιντεν, του Μπρετ Μακ Γκουρκ για την εκπροσώπηση της Αμερικής στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. 

Ο συγκεκριμένος Αμερικανός αξιωματούχος θεωρείται ένας από τους πιο πιστούς φίλους των Κούρδων και έχει οικοδομήσει μια διαρκή σχέση με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αποκλείοντας πολλά από τα σχέδια της Άγκυρας.

Πληροφορίες φέρουν να υπάρχει μια μεγάλη «φοβία» του Ερντογάν ως προς τους Κούρδους, και την πιθανότητα δημιουργίας Κουρδικού κράτους παίρνοντας τη μορφή παράξενης θεωρίας. 

Ο πρώην βουλευτής (AKP), Ορχάν Μίρογλου, σε  μια ομιλία του στο twitter, δήλωσε  ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι Κούρδος!, γεγονός που δείχνει την οργή και την σύγχυση των Τούρκων.

Είναι παραδεκτό ότι παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν επέμεινε να αμφισβητήσει τις αρχές του ΝΑΤΟ και υπέγραψε τη συμφωνία πυραύλων S-400 με τον Πούτιν αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Επανειλημμένα δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ένα βήμα πίσω, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ εκδίωξαν την Άγκυρα  από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 και προέβησαν σε κυρώσεις αμυντικού υλικού.

Κατά συνέπεια, υπό την κυβέρνηση του Μπάιντεν, η ενεργοποίηση μιας νέας πιο άσχημης σελίδας με την Άγκυρα, θα υπαγορευτεί σίγουρα από τις ΗΠΑ και μόνο αν ο Ερντογάν συνεχίσει να κινείται σε αυτό πλαίσιο μη τηρώντας τους όρους του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ